Erol Güngör’ü anlamak!

Başımıza gelen bunca musibet bir tesadüf değil…

  • GİRİŞ05.09.2016 08:59
  • GÜNCELLEME06.09.2016 09:12

Bunca musibet, göz göre göre, bağıra bağıra, çağıra çağıra geldi ve sosyo- kültürel hayatımızı mahv u perişan eyledi. 15 Temmuz’dan beri hayatımda hiç olmadığı kadar tefekkür ediyorum, zaten o travmatik olaydan sonra uykularımız da uyku değil artık. 

Düşündükçe farkına vardığım bir ayrıntı var. 

Bu ayrıntı sosyal ahlak ve ahlak psikolojisi hususundaki toplumsal yetersizliklerimiz…
50 gündür düşünüyorum…

Bir insan kendi vatanına nasıl ihanet edebilir, elindeki silahı milletine nasıl çevirir ve bir insan meclisini nasıl bombalar? Gerçekten vatanını, milletini ve bayrağını seven birisi olarak bütün bunları anlamakta güçlük çekiyorum ve havsalam almıyor.  

Neyse ki Prof. Dr. Erol Güngör’ün “Sosyal Ahlak ve Ahlak Psikolojisi” kitabı imdadıma yetişiyor. Merhum Erol Hoca’yı okudukça yaşadığımız bu acı merhaleleri daha iyi analiz ediyorum. Sonra keşke diyorum, keşke bu hocamızı bütün Türkiye bilse ve tanısaydı. 

 Türkiye’nin en iyi sosyal psikologlarından birisi olan bu değerli Hoca’yı kaç kişi tanıyor, kaç kişi onca yazılan eserlerini okudu diye soruyorum kendime lakin cevabını veremiyorum… 

Her yönüyle yerli ve milli olan Erol Güngör’ün aşağıdaki eserlerinin isimlerini hususan yazıyorum zira bunca eseri kaleme almış bu önemli mütefekkirimiz neden hiç gündeme gelmedi acaba? Bunu inceden inceye düşünmemiz de gerekmez mi?

•    Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak

•    Dünden Bugüne Tarih Kültür ve Milliyetçilik

•    İslam'ın Bugünkü Meseleleri

•    İslam Tasavvufunun Meseleleri

•    Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik

•    Sosyal Meseleler ve Aydınlar

•    Türk Kültürü ve Milliyetçilik

•    Türkiye'de Misyoner Faaliyetleri

•    Tarihte Türkler

•    Kelâmî Sahada Estetik Yapı Organizasyonu

•    Şahıslar Arası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü

•    Değerler Psikolojisi Üzerine Araştırmalar

44 senelik kısacık hayatına bunca eseri sığdıran, akademik çalışmalarında ciddi başarılara imza atan Prof Dr. Erol Güngör’ü bu toplum neden tanımaz, neden bilmez acaba?

Hocası Prof.Dr. Mümtaz Turhan gibi Erol Güngör Hoca da değeri anlaşılamamış çok önemli bir fikir adamımızdır. 

Güngör Hoca, eserlerini kaleme alırken bu milletin irfanını, kültürünü, moral değerlerini ilmek ilmek örerek yarınki nesillere aktarmaya çalışmıştır. Milliyetçilik ile ilgili görüşleri herkese benzemez mesela:

“…Biz büyük bir imparatorluğun  ve büyük bir medeniyetin çocuklarıyız, bizim milliyetçiliğimiz sömürgecilerin işgalinden kurtulmak ve devlet kurmak için yapılan siyasi istiklâl mücadelelerine yahut sıfırdan başlayarak millî kültür yaratma hareketlerine benzemez…’’

“…İslâmiyet’e geçiş Türk tarihi içinde büyük bir dönüm noktasıdır; fakat bu değişmenin büyüklüğü bizi daha önceki Türk kültürüne karşı körleştirmemelidir. Her şeyden önce, milli varlığımızın temel taşlarından biri olan dilimiz bize eski kültürümüzden intikal etmiştir.

…Dilini kaybetmeyen milletler din değiştirse bile birliğini ve bütünlüğünü kaybetmeyebilir, fakat tatbikat bu iddiayı haklı çıkarmıyor. Türkler müslüman olmasaydı değişik isimlerde kavimler halinde dağılıp gidebilirlerdi.”
 Tanzimat’tan bu yana Türk insanının yaşadığı kimlik sorununa ve kültür buhranına eserlerinde sık sık parmak basmıştır. 

Bugün dağa çıkan PKK’lı terörist de Fetö teröristi ve vs. de aynı buhranın ürünüdür. Bu kimlik ve kültür buhranına bağlı sorunlarımızı acilen çözmek zorundayız. 

Her yirmi senede bir darbelerle, sosyolojik kaoslarla ve terörle yüzleşmek istemiyorsak, bu travmaları sonsuza kadar çöplüğe atıp,  hayal ettiğimiz büyük hamleleri yapmak istiyorsak “kültür ve medeniyet” gelişimimizi en üst seviyede inşa ve ihya etmek durumundayız. 

Yeni nesilleri “fikri, edebi, tarihi, siyasi ve içtimai” mevzularda iyi yetiştirmek mecburiyetimiz var. Nurettin Topçu, Mümtaz Turhan, Erol Güngör, Ali Fuat Başgil, Cemil Meriç, Necip Fazıl gibi isimlerin fikri yönlerini yeni nesillere iyi anlatmalı ve kendilerine bir yol haritası çizmek durumundayız. 

Bu yol haritası ise ilkokul yıllarından itibaren belirlenmelidir. 

Milli Eğitim politikamız baştan ayağa milli ve yerli olmalıdır. 

“Vatan sevgisi imandandır!” sözünü bütün kurumlara, caddelere, meydanlara, dağlara ve ovalara yazmalıyız mesela… 

Prof. Dr. Erol Güngör, “Vatan sevgisi en önemli sosyolojik ve psikolojik terbiyedir.” Der. 

Çocuklarımıza şayet vatan, millet ve bayrak sevgisini veremeyeceksek okuma yazma öğrenmeseler de olur! Nitekim sözde çok iyi eğitim görmüş, her bir şey olmuş hainlerin milli değerlerden yoksun olduklarında neler yaptıklarını hep birlikte gördük. 

Gençlerimize yürüyecekleri yol haritasını vermezsek eğer sapkın, illegal ve yasa dışı novigasyonların usulca devreye girmeleri ise kaçınılmazdır... 

Meryem Aybike Sinan-Haber7

meryemaybike@gmail.com

Twitter:@aybikesinan

Yorumlar3

  • muaz 7 yıl önce Şikayet Et
    dün fetö nün peşinden giden zavallıların tek sebebi okumamaktır okumayan bir toplumuz eğitimde 4 şıklı 5 şıklı kolaycı hazırcı ezberci modelden acilen kurtulmamız lazım okumak okumak okumak buhranlarımızı ancak bu bitirir
    Cevapla
  • Hakkı Söyler 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok önemli tespitler; elinize sağlık. Ancak bir noktayı vurgulamak gerekiyor. Peygamberimiz SAV buyuruyor ki: " İbadet on kısımdır; dokuzu helal lokmada dır." Hiç bir devirde banka-faiz-kredi sarmalı bizi bu kadar kuşatmamıştı. Elli dokuz milyon kredi kartı kullanılıyor. "Haram içeriyi tahrip eder, kötülüğe tahrik eder". Hiç bir devirde nikahsız yaşam bu kadar yaygın olmamıştı; boşanmalar artmış; cezaevlerimiz, dolup taşmıştır. Millet "Katılım Bankacılığı" adı altında haram yaygınlaşıyor. Vatandaş soruyor:" kredi ile hacca gidilir mi?" Cevap: "Vaktinde öderseniz evet". Hazreti Allah bu Milleti harama helal diyenlerden korusun...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • meryem 7 yıl önce Şikayet Et
    mümtaz şahsiyetlerimizi hatırlattığınız için teşekkürler. gençlerimizin bazısı henüz tanımıyor yazarlarımızın onların eserlerinden alıntı yaparak yazmasını temenni ederiz Allaha emanet olun
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat