Üç Uçak Düşürme ve Üç Diplomat Cinayetinin Rusya’ya Verdiği Mesaj

  • GİRİŞ28.12.2016 07:56
  • GÜNCELLEME29.12.2016 07:24

Son bir yılda devletler oyununda işler gittikçe çığırından çıkıyor: Üç Rus uçağı düştü, üç diplomat öldürüldü. Rusya’ya ısrarla, şiddetli bir biçimde hangi mesaj veriliyor?

Ankara’da Rus Büyükelçisi Andrei Karlov’un öldürülmesi olayıyla eş zamanlı sayılabilecek iki esrarengiz diplomat cinayeti daha yaşandı. Sözkonusu seri cinayetleri “Bir haftada üçüncü ölüm: Bu kez NATO denetçisi...” başlığıyla haberleştiren Hürriyet gazetesi, spotunda “16 Aralık’ta gerçekleşen şüpheli ölüm medyadan gizlendi.[1]” diye bildiriyordu:

Karlov’un öldürüldüğü gün, Rus Dışişleri mensubu Petry Polshikov evinde ölü bulundu.

Polshikov cinayetini, Rusya’nın NATO Genel Denetçisi Yves Chandelon’un Belçika’da arabasında başından vurulmuş halde bulunması izledi: Teröre finans sağlayan ve kara para aklayan şirketleri araştırmakla görevli NATO Genel Denetçisi Yves Chandelon, Belçika'nın Andenne şehrinde ölü bulundu. Chandelon'un cesedine, iş yerinden 140, evinden 100 kilometre uzakta, arabasında başından vurulmuş haldeyken ulaşıldı. Solak olduğu belirtilen Chandelon'un, bulunduğunda silahın sağ elinde olması ve kendi adına kayıtlı üç silah varken yanında başka bir silahla bulunması suikast iddialarını güçlendiriyor. 

Dünya güçleri, üç Rus diplomatı öldürerek, Andrei Karlov, Petry Polshikov ve Yves Chandelon cinayetleriyle Rusyaya hangi mesajı verdiler?

Bu esrarengiz ölümlerin birbiriyle kuşkusuz ilintisi var. Çünkü suikaste kurban giden üç diplomatın da Rus olmaları ve suikastların zamanlaması bu cinayetlerin Rusya’ya mesaj olması ihtimalini yükseltiyor.  

Dünya sisteminin merkezindeki derin savaş, kendi içinde yeni bir aşamaya sıçradı. Düne kadar kendisine manevra alanı bulabilen dünya güçleri arasındaki örtülü sürtüşmeler, şimdi –şayet engellenmezse- açık bir çatışmaya doğru hızla yol almaktadır. İvmesi giderek yükselen ve muhtemelen arkası da geleceğe benzeyen olaylar zinciri, giderek daha sarsıcı boyutlar kazanabilir. Olaylar kontrolden çıkar ve karşılıklı misillemelere bile dönüşebilir. 

Büyükelçi ve diplomat suikastlarının sembolik anlamları kuşkusuz açık.. Bundan daha açık olan uçak düşürmelerin verdiği mesaj: Uçak düşürmeler, ortada bilinçli seçilmiş bir hedef olduğundan anlamı en açık mesajlardır. Aksi söylense de uçak düşmelerinde bir tür sabotaj olma ihtimali her zaman vardır.

25 Aralık’ta Karadeniz’de düşürülen Tupolev Tu-154 Rus uçağının sembolik anlamı da çok açık. Uçakta ölen 64 kişinin, “Alexandrov Askeri Korosu” olarak da bilinen “Kızıl Ordu Korosu” olması başlı başına anlam taşımaktadır.

(“Kızıl Ordu” SSCB’nin siyasi belkemiğiydi. Kızıl Ordu Korosu her ne kadar son dönemde sadece bir şov unsuru olsa da aslında geçmişten gelen Rus askeri gücünü simgelemektedir. Tıpkı Türkiye’deki Mehter Takımı gibi.)

Putin’de simgeleşen KGB geleneği, bugünkü Rusya’nın rotasını da simgelemektedir. Bu anlamda uçağın düşmesi / düşürülmesi, Putin’e, Rus diplomasisine ve askeri gücüne bir mesaj olarak da algılanabilir.

Ayrıca düşen uçak, Suriye’ye gitmektedir. Taşıdığı Kızıl Ordu Korosu’nun Lazkiye yakınlarındaki Kheeimin Rus askeri üssünde Noel dolayısıyla bir moral gösterisi yapacağı söylenmektedir. Bu yüzden uçağın düşmesi, Rusya’nın Suriye’deki askeri-siyasi varlığına yönelik bir mesajdır. Son dönemde Suriye’deki gelişmelerde Rusya’nın aktif rolüne bir uyarı niteliğindedir.

2015’in Ekim ayı sonunda Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinden kalkan ve Petersburg’a giden bir Rus uçağının Sina Yarımadası üzerinde vurulması ve 224 kişinin ölmesi de bir mesajdı..

Bundan bir ay sonra 24 Kasım 2015’te Türkiye’nin Suriye sınırında düşürülen Rus uçağı da apaçık mesajlardan biriydi..

Devletler arasında diplomatlar ve uçaklar üzerinden süren garip bir mesajlaşmanın yaşandığı bir gerçek: Rusya’ya “Suriye’de hesabımızı bozma” denilmektedir.

Dünya güçleri arasındaki mücadele gittikçe kızışmakta.. Rusya’nın tekrar “SSCB Rolü” üstlenmesinden rahatsız olan güçler var. Dolayısıyla Rusya’ya “Eski konumuna dönmeye çabalama!” mesajı verilmiş olabilir.

Dahası Trump iktidarı ele almadan ABD-Rusya arasındaki çatışmayı keskinleştirecek operasyonlara girişilmiş olabilir.

ABD Rusya yakınlaşmasını hatta Suriye’de henüz bir çözümü istemeyen güçler devrede.. Ortalığı biraz daha karıştırmak istiyor olabilirler.

Rusya’nın ABD, Avrupa Birliği ve Çin’e değil de İslam Birliği’ne yönelmesinin anlamı nedir? Rusya muhalefetini ve rekabetini niçin sistemin dışına taşımaktadır? BMGK’daki kavgayı doğru kavrayabiliyor muyuz?

Dağınık ve zayıf gördüğü İslam Birliği’nde Rusya’nın hesaplamadığı unsurlar ne? Neden İslam ülkeleri “Rusya’nın kızı” olamazlar? İslam milleti, Rusya’yla yeni bir tarih yolculuğuna çıkar mı?

Soru çok, konu büyük.. Konuşulanlara bakınca, üzülüyor insan.

Yorumlar3

  • Ahmet Cetin 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'nin Nato denetcisi miymis yoksa belcikali miymis? Rusya Nato da degil ki Rusya nin nato denetcisi nasil oluyor?
    Cevapla
  • v.ali 7 yıl önce Şikayet Et
    hesi ingilizin sinsi planının bir parcası.
    Cevapla
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel yazı
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat