Fırat’ın doğusu’na kapsamlı bir operasyon mu geliyor?

  • GİRİŞ29.10.2018 10:06
  • GÜNCELLEME31.10.2018 08:34

Dün ikindi vakti Anadolu Ajansı’nın geçtiği bir haber, dikkatlerin yeniden güney sınırlarına çevrilmesine neden oldu.

Fırat nehrinin hemen doğusunda, Kobani’nin batı ucunda bulunan, Türkiye sınırının tam karşısındaki Zor Mağar bölgesindeki PKK/YPG mevzileri, TSK’ya ait Obüslerle top atışına tabi tutuldu.

 

 

İlk bilgilere bakılacak olursa, atışların yapıldığı bölgede YGP’lilerin mevzi çalışmaları yaptığı, Türkiye tarafına doğru taciz atışında bulunduğu, bunun üzerine meşru müdafaa ve angajman kurallarının işletilmesi suretiyle bu hazırlıklara ve taciz atışlarına cevap verilmiş oldu.

Sorumuz şu:

Bu Obüs atışları Fırat’ın doğu bölgesine yapılacak geniş kapsamlı bir harekatın ilk işaretleri mi?

Yoksa, sadece o bölge ile sınırlı kalacak bir hamle mi?

Fırat’ın Doğu bölümünde yer alan Zor Mağar bölgesine yapılan top atışlarının, İstanbul’da yapılan Türkiye/Rusya/Fransa/Almanya liderlerinin katıldığı 4’lü Suriye zirvesinin hemen arkasından gelmesi dikkat çekiciydi.

Daha fazla dikkat çekici olan ise, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son günlerde sık sık bahsettiği, 4’lü zirvenin yapıldığı gün de tekrar ettiği “Fırat’ın doğusuna operasyon’ açıklamalarının hemen arkasından bu atışların gelmesi oldu.

Erdoğan en son, "İnşallah önümüzdeki dönemde Fırat'ın doğusunu da kapsayacak şekilde, Suriye'nin içindeki güvenli bölgeleri artırmaya devam edeceğiz. Ülkemize yönelik terör tehdidi son bulana, Suriye'nin geleceğine kasteden çetelerin kökü kazınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." Demişti.

Tabi bu açıklamaların mahiyeti, dün gerçekleşen sınırlı top atışlarından çok daha fazlasına tekabül ediyor.

Ankara’da, Erdoğan’ın ABD başkanı Trump’la yaptığı son telefon görüşmesinde, artı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yüz yüze geldiğinde “Siz bir şey yapmayacaksanız, bırakın biz gerekeni yapalım” mesajını verdiği konuşuluyor.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki PKK/YPG oluşumunu etkili bir operasyonla kısa sürede akamete uğratma kapasitesi olduğunu dünya alem biliyor.

Sorun, böyle bir operasyona ABD makamlarının engel olması.

Şu ana kadar, diplomasi kanallarını işletme ve baskılama biçiminde ilerleyen sürecin askeri bir operasyona evrilmesi ihtimali ne kadar olabilir?

ABD tarafı, YPG’nin arkasındaki desteğini sürdürme iradesini koruduğu sürece Washington’ın rızasını alarak bir askeri operasyon yürütme seçeneğinin güçlü olduğu söylenemez.

TEL ABYAD’A OPERASYON OLUR MU?

Ama Türkiye, daha önce ABD’nin itirazlarına rağmen de Fırat’ın doğusunda operasyon yapabileceğini göstermişti.

Örneğin 23 Nisan 2017 gecesi 40’tan fazla F-16 savaş uçağını katıldığı Karaçok operasyonu.

Sözünü ettiğimiz tarihte Suriye’nin Kuzey Doğusu’ndaki en uç bölgede yer alan ve PKK’nın Irak’tan Suriye’ye geçiş güzergahında bulunan Karaçok bölgesi Türk savaş uçakları tarafından etkili bir operasyonla vurulmuş, PKK o bölgede önemli kayıplar vermişti.

Fırat’ın doğusu bağlamında Türkiye’nin evvel emirde hedef alabileceği yerler neresi olabilir sorusunu sorunca, akla ilk gelen yerlerden biri Tel Abyad bölgesi oluyor.

PKK/YPG’nin eline geçmeden önce halkının neredeyse tamamı Araplardan oluşan bu ilçe, Türkiye’de 7 Haziran 2015 seçimleri yapıldıktan hemen sonra terör örgütünün eline geçmiş, burada yaşayan insanlar ise panik halinde Türkiye’ye kaçıp gelmişlerdi.

Ankara’da, son 3 yıldır Tel Abyad’a operasyon yapma fikrinin sık sık gündeme geldiğini, tam harekete geçilecekken ABD’den gelen baskılar nedeniyle bundan vazgeçildiğini biliyoruz.

Ama bu ertelemelerin günün birinde sona ereceğini, ABD’ye rağmen harekete geçme iradesinin canlı tutulduğunu da biliyoruz.

Tel Abyad’ın nüfusunun Araplardan oluşan bir kent olması dışında stratejik bir değeri daha var.

2015 Haziran ayında PKK/YPG’nin burayı ele geçirmesiyle Kuzey Suriye’de oluşan sözde YPG Kantonları birleştirilmişti.

Bu durumda, Tel Abyad’a yapılacak bir operasyonun PKK’nın Kanton fikrinin tam kalbine indirilecek bir hançer darbesi niteliğinde olacağını tahmin etmek zor değil.

Fırat’ın doğu yakasının hemen dibinde bulunan Zor Mağar bölgesine yapılan Obüs atışları daha büyük bir harekatın başlangıç anı olacaksa eğer, önümüzdeki günlerde diğer bölgelerden da sıcak haberler gelmesini bekleyebiliriz.

Yorumlar6

  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben diplomasiden anlamam ama ne kadar cok geciktirirsek o kadar zararimiza.
    Cevapla
  • sabırsızlanıyoruz 5 yıl önce Şikayet Et
    derhal bekliyoruz...
    Cevapla
  • Jax 5 yıl önce Şikayet Et
    Bekliyoruz
    Cevapla Toplam 17 beğeni
  • ömer kanber 5 yıl önce Şikayet Et
    bir an önce kapsamlı bir operasyon bekliyoruz.
    Cevapla Toplam 21 beğeni
  • Mavibere 5 yıl önce Şikayet Et
    Ilk girende biz olucaz insallah
    Toplam 1 beğeni
  • Feyyaz isik 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynen bekliyoruz
    Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat