Necip Fazıl’ın Demirel’le ‘Masonluk Belgesi’ polemiği

  • GİRİŞ12.06.2012 09:54
  • GÜNCELLEME12.06.2012 10:37

Necip Fazıl Kısakürek, Cumhuriyet dönemi siyasi hayatına tanıklık yapmış şair ve yazarlar arasından İslami fikir ve hassasiyetiyle öne çıkan bir sanatçımız. Çıkardığı dergilerde, yazdığı kitaplarda sürekli hakikatin sözcüsü olmaya çalıştı üstat.

Kendini Hakkın ve halkın yanında konumlayan Necip Fazıl, zorbalığa karşı, oynanan oyunları deşifre ederek kalemiyle büyük bir mücadele verdi. Bu mücadelede, inancını, zekasını, karakterini, birikimini, cesaretini ve yeteneğini ortaya koydu, üstat oldu, örnek bir miras bıraktı.. Necip Fazıl’a Allah’tan rahmet diliyorum.

Necip Fazıl’ın Demirel’le girdiği ‘Masonluk Belgesi’ polemiği, onun dava adamı ve mücahit oluşunu ortaya koyan örnek bir olay olduğu için önemlidir.

Adalet Partisi’nin Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala’nın garip ölümü üzerine, Genel Başkan seçmek için 30.Kasım 1964 de yapılan ‘AP Genel Kongresi’nde iki aday vardı. Birinci aday, Dr. Sadettin Bilgiç’ti. İkinci aday da Süleyman Demirel.

Bu kongrede, Süleyman Demirel taraftarları, Demirel’in 1963-1969 yılları arasında ABD Başkanı olan Lyndon B.Johnson ile çekilmiş resimlerini broşür haline getirip dağıttılar.

Sadettin Bilgiç taraftarları ise Süleyman Demirel’in Mason olduğunu gösteren Loca Kayıt örneğini dağıttılar. Sözkonusu Loca Kayıt örneği, Büyük Doğu’da yayınlanmış ve gündeme bomba gibi düşmüştü; buradan alıp baskı yapılmıştı.

Necip Fazıl’a göre, Sadettin Bilgiç ve taraftarlarının ‘ne kitleleri fikir ve kelâm kudretiyle bağlayabilecek ruhî sermayeleri, ne de madde ve menfaat ağı içinde avlayabilecek paraları mevcuttur.’ Üstat, Bilgiç ve ekibini milleti temsilde yetersiz görmektedir..

Necip Fazıl’a göre, Demirel'in kendine yöneltilen ‘iki suçlamadan,  ‘O bir masondur!’ ve ‘Türk'ün ruh köküne (İslâmiyet) yabancı bir insandır!’ suçlamalarından temizlenmesi’ gerekiyordu..

Bu olay üzerine Süleyman Demirel kendisinin mason olmadığını belirten Türk Yükseltme Cemiyeti’nden verilmiş 14.11.1964 tarihli bir belgeyi kongrede okudu. AP kongresinde okunan bu belge, masonlar arasında büyük çalkantılar meydana getirdi ve Türk Masonlarını ikiye böldü. 

Süleyman Demirel nasıl bir aileden geldiğini ve nasıl bir terbiye aldığını, kısaca İslam’la ilişkisini ifade etmek için de "Benim ailem Kur'âna el sürmeden sabah kahvaltısına oturmaz!" dedi..

Demirel’in kendisine yöneltilen suçlamalardan temize çıkmak için verdiği bu iki cevap karşısında Necip Fazıl Kısakürek’in tepkisi, duruşunu ve tavrını ortaya koyması bakımından önemlidir.

Demirel, ‘Ben Mason Değilim!’ diyor ve bir belge gösteriyor. Necip Fazıl’ın bu belgeye ilişkin yorumu şöyle: “Sizin Mason olmadığınıza dair Mason Kulübü’nden belge almanız, iffetli bir kadının randevu evinden, orayla münasebeti olmadığına dair vesika almasından farksızdır; ve masonlukla münasebetiniz olmadığına değil, aksine, tam ve kurmayca bir alakanız bulunduğuna delildir!”

Demirel, ‘Ben Müslüman bir ailedenim! Dolayısıyla İslam terbiyesiyle yetiştim..’ diyor. Necip Fazıl’ın bu savunmayı da kıvrak zekasıyla, çarpıcı bir yorumla çürütüyor: “Sizin, ‘Benim ailem Kur'an'a el sürmeden sabah kahvaltısına oturmaz!’ şeklindeki lafınız, hakikatte Müslümanlığı asla bilmediğiniz ve dinimizde Hıristiyanvâri kitaba el sürmek diye bir âdet olmadığından habersiz bulunduğunuza delildir!.”

Necip Fazıl Kısakürek’in politikaya yeni atılan Süleyman Demirel için yaptığı “Bu zat, büyük bir ümidi kırmaya, millî hasreti inkisara uğratmaya memurdur.” tespitini, tarih doğrulamış mıdır, yoksa çürütmüş müdür?

Ne dersiniz?


Mustafa Yürekli - Haber 7

mustafayurekli@gmail.com

Yorumlar6

  • MURAT ALKAN 11 yıl önce Şikayet Et
    dilbaz. ne biçim adam oldugunu artık bilmeyen kalmamıştır...dem.şse demiştir dememişse dememiştir anla anlayabiliesen....milletimiz bunları artık bitirmiştir....
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Ahmet Yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    hayret ki hayret. bir zamanlar meydanlarda yöresel şivesi ile konuşa konuşa milletin gönlüne yerleşen ve sonrada bu ülkenin anasını ağlatan bu şahıs, halen bir köşede rahat rahat keyf çatmaktadır.ülkemiz onun iktidar olduğu süre kadar çaği geriden takip etmektedir.
    Cevapla Toplam 21 beğeni
  • İdris Aziz 11 yıl önce Şikayet Et
    mason değildir belgesinin akıbeti. sn.demirel o yıllarda mason locasından aldığı "mason değildir" belgesi ile kendi reklamını yapmış ve geldiği makamlar ile malum icraatlarını yapmıştır.yıllar sonra o belge hakkında beyoğlu mason locası üstad-ı azamı açıklama yaparak demişti ki:"...o belgeyi o zaman sn.demirel'in önün açmak için üyemiz olduğu halde biz vermiştik..." demişti.!? demirel o yıllarda saadettin bilgiç'in mason olduğunu kendisinin ise olmadığını söylüyormuş!?sn.demirel şimdi de darbeleri araştırma komisyon üyelerine de"allah yardımcınız olsun çocuklar..." diyor.! geçen senelerde "..başını örtmek isteyen arabistan'a gitsin..."demişti.acaba samimi tabii olarak konuşan demirel bu mu idi?kalplerin içini allah bilir.allah herkesin kalbine göre versin.insanları kandırabilenler kalplerin yaradıcısını kandıramazlar.müslüman bir yılan deliğinden iki defa ısırılmaz.
    Cevapla Toplam 22 beğeni
  • Abdullah Öz 11 yıl önce Şikayet Et
    üstad haklıydı tabii...ilave olarak,. bugün elitist oligarşik darbecilerin, türkün ruh köküne (islam) yabancıların,potansiyel diktatörlerin geriletilmesi sürecinde,bence rahmetli üstad necip fazıl kısakürek'in fikriyat ve eserlerinin büyük katkısı vardır...
    Cevapla Toplam 18 beğeni
  • mustafali 11 yıl önce Şikayet Et
    ne güzel demişsin üstad;. sen gül diyarının yapma gülüsün, bütün yapmalığınla çoban sülüsün
    Cevapla Toplam 31 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat