Şimdi kaynak seferberliği zamanı

  • GİRİŞ19.06.2017 09:54
  • GÜNCELLEME19.06.2017 09:54

Uluslararası ekonomi- politik açısından, Soğuk Savaş'ın bitimiyle birlikte, küresel finans sistemini öne çıkaran, ülkeler arasındaki ticaretin sınırlarını kaldırtan 'eski' küresel neo-liberal düzen etkisini kaybediyor ve yeni bir küresel 'oyun'un yükseldiğini ve hamle ettiğini gözlemliyoruz.

Bu yeni düzenin yükselen aktörleri E7 Grubu;

Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Rusya ve Türkiye.

Ancak, eski küresel neo-liberal düzenin savunucusu konumundaki sivil ve askeri bürokrasi, kontrolündeki kurumsal yapı aracılığı ile 25 yıllık düzenlerinin yıkılmasını kabullenmeye niyetli gözükmüyor. Bu nedenle, Çin'in 'kuşak-yol' projesini veya Brezilya ve Türkiye gibi, coğrafyalarında güç merkezi, oyun kurucu olma yönünde yükselen ülkeleri durdurmaya, örselemeye çalışıyorlar.
Ve ne insanlık dışıdır ki, bu hedefi gerçekleştirmek adına, her denedikleri operasyon, tuzak boşa çıktıkça, bir sonrakini daha da vahşi koşullarda tertipliyorlar.

Brezilya, iki, üç denemede kırılma gösterirken, Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik gücü ve Türk halkının 'Milli İrade' ruhuyla şu ana kadarki tüm operasyonları bertaraf etti. Ancak bu süreç bitmedi. 21. yüzyıl 'eski' küresel neoliberal düzenin oyun kurucularının yüzyılı olacaktı; oysa bu yüzyıl giderek yeni yükselen yıldız ülkelerin yüzyılı olacak şekilde şekilleniyor ve bu gerçeği bastırmak ve geciktirmek için her türlü operasyondan kaçınmayacaklar; bu defa operasyonu 'finansal kıskaç' yönünde yoğunlaştıracaklar.

Yani, Türkiye gibi, küresel dünyanın yeni yıldız ülkelerinden sermaye çıkışını hızlandırmak adına, bu ülkelerin derecelendirme notlarını indirmek, dolar ve euronun faizini yükseltmek, küresel ölçekte var olan finansal imkânları kurutmak öncelikli adımları olacak.

Bu nedenle, Çin ve Rusya hızla merkez bankası rezervlerini yeniden artırdıkları adımlar atmaktalar.
Türkiye'nin de 'öz kaynakları'nı güçlendirmeye yönelik yeni bir seferberlik ilan etmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türk siyaset tarihinin en güçlü ve güvenilir liderlerinin başında geliyor olması, ekonomi alanındaki her seferberlik çağrısına inançlı bir katılımı da beraberinde getiriyor.
3 ayda 'istihdam seferberliği' ile işsizlik 50 bin kişi azalırken, istihdam 250 bin kişi arttı. Şimdi de, finansal sisteme 'yastık altı' tasarrufları kazandırmamız ve merkez bankamızın döviz rezervlerini artırmamız gerekiyor. Yeni 'küresel oyun' giderek sertleşirken, şimdi yastık altı TL'yi, dövizi ve altını ekonomiye kazandırıp, yatırıma dönüştürüp, istihdam ve büyümeyi 'fırtına'ya karşı güçlendirme zamanı.

Sabah

Yorumlar2

  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu " yastık altı " kavramından vazgeçin. Milletin "ak akçe kara gün içindir" anlayışıyla, zor zamanlar için cüzzi tedbirlerine göz dikmekten de vazgeçin. "Katılım Payı" koca bir yalan; faize kılıf uydurmaktır; Milletin helaline haram karıştırmayın. Tek çare israfı önlemek, tasarruf alışkanlıklarını artırmak, tüketim çılgınlığından, kredi- borç zulmünden kurtulmaktır...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • yorgun yorumcu 6 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE bu durumda çok zorlanacağa benze, çözüm yastık altında değil, iç dinamikler saldırılara yeterli olmayabilir, başta güvenli enerji kaynaklarına ihtiyacımız var, zaten katar a söylüyorum türkiye sen anla taktiği yapıldı,azerbaycan türkmenistan, iran, pakistan, gürcistanla tiacri ve insani ilişkilerimiz katlanmak zorunda,
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat