Cezayir'den Gezi'ye bakış Afrika'dan ufka varış

  • GİRİŞ20.11.2014 10:06
  • GÜNCELLEME21.11.2014 09:55

İlk durağımız Cezayir... Ardından, zorlu bir noktaya Ekvator Ginesi'ne geçeceğiz.
Cezayir, Türkiye'nin önemli enerji ortaklarından.
Doğalgaz tedarikçisi olarak stratejik konumda. Türk inşaat, demir-çelik, ilaç, gıda firmaları için yükselen yatırım alanı.
Tabii Cezayir denilince, hafızamız bizi 2013 Haziran ayına kadar götürüyor.
Gezi Olayları'nın başladığı şartlara... O günlerde, Başbakan Erdoğan'la, Fas- Cezayir -Tunus'u kapsayan Kuzey Afrika seyahatindeydik.
Doğrusu, Ankara'dan gelen haberler iç açıcı değildi. Gezi üzerinden kurgulanan eylemlere teşhis koyma noktasında Erdoğan ile kurmayları arasında farklar oluşmuştu.

Buna rağmen Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda kitlesel karşılama istememişti.
O görkemli buluşma geniş halk yığınlarının Erdoğan'a sahip çıkma niyetinin eseriydi. Sonradan, o tablonun, sokak marifetiyle iktidarı değiştirme planının bozulmasındaki değeri çok iyi anlaşıldı.

Erdoğan'ın, "Demokratik talebe can feda" mesajına karşın Gezi olayları, başlangıçtaki masumiyetini kaybettiği andan itibaren derin yaralar açıldı ve "kutuplaşma senaryosunun" malzemesi olarak da kullanıldı. Paralel devlet yapılanmasının, Gezi'deki gölgesi ve gerilimi tırmandıran güvenlik bürokrasisi ise hâlâ tartışma konusu... 

Ekvator Ginesi programımız başlı başına üstünde durmayı gerektirir nitelikte.
Batı Afrika'da küçük bir ülkeden söz ediyoruz. Başkenti, Afrika ana karasında yer almadığı için dünyada tek. Başkent Malabo, Bioko Norte adasında. Gine, aynı zamanda petrol üreticisi. Kişi başına milli geliri değişken seyir izlemekle birlikte 15 bin dolar seviyesinde. Fas'ın, Ebola salgını kaygısı ile düzenlemekten vazgeçtiği 2015 Afrika Uluslar Kupası'nın ev sahibi de Ekvator Ginesi.
Bu ülkede bulunma sebebimize gelince...
İlki Ağustos 2008'de İstanbul'da yapılan "Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi"nin ikincisi bu kez Malabo'da...

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat