İmam-Hatipleri kim açar kim kapatır?

Aceleye geldiği anlaşılan yazısında demiş ki Mümtaz'er Türköne “Din eğitimi ihtiyacı artık organik ve daha samimi şekillerde karşılanıyor...” “Organik din eğitimi”? Şaka mı bu? İHL’lerdeki sentetiktir ve samimi değil midir yani!

  • GİRİŞ28.06.2012 09:25
  • GÜNCELLEME03.07.2012 11:31
Sihirli kelime “kapatmak” değil “açmak”tır. Talep olduğu müddetçe  yapılması gereken budur. Devlet görevi gereği her türlü okulu açar/açmalıdır. Ama istemediği okulu, çocuğunu göndermeyerek, yani talep etmeyerek isterse millet kapatır.
Şu cümleler O’na ait; “İmam-Hatipler artık tarihi misyonunu tamamladı... Çok hayırlı hizmetler yaptılar. Türkiye'ye çok şey kazandırdılar. Ama artık görev tamamlandı, ömürleri sona erdi...” (Tıklayıp okuyunuz lütfen).
Hayır!
Mümtaz’er Türköne çok hayırlı hizmetler yaptı, misyonunu tamamlayıp miadını doldurdu. Görev tamamlandı. Artık yazmasın. Yerini daha genç ve vizyon sahibi birine bıraksın” demeyeceğim. O’na haksızlık olur.  Eli kalem tuttuğu, kendisi, okurları ve gazetesi istediği müddetçe, birilerine göre miadı dolsa dâhi fikirlerinden istifade edebilmemiz için devam etmeli.
Ben O’nu ve kalemini seviyorum. Ama “İmam-Hatipler kapatılmalı” fikrine katılmak mümkün değil.
Aceleye geldiği anlaşılan yazısında demiş ki sayın Mümtaz'er Türköne “Din eğitimi ihtiyacı artık organik ve daha samimi şekillerde karşılanıyor...”.
Organik din eğitimi”?
Şaka mı bu? İHL’lerdeki sentetiktir ve samimi değil midir yani!
Diyesi ki “Bu okullar vasıtasıyla toplumun din eğitimi ihtiyacını karşılamak artık doğru değil. Genel eğitim içine sokulan seçmeli dersler, zaten bu okulların gördüğü ihtiyacı karşılayacak.
Üslubumu bozup saygısızlık yapmak istemem ama yukarıdaki çıkarım karşısında şu cümleyi kurmadan edemeyeceğim; Dam başında saksağan vur beline kazmayı! Seçmeli derslerle, İHL’lerin yaptığının ifa edilebileceği kanısı  bu okullar hakkında yazarın eksik bilgisinden kaynaklanıyor. Müfredatı incelemesini öneririm zira hususu her yönüyle bilenler çözüm üretmek için her zaman diğerlerinden öndedirler. Meselenin bütün vechelerine nüfuz edemeyenler ise hep eksik ve aksak çözüm önerileri geliştirirler. Bu mikrodan makroya hayatın her aşamasında geçerli genel ve temel bir kuraldır. İyi niyetle ama eksik bilgiyle çözümün parçası olmaya çalışanları, her zaman sorunun parçası olma tehlikesi bekler.
İşin dozunun kaçtığı şu cümle de kurulmuş “Artık miadını dolduran bu okullarda ısrar etmek sadece bu okullardan mezun olanların nostaljik özlemlerini tatmin eder”.
Bu okullardan mezun bizler geçmişe değil geleceğe özlem duyuyoruz sayın Türköne. O yüzden zamanı geldiğinde çocuklarım oraya gidecekler.
Zikrettiğiniz gibi İHL’lerin tarihi tartışmalı değildir. Asıl tartışmalı olan; okulları kendi niyetleri ve toplum mühendislikleri çerçevesinde maniple etmeye çalışanların yaklaşımlarıdır.
Torna tesviye tezgahı üretimi gibi, “büyüklerimizin bir bildiği vardır” diyerek sorgulamadan, akletmeden ve itiraz etmeden nas kabul edip her şeye “evet” diyen tek tip insan çıkarmaz bu okullar (Ben bir İmam-Hatipliyim. Tıklayıp okuyunuz lütfen).
Konunun “sana göre”si “bana göre”si olmaz. İlkelerden hareket edelim;
Sihirli kelime “kapatmak” değil “açmak”tır. Talep olduğu müddetçe  yapılması gereken budur. Devlet görevi gereği her türlü okulu açar/açmalıdır. Ama istemediği okulu, çocuğunu göndermeyerek, yani talep etmeyerek isterse millet kapatır. Tıpkı gelişmiş demokrasilerde siyasi partilerin kapısına kilidi sadece halkın vuracağı gibi, milli iradenin tabii gereğidir yani.
...
Şunu merak ediyorum; 28 Şubatçıların yapmak istediğini, zaman farkı ile size söylettiren ve bu konuda onlarla sizi aynı çizgide buluşturan nedir?
...
Makul, mantıklı, hukuki, (ölçme değerlendirmeye dayanan somut) bilimsel ve en önemlisi demokrasiye uygun gerekçeler sunarak bizi iknâ edin ki size hak verelim. Kısacık köşe yazınız yukarıdaki niteliklerin hiç birini içermiyor. Barika-i hakikat müsademe-i efkârdan doğacaksa yazınızın devamını bekleriz.
Mesela “Buraların eğitim kalitesi düşük ve niteliksiz insanlar mezun ediyor” ya da “buraları birilerinin arka bahçesi” deyin ve bunu ispat edin.
Mevzuyu bir köşe yazısı denemesinden çıkarın; örneğin Abant’ta “İHL’ler niye kapatılmalıdır/kapatılmamalıdır?” temalı bir çalıştay tertip edin. Tarafları da davet edip hususu masaya yatırarak, uzmanlarla çıktılar üretip noktayı koyalım ve gündemden düşürelim ki birileri sakız gibi tekrar çiğneyip enerjimizi heba etmesin.
Kişisel (veya kurumsal) kanaatinize saygı duyarım. Ama eğitimde verimli ve özgün bir damar yakalanmışken niye heba edelim, meyve veren ağacı kesecek kadar basiretimiz mi bağlandı!
...
Evet, İHL’ler Türkiye’ye özgüdür ve özgündür. Daha ileri gidip bu verimli ve hayırlı modelin İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) üyesi ülkelere bile önerilmesi gerekir. Gerçi Sahra Altı Afrika’dan ve MENA Bölgesi’nden gelen Müslüman öğrencilerle bizimkiler aynı sıraları paylaşmaya başladılar bile. Aynı ufku paylaşmaları ise biraz zaman alacak...
Nasıl ki milletin ekserisi yurt dışındaki Türk Okulları’nı maddi - mânevi sahiplenip destek veriyorsa, geçmişte olduğu gibi gelecekte de İmam-Hatip Liseleri’ni sahiplenip desteğini esirgemeyecektir.
Yazıyı Ahmet Altan için de sarfettiğim şu cümle ile bitireceğim
Hangi yönden bakarsanız bakın aynı gözüken “O” değil bahsettiğiniz. Oradan bakınca 6 gözükenin, 9 olması ihtimali de (kuvvetle) muhtemel”.
KISA MESAJ HATTI:
İyi niyetle ama eksik bilgiyle çözümün parçası olmaya çalışanları, sorunun parçası olma tehlikesi bekler.

İhsan Toy / Haber 7
ihsantoy@tasam.org

Yorumlar4

  • tamtam 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık size. dünya'da her gün tabiri caizse devirler açılıp kapanıyor, ülkeler teknolojiyle gelişmenin yolunu açıp halklarına daha fazla huzur temini için çalışıyor bunlar yıllardır imam-hatip meselesini bitiremediler. din eğitimi öncelikle ebeveynlerin sorumluluğunda olan bir konu. hükümet din eğitimini serbest bırakacak düzenlemeyi yaptıktan sonra kapatılması gerekirse kapatılır kardeşim ihl'ler. allah allah nedir bu yahu imam-hatip takıntınız. kutsal birşey mi imam hatip okulları da kapatılsın diyenlere karşı çıkıyor veya sağ cenahtan bunu dillendirenlere acele etmiş vs. gibi yumuşak eleştiriler yapıyorsunuz. ben de imam hatip mezunuyum ama 'bilimsel gerekçelerle' eğitim uzmanları kapatılsın derse kapatılır. ama sizin derdiniz başka tabii. imam hatipler sizin siyasi toplama kamplarınız ya tabi gocunursunuz?
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • mert merih 11 yıl önce Şikayet Et
    ya atık bir kere olsun birliği dinamitlemeyin!. ne zaman ki müslümanlar birlik olup atağa geçse bu cenah rahatsızlık duyuyor. acaba neden? imam hatipler olmasa dini eksik yada yanlış öğretmek onlar için daha kolay olacağı için mi? felsefik yorumlarla islam'ı anlatma gayreti içinde olanların önündeki en büyük engeli imam hatipler oluşturduğu için mi? daha düne kadar birileri imam hatip'lere imam hatap diyerek aşağılıyorlardı, bugün onlar yanlışlarını anladılar ama yerlerini bir başkası aldı. allah dinini kıyamete kadar devam ettirecektir. bunun için imam hatiplilere de ihtiyacı yoktur, başka cemaat, grup, hizip vs irelere de. ama imam hatipliler gördüğüm kadarıyla bu devam sürecinde kendilerini feda etmeye hazırdır...
    Cevapla
  • Abdullah 11 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler ihsan bey. imam_hatiplerle sorunları olanlar bu ülkenin diniyle, kültürüyle, medeniyet ve tarihiyle problemi olanlardır.her halde türköne bunu daha anlayamadı. veya anlamak istemiyor. imama-hatiplere ceneze yıkayıcıs ve cami imamı gözüyle bakanlar bu misyonun tamamlandığına hükmedebilirler. imam-hatiplerin misyonu selçukluyla başlayan, osmanlıyla devam eden ve bu millet yaşadığı sürece de devam edecek olan bu milletin kendi köklerine bağlı bir misyondur. türköne gibileri bunu anlayacak kapasitedddir ama, onlarında bu ülkede oynamaya çalıştığı misyonları farklı işte... ihsan beyi bu güzel yazısından ötürü kutluyorum.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • muhammed genç 11 yıl önce Şikayet Et
    türkücü. el elin eşeğini türkü çığırarak! arar. adam malum okullarda bu işi ğüya birilerinin yıllardır yaptığını zaten de bu okulların gereksizliğini aslında malum okullara destek verilmesi gerektiğini ve de zaten sırf bu okulları kurtarma pahasına erbakan'ı satıp sonrada imam hatib'leri kapattırdılar diyenlerin kimler olduğunu bilmeyenler için zımmen bilenler için alenen itiraf ediyor allah selamet versin ne diyelim iyi kötü bağımızın koruğu...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat