İmralı ziyaretleri, sekretarya, Kobani oyunları...

  • GİRİŞ25.10.2014 11:47
  • GÜNCELLEME25.10.2014 11:47

Kamuoyu, "İmralı'da kurulacağı söylenen sekretaryaya" ve "adanın yeni ziyaretçilerine" odaklanmışken işler sanıldığı kadar kolay görünmüyor.
Öncelikle, bir sonraki aşamaya geçilmesi bazı ön şartların yerine getirilmesini ve buradaki samimiyetin test edilmesini gerektiriyor. "Nedir o ön şartlar?" diye sorulacak olursa, cevabı çok net: "Kamu düzeninin tesisi!"
Yakın zamana kadar "Aman Çözüm Süreci sekteye uğramasın" kaygısıyla valilerin etkin müdahalesini frenleyen olayların bir daha yaşanmaması belirleyici kriter.

Sözde asayiş güçleri kurulması, yol kesilmesi, haraç toplanması vs. Hem bu tür olayların tekrar etmemesi hem de mülki amirlerin güvenlik zafiyeti yaratan olaylara artık toleranssız yaklaşacağının bilinmesi... Bir başka ifade ile "Devlet şunu yapsın, devlet bunu düzenlesin" tarzı taleplere indirgenen Çözüm Süreci'nde, muhatap tarafın atacağı adımların da güncellenmesi. Bu yürüyüş görülmeden, süreci ileriye taşıyacak takvimde ihtiyatlı davranılması. 

Sekretarya ve adaya farklı simaların ziyareti boyutuna gelince...
İmralı için "sekretarya" vurgusu, "Devletle resmen müzakereye başladık" algısını oluşturması bakımından mühim. Sekretarya denilen modelin, adaya gönderilecek yeni hükümlüler üzerinden kurgulanması da kuvvetle muhtemel. Zaten, Çözüm Süreci'nin merkezindeki MİT'in de "İmralı'yı ziyaretgâh" haline getirecek isteklere kökten karşı çıktığı, sürecin mahremiyetini ve tutarlılığını zedeleyecek seyahat trafiğine itiraz ettiği biliniyor. Bu nedenle adada konaklama da İmralı sakinine eksen kaydıracak değişik ziyaretçi gönderilmesi de şimdilik düşünülmemeli. 

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat