Gören var mıdır bu rahmeti?

  • GİRİŞ14.10.2013 09:04
  • GÜNCELLEME14.10.2013 09:04

Yüce Yaradan'ın sevgisi düştü cümle mahlûkatın üzerine. Göklerden inen efsunlu düşünceye ayarlanan yürekler ne güzel. Ne güzel uzaklardan gelen misafir… Ne güzel koçu kurban eyleyen düşünce…

Yarın mübarek kurban bayramı.

Gönül diler ki bayram gözlerden maddenin perdesini indirip,  kalp gözünü açsa ötelere ayarlı yarınlara. Yüreği sıkkın, kimsesiz,  kederli evler nasiplense bayramın neşvesinden,  letafetinden. Muhabbet ve samimiyet bizden evvel varsa evlerin eşiğine. Ve İbrahim Peygamber metaneti çözse vesveseli yüreklerin kördüğümünü, kalp gözü yeni baştan cilalansa!

Gönül diliyor, temenni ediyor Yüce Allah'tan lakin bir acı gerçek var bize mahsus!

Bayramın ufukta gözükmesiyle birlikte bu bayramın manevi güzelliği yerine maddi getirisiyle daha çok ilgilenen, şark kurnazlığı kabilinden birtakım fırsatçılar ve açıkgözler sarar ortalığı!

Bayramın gelişiyle bütün sebze ve meyve fiyatlarının iki üç katına çıkması, bazı ürünlerin karaborsa olması ne ilginçtir! İki hafta önce bir iki liraya aldığımız sebze ve meyvelerin altı yedi lirayı bulmasının kabahati kurban Bayramında olmasa gerektir!

 Ya köşeyi dönmek uğruna merdiven altında üretilen tatlı ve şekerlemelere ne demeli? Müslümanların bu mübarek günlerinde birbirlerini bu şekilde kandırmaları, alınacak ikramlara hile karıştırılmasının suçu da gelen Kurban bayramında değildir!

Özelikle çoluk çocuk için üretilen kılık kıyafetlerin tam da bayram öncesinde fiyatlarının hoplaması, insanların bunları mecburiyetten alacaklarını hesaplayan tüccar aslında kurban bayramı öncesinde kendi ruh dünyasından ve ahretinden neleri kurban verdiğini bilir mi dersiniz?

Peki, Kurban Bayramı sabahı…

Kurbanlıkların incitilmeden, temizlik esaslarına riayet hususuna azami dikkat gösterilir mi acaba? Kimi insanların kendilerinden sonra gelecek insanları düşünmeden kurban kesim alanlarını bilinçsizce kirlettikten sonra arkalarına bile bakmadan çıkıp gitmeleri nasıl bir ruh halidir?

Sokakların caddelerin temiz olmasını isteyen zihniyetlerin aynı temizliği koruma noktasında bir güzel fikri neden olmaz acaba? Neden sokaklara Kurban Bayramlarında bir utanç iner? Neden hiç kimseler kirlettiğini temizlemez!

Neden Kurban Bayramlarının ikinci ve üçüncü günleri mutad yağmurludur bilen var mıdır bu hikmeti? Bu yağmur hangi mevsim olursa olsun değişmez ve mutlaka şemsiye şemsiye,  bereket bereket iner sokaklara, caddelere…

 Gören var mıdır bu rahmeti?

Bayram sadece tanıdıklarla mı kutlanır? Eş dost dışında bayramlaştığımız insanlar yoksa eğer, o bayramda hep bir şeyler eksik olacaktır… Oysa bütün Müslümanlar kardeş değil miydi?

Madem sokaktaki insanlar kardeşimiz, madem aynı dinin bir ritüelini paylaşma faslındayız,  madem bu bayramla birlik, beraberlik ve paylaşma noktasında aynı saftayız… Peki, bunca çirkinlik ve kötülük nedendir?

Hâlbuki gönlümüz isterdi ki…

Rahmet vadileri açsın kollarını bize doğru. Şahlansın güzellikten yana, iyilikten, merhametten yana tüm şeyler. Zira merhametin dillenmediği, şefkatin çiçeklenmediği yüreklerin, bir çöl ikliminden farkı olmasa gerektir. Bu bayram dualar,  huzurun,  sevginin,  şefkatin, merhametin yüreklere damıtılması üstüne olsun.

Ne olurdu!

Keşke, üstünden güneş batmayan mânâ erlerini çağırıp misafir etseydik kalplerimizin dergâhına. Onlara duyursaydık dertlerimizi. Devalar arasaydık. Çiğnenmiş yüreklere çare olsaydık. Hikmet kervanının peşi sıra yürüseydik. Caddelerimize, sokaklarımıza, evlerimize kadar hak ve adaleti hâkim kılsaydık.

Halk içinde Hak ile yaşasaydık.

Hikmet kervanına katılmak bu kadar zor muydu?

Yüce Yaradan'ın sevgisi değil miydi koçu kurban eyleyen düşüncenin mihverindeki sadakat? Her bayram sabahında evlerdeki sevincin temelinde Yüce Yaradan'ın memnuniyeti ve sevgisiydi esas olan. O halde gelsin bayramlar, kınalı koçlar...

Bu bayram seherinde, göklerden gelen bayram muştusu, yayılsın cihana. İnsanlık, yaşama sebebini bir kez daha görsün kurbanlık koçun kınasında...

Mübarek Kurban Bayramınız kutlu olsun! 

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Yorumlar1

  • Bir Allahın kulu işte 10 yıl önce Şikayet Et
    değerli meryem hanım!!. Ne kadar güzel yazmışsınız..Sözcükleriniz yüreğinizin güzelliğini ortaya koyuyor. Allah razı olsun sizinde bayramınız mubarek olsun diyerek Allahtan kaleminize yüreğinize ruhunuza sağlık diyorum, selam sevgi ve dua ile... Allaha emanet olunuz...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat