Tezkerenin sonrası

  • GİRİŞ02.10.2014 09:56
  • GÜNCELLEME02.10.2014 09:56

Tezkerenin Meclis tarafından kabulü de kesin görünüyor. 2003 yılında AKP’de yaşanan kaygı ve tartışmalar mevcut değil. MHP de tezkereye olumlu oy vereceğini ilan etti.
 
HDP hayır oyu kullanacak, muhtemelen CHP de, daha önce IŞİD konusunda Hükümet’i destekleyeceğini ilan etmiş olmasına rağmen ‘hayır’ diyecek.
 
Tezkerenin kabulüyle Hükümet, Suriye ve Irak’ta, oldukça geniş askeri opsiyonları içeren bir yetkiye sahip olacak.
 
Birinci Körfez Savaşı’nda ve 2003’te ABD’nin Irak operasyonu öncesinde asıl tepkiyi alan konu da ilk kez “çözülmüş” oluyor. Hükümet yabancı askerlerin Türk topraklarını kullanmasına izin verebilecek. Yani, Irak ve Suriye’de operasyon yapacak Amerikan askerleri Türkiye’de mevzilenebilecek ve operasyon sonrası tekrar Türkiye’ye dönebilecek. Amerikan uçakları da Türkiye’deki üslerden havalanıp tekrar buraya dönebilecek.
 
‘Güvenli bölgeler’
 
Türk askerleri de Suriye ve Irak’ta operasyon yapabilecek ve “güvenli bölgeler” oluşturmak için bu ülkelerin sınırları içinde kalabilecek.
 
Tezkerede “tehdit oluşturan terör örgütü” olarak IŞİD ile birlikte PKK da açıkça zikredildiği için bölgedeki gelişmelere göre “Kürt unsurlar” da hedef olabilecek. Türkçesi, Suriye ve Irak’ta eğer Türk askerleri Kürtlerle karşı karşıya gelirlerse “gereğinin yapılması için” de yetki alınmış olacak.
 
Tezkereyle çok geniş bir “savaş haritası” çizilmiş olmaktadır. Irak ve Suriye topraklarıyla birlikte Türkiye toprağı da “savaş alanı” olmaktadır. Karşıda IŞİD vardır, Şam yönetimi vardır, gerekirse Kürtler de olabilir.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat