Savunma bakanından S-400 açıklamaları

  • GİRİŞ23.05.2019 11:30
  • GÜNCELLEME23.05.2019 11:36

“Devamlı siz yapacaksınız, biz alacağız. Siz üretici, biz Pazar. Olmaz. Türkiye artık pazar değil. Ortaklık yapacağız.”

 

 

Bu ifadeler Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a ait. Bağlamın ne olduğunu da anlamış olmalısınız:

S-400 füzeleri…

 

 

Önceki gün akşam gazete ve televizyonların temsilcileri olarak Milli Savunma Bakanlığı’nda bakan Hulusi Akar tarafından verilen iftar programında ağırlandık.

Güler yüzlü subayların nazik karşılamaları, özenle hazırlanmış ama israftan uzak, gelenlerin memnuniyetini ve damak tadını gözeten bir iftar yemeği.

14 yıldır görev yaptığım Ankara’da ilk defa böyle bir davette bulunulduğunu da atlamış olmayayım.

Bakan Akar, espriler yapıyor, gelen esprilere mukabelede bulunuyor, gerilimsiz ve ‘Mesafesiz’ bir ortam oluşturuyor.

Ortam böyle ama konuşulacak olan konular, özellikle de içlerinden bir tanesi hiç de öyle değil.

Topluca sorulan soruların büyük bölümü S-400 füzeleriyle ilgili.

Akar, yeni askerlik sistemini uzun uzun anlattıktan, diğer sorulara yanıtlar verdikten sonra belki de konunun nezaketi nedeniyle S-400’lerle ilgili söyleyeceklerini en sona saklamıştı.

“Konuyu teenni ile itina ile götürüyoruz. Yoksa çok sıkıntılı” dedi.

Bu ifadeler, sonuna kadar direnip istediğimizi alabilirsek alacağız alamazsak vazgeçeceğiz biçiminde anlaşılabilir.

Ama öyle değil.

Söylediklerinin toplamına baktığımızda, “Son anda vazgeçme” şeklinde değil de, “Son ana kadar mazeret bırakmadan hareket etme” taktiğinin güdüldüğünü söylemek daha doğru olacaktır.

BİZ ‘DONE DEAL’ DİYORUZ, ONLARSA…

Amerikalılara neler söylediklerini anlattı Hulusi Akar.

Mesela şöyle şeyler söylemiş:

“F-35 ortaklık protokolünün herhangi bir yerinde “Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır” diye bir madde var mı? Ortaklık paylarını hiç aksatmadan ödeyen tek ülke Türkiye.”

“Biz diyoruz ki, “S-400 done deal (Bu yapılmış, bitmiş bir anlaşma)”, onlar ise “No deal is a done deal” (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir)” diyorlar.”

S-400’ler taarruz amacıyla değil, adı üstünde savunma amacıyla geliştirilmiş bir sistem.

Türkiye’de bu sistemi kendi hava sahasını, topraklarını, şehirlerini, füzelere ve fiili taarruzlara karşı koruma niyetiyle alıyor.

Taarruz değil de savunma sistemi niteliğinde olduğu için, herhangi bir uluslararası müeyyidesi de bulunmuyor.

NATO sistemi için de bu kural geçerli.

Son dönemde Washington’un duruşu nedeniyle ‘Sendeleme’ pozisyonuna geçmiş olsalar da, Türkiye’nin bu sistemi satın almaya hakkı olduğunu NATO’nun üst düzey yetkilileri birden fazla kere açıklamışlardı.

ABD’NİN ASIL DERDİ NE?

Bütün bu yazdıklarımız zihnimizi bir soru sormaya yöneltiyor:

“O halde Amerika’nın derdi ne?”

Bu soruyu bu haliyle Savunma Bakanı Akar’a yönelttim.

“Bir NATO üyesinin ittifak dışında başka bir ülkeye ait sisteme yönelmesini istemiyorlar” diye karşılık verdi.

Tabi, bunu geçerli bir mazeret olarak kabul edeceksek, diğer başka NATO üyesi ülkelerinin geçmişte aynı sistemin başka alt versiyonlarını satın almış olmalarını nereye koyacağız sorusu karşımıza çıkıyor.

İşin özü, Amerikalılar Türkiye’nin ‘Askeri bağımlılık ilişkisinin’ devam etmesini istiyorlar.

Türkiye’nin ekonomik açıdan ‘Pazarolarak’, stratejik açıdan da kendisine bağımlı ve mecbur halde kalmasını istiyorlar.

S-400 işini vazgeçilmez bir tehdit ve şantaj konusu haline getirmelerinin temel gerekçelerinin bunlar olduğunu düşünüyorum.

SÜREÇ İŞLİYOR EĞİTİM İÇİN PERSONEL GÖNDERİLDİ

Diğer taraftan Bakan Akar’ın da işaret ettiği gibi, Rusya ile takvime bağlı yürüyen S-400 süreci de işlemeye devam ediyor.

Akar, “Rusya’ya eğitim için personel gönderdiğimiz gerçek” diyerek fiili aşamaların ilerlemekte olduğunu teyit etti.

Kendisine, “Bu süreçlerin sonunda Türkiye S-400’lerin teknolojisine hakim hale gelecek mi” diye sordum.

“Gelecektabi” dedi.

Hulusi Akar’a, ABD’nin yaptırım tehditlerine karşı Türkiye’nin nasıl bir karşılık verebileceği, Kürecik ve İncirlik üslerinin kapatılması gibi bir seçeneğin gündemde olup olmadığı soruldu.

Sorunun yanıtını açıkta bıraktı, “Bazı şeyleri şimdiden konuşunca sihri bozuluyor. Sonuçlar ortaya çıktıkça kendi tedbirlerimizi alacağız” demekle yetindi.

S-400 konusunda son derece kritik bir fotofinişe doğru ilerliyoruz.

Ankara için birkaç aylık zaman diliminde yapılacak olan tercihler, yeni yönelimler, hatta Akar’ın satır arasında bir cümle ile geçirdiği gibi “Yeni bir Dünya’da Türkiye’nin yerini alması’ gibi yeni durumları karşımıza çıkartabilir.

Şu birkaç ay o kadar önemli ki…

YENİ ŞAFAK GAZETESİ

Yorumlar41

  • Osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar yorum sonunda şikayet et kısmı dokunmadan yanlışlıkla aktif oluyor. Kimseden şikayetiniz yok. Vatanını milletini seven insan yorumları kimseyi şikayet ettiğimiz yok. Şikayet edilecek bir yorum da yok
    Cevapla
  • Osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim japonyadan geri kalan yanımız yok fazlamız var eksiğimiz yok. Devlet memuruyum. Devletim gerekirse bir yıl maaş vermesin. Devlet yoksa millet yok. S400 için yardım kampanyası toplasın devletim canla başla yemem içmem giymem devletime destek olurum. Hatta bu kampanya yapılmalı ki vatan hainleri bir bir ortaya çıksın
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    S-400??? S-400 Üst aklın planları/ Ortadoğu oyununda dengeleri alt üst edecek SAVUNMA sistemidir. SURİYE sınırına- TOROSLARA- veya EGE'ye koyduğumuzda 600km menzil ve 400 km etkili vuruş sahası ile "Türkiye'ye tarruz edecek ucak/cruise füzelerinden korkumuz kalmaz. Bize kazık atmayı düşünen dost düşman herkesin bölgede oyunlarının tekerine büyük bir çomak sokmuş oluruz..ALMAMIZ ELZEMDİRRRRR.....BÖYLELİKLE SİVRİNEKLERLE DEĞİL BATAKLIGA SU DÖKENLERİN CİĞERİNİ SÖKERİZ..(Şehitlerimizin ruhu şaad olsun..)
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • Ugur 4 yıl önce Şikayet Et
    Şuan s400 yarın başka birşeyler bulup tehdit edecekler. KISACA alsakta almasakta kendi istedikleri olması için herşeyi yapacaklar. Bu sebepten alınması zaten elzem.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    KONUNUN ÖZÜ: Güneydoğuda dahil bir Kürt devleti hayalinde olan ABD "Irak ve Suriye kuzeyindeki oluşumdan sonra" Türkiyeden güneydoğuyu da koparma aşamasında sorun yaşamamak isteğinde! F-35 ile Teknolojik esaret altına alacağı Türkiye'nin "S-400 alarak kendilerine tehdit olmaması" için debeleniyor. 3 uydu ile bağlantılı uçacak F-35 uçakları İrana sorunsuz gider ama Yunanistan, Kıbrıs, Irak ve Suriye'de ?! milli amaçlarla da uçurulur diyen herkimse YALAN SÖYLÜYORDUR...!!
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat