Başörtülü adaylarda patlama

  • GİRİŞ01.02.2015 06:56
  • GÜNCELLEME02.02.2015 10:02

Bu yüzden, Meclis'e seçilecek milletvekilleri profilinin çok değişeceği öngörülüyor.
Birikimli, üretken ve topluma daha çok dokunan isimlerin öne çıkacağı renkli bir seçim bekleniyor.
Bu çerçevede siyasi partilerin kulisleri de bir hayli hareketli... Burada bir parantez açıp şunu söyleyelim; bu seçimlerin en ilginç yanı hiç kuşkusuz ilk kez başörtülülerin sorunsuz aday olmaları. Başörtülü aday başvurusunda özellikle AK Parti'de patlama yaşanacağı bekleniyor. Tabii diğer partilerde de başörtülü aday göreceğiz.
AK Parti MKYK üyelerinden Emine Çift, Asuman Erdoğan'la birlikte, İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Zengin, Diyarbakır Kadın Kolları Başkanı Serpil Bakır ve Mardin Kadın Kolları Başkanı Zeynep Alkış'ın adı başörtülü adaylar arasında ön planda geçiyor.
AK Parti'de üç dönemi tamamlayan 70 civarında milletvekili dahil yaklaşık 200 kişilik bir milletvekili kadrosunun yenileneceği söyleniyor.
Bu nedenle iş dünyasından, gençliğe, farklı etnik ve dini kesimlerinden kadınlara çok sayıda yeni ismin siyasete katılması bekleniyor.
Özellikle Alevi toplumundan birkaç yeni ismin listelere girmesi sürpriz olmayacak. Adı ilk sırada geçenlerden biri de Alevi kimliğiyle bilinen Kadın Kolları MKYK Üyesi Z. Füsun Kümet.
İlk kez gayri Müslim birinin de aday olması bekleniyor. Yazar Markar Eseyan veya Başbakan Davutoğlu'nun danışmanı Etyen Mahçupyan'ın adları geçiyor. 
Gelelim bürokratlara...
İlk sırada MİT Müsteşarı Hakan Fidan var. Fidan'ın 7 Şubat darbesini yapanlara inat istifasını o gün vereceği konuşuluyor. Daha önce Cumhurbaşkanı'nın, şimdi de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yakın ekibi içinde yer alan Ertan Aydın ve Doktor Celil Göçer'in de istifa edeceği bekleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Adalet Bakanı Başdanışmanı Adnan Boynukara, Tarım Bakanlığı'ndan Strateji Başkanı Ömer Bülent Arslan da aday olacaklar arasında adı geçenlerden.
Akil İnsanlar Heyeti'nden ise şimdilik iki isim öne çıkıyor: yazar Erol Göka ve Avukat Mehmet Uçum.

CHP'de sağcı adaylar sancısı 
CHP'de sular durulmadığı için kulisler de sessiz. Daha çok eski merkez sağcılar ve AK Parti'den ayrılanların ön plana çıktığı bir durum var. Bir de cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun adı geçiyor.
CHP tabanında en çok konuşulan ise ön seçim olacak mı ve kim nereden aday yapılacak? Bu konuda en iddialı çıkışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultaylar sürecinde gözü kulağı olan Gürsel Erol yaptı:
Erol, memleketi Tunceli'den adaylığa hazırlanırken Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak ve Tekin Bingöl gibi partinin "güçlü" isimlerine meydan okuyan çıkışında şöyle diyordu: "2011 seçiminde merkez yoklamasıyla birçok partilimiz milletvekili yapıldı. Şimdi bu arkadaşlarımız partilerine karşı siyasi sorumluluklarını yerine getirerek CHP'nin zayıf olduğu kendi illerinde, partimizin oyunu yükselterek CHP'nin iktidar olmasına katkı sağlamalıdırlar."

Devamı için tıklayın >>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat