İSMEK’in 22. Geleneksel Sergisi

  • GİRİŞ27.10.2018 09:23
  • GÜNCELLEME29.10.2018 08:13

Genellikle Sonbahar ayları;  sergi, fuar, sempozyum gibi kültür ve sanat etkinliklerinin çokça yapıldığı bir mevsimdir. Her sene olduğu gibi bu eğitim ve öğretim döneminde de İSMEK’in 22. Genel Sergisi 16 Ekim Salı günü Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinde binlerce İstanbullu sanatseverin katılımı ile açıldı. Yüzlerce el emeği göz nuru nadide eser İstanbul halkı ile buluştu.  Sergi ile birlikte eğitim, seminer, söyleşi, atölye çalışması, canlı performans, ürünlerin satışı ve stantlardaki ürünlerin tanıtımı ve İSMEK’te verilen eğitimler hakkında detaylı bilgilendirme de yapılmaktadır. Ayrıca müşahede ettiğim bir diğer önemli çalışma muhtelif sektörle kalifiye elamanın buluşturulmasıydı. İSMEK kursiyerlerinin maharetli ellerinden çıkan kuyumculuktan ebruya, kırk yamadan kumaş boyamaya, mefruşattan kurdele nakışına, iğne oyasından şiş örücülüğüne, çiniden minyatüre, resimden tezhip, hat’a kadar pek çok eser sergilenmiş. Eserler kendilerine özgü güzel bir form yakalamış. Dizayn oldukça güzeldi. Yöneticiler tarafından verilen bilgiye göre İSMEK; 242 merkezde, 40 alanda, 307 branşta ve 752 programda mesleki, sanat, dil, spor vesaire alanlarda eğitim veren marka bir kurumdur.

Sergiyi görmeye giderken, yeni bir mekân da acaba ne gibi sürprizlerle karşılaşacağımı düşünüyordum ki kendimi kadim kültür ve sanatlarımızın ilham veren nadide eserleri arasında buldum. İnsanın kendisini keşfetmesi, bilgi ve kabiliyetini tuale yansıtması heyecan vericidir. Başarının sırrı, işinize ruhunuzu, sevginizi ve aşkınızı katmanızdır.  Önemli olan sanatla gönül bağı kurabilmektir. Bu bakımdan naif bir tefekkürün iz düşümünü aşağı yukarı her eserde görebiliyorsunuz. İSMEK sergisi, tarihi hafızamızın kültür ve sanat atlasıdır.  Söndürülmeye yüz tutmuş İslam sanatlarımız bu sergide tarihe tanıklık etmektedirler. Osmanlıyı bir günah galerisi olarak değil bir sanat hazinesi olarak gören bir sergi. Bütün eserler adeta insana gülümsüyor ve hayatı kucaklıyor. “Sanatın kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı ise insandır,” der ilmiyyun. Mekân, zaman ve insan, bu muhteşem serginin atmosferini ortaya koymakta.

 

 

Medeniyet, bir değerler sistemidir. Eğitim ve öğretim bu değerler sistemini hayatımıza aktaran bir programdır. Medeniyetimiz kültüre dönüşürse,  yani yaşam biçimi haline gelirse yaşar. Eğer bir eğitim; sizi düşünmeye,  hayal etmeye, geliştirmeye, kabiliyetlerinizi ortaya koymaya, bilimsel ve sanatsal gelişmenizi özendiriyorsa küresel rekabette alternatif olma yoluna girmişsiniz demektir. İSMEK, İslam sanatları eğitiminde kendi modelini geliştirme yolunda büyük gayret içerisinde. Eğitim ve öğretimde bilgi ve beceriyi ustaca aktarmanın yanında hikmet ve irfanı da vermemiz gerekir. İlim ve hikmetin arasını açmamalıyız. Ahlaki disiplini muhafaza etmemiz ve bunu kursiyerlerimize aktarmamız için hocalarımız maneviyat zengini olmalıdır. Aksi durumda başarılı olmazsınız.

İSMEK başlangıçta bir sosyal dönüşüm projesi olarak ortaya çıkmıştır. Kursiyerlerle hemhal olmayı sürdürülebilir bir eğitim politikası olarak düşünmeliyiz.  Eleştirel bakış açısının standartlarını yükseltmeliyiz. Daha adil ve daha insani erdemli bir toplumun gelişmesine eğitimle katkı sağlamalıyız. Bizim kültürümüzde öğrenme; hayat boyu süren bir yolculuktur. Tarihi bin kusur yıllık bir medeniyet yürüyüşü. Batının yaşam boyu öğrenmeyi işlemesi (yazılı ve sözlü olarak) göreceli ve çok yenidir. Sahip olduğumuzu bildiğim bilgi tabanlı veri sistemini mesleki ve sanat eğitimi için prestijli hale getirerek “Hayat Boyu Öğrenmeyi” bir yaşam döngüsü haline dönüştürmeliyiz. Günümüz dünyasında artık bilgi vermek yetmiyor. Önemli olan bilgiyi beceriye dönüştürmek, iş kültürünü içselleştirmek suretiyle bir hayat tarzına dönüştürmektir. Eğitim ve kültür küreselleşmiş piyasa ekonomisinin emtiaları haline gelmiştir. Ya pazara sahip olacaksınız yahut pazarın devamlı alıcısı/parçası durumunda olacaksınız. Bu açıdan baktığımızda bilgi eksenli mesleki ve teknik eğitim bize pozitif fırsatları hazırlayacaktır. Bunun için çok çalışacağız, bölgesel, ulusal ve uluslararası ortaklıklarla birlikte AR- GE ve inovasyona önem vereceğiz. Bu münasebetle göz kamaştırıcı sergiye emeği geçen herkesi en içten duygularımla kutlar, başarılarınızın devamını dilerim.

Vesselam

Yorumlar3

  • İsa Dilek 5 yıl önce Şikayet Et
    Hocam ismek faaliyetlerini ve sergilerini gündeme getirip ilgi ve dikkatleri günlük siyasi tartışma dışındaki kültürel ve el sanatlarına ayırmanız memnuniyet verici teşekkürler
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sıdıka yıldız 5 yıl önce Şikayet Et
    Emeğe sevgi ve saygı işte ancak bu kadar özümsenebilir
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Sebahattin 5 yıl önce Şikayet Et
    Kültür değerlerimiz sadece İsmek aracılığı ile değil tüm eğitim kurumlarımızda verildiği zaman daha bir anlam kazanır.Kaleminize sağlık
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat