İşte 2013 yılının ilk seçim anketi!

  • GİRİŞ03.01.2013 09:54
  • GÜNCELLEME03.01.2013 11:06

O&A Research'in 25 Aralık - 01 Ocak 2013 tarihleri arasında Türkiye örneklemi baz alınan 27 ilde toplam 2614 kişi ile telefonla görüşme yöntemini kulllanarak gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarından sürpriz veriler çıktı.

Anket sonuçlarına göre; AK Parti'nin oylarındaki 6 puanlık düşüşün yanı sıra CHP'nin ve MHP'nin oylarındaki artışlar da dikkat çekti. Ankette kararsızların oyları dağılmadan AK Parti'nin oyu yüzde 38.7 çıkarken kararsızlar dağıtıldığında yüzde 44.6 olarak hesaplandı. CHP'nin oyu ise kararsızlar dağıldığında 3.9'luk bir atışla yüzde 30.2 çıktı. MHP ise bir önceki aya göre oylarını 3.3 puan artarak yüzde 15.8'lere kadar tırmandırdı. BDP'nin oyu 5.3 olarak ölçüldü. Diğerleri ise yüzde 4.1'de kaldı.

EN BEĞENİLEN LİDER

Yapılan araştırmada, vatandaşlar en beğenilen lider olarak partisinin büyük oy kaybına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olurken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ikinci sırada yer aldı. Kılıçdaroğlu'nu üçüncü sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dördüncü sırada Devlet Bahçeli izledi.

SİYASİ PARTİLERİN BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE OY ANALİZİ

Kasım sonu - Aralık 2012 başında yapılan araştırmada ise kararsızların oyları dağıtıldığında iktidardaki Ak Parti'nin oyu yüzde 50.6, CHP'nin oyu yüzde 26.3, MHP'nin oyu yüzde 12.5 olarak açıklanmıştı. BDP'nin oyu ise 5.4 olarak ölçülmüştü.

Türkiye genelinde yapılan son kamuoyu araştırması karşılaştırıldığında AK Parti oylarında 6.0 puanlık bir azalma yaşanırken; CHP oylarında yüzde 3.9, MHP oylarında ise yüzde 3.3 bir artış sağlandığı görüldü. BDP oylarında 0,3 puanlık bir azalmada ankete yansıyan bir diğer rakam oldu.

Araştırmanın cinsiyet, yaş ve yerleşim yeri kotaları uygulanarak telefon görüşmesi yöntemi kullanarak artı /eksi yüzde 2'lik hata payı ile gerçekleştirildiği de ifade edildi.

********                              *********

Nasıl inandırıcı değil mi? Son günlerde bu tür anket çalışmaları yeniden yoğun olarak medyaya servis edilmeye başlandı. Ülkemiz nedense seçim atmosferine doğru yaklaştıkça bu tür anketler piyasada daha yoğun şekilde dolaşmaya başlıyor. Ne şekilde, hangi şartlar altında, hangi ölçüler kullanılarak yapıldığı belli olmayan  masabaşı anketler resmen patlama yapıyor. Neyse ki geçtiğimiz günlerde Ali Atıf Bir Hoca arı kovanına ilk çomağı soktu da konu yeniden gündeme geldi.

Maalesef yukarıda bahsi geçen sözde anket şirketi ve verileri de bunlardan biri... Anket hayali olduğu gibi, verilerin hiç biri de gerçeği yansıtmamaktadır ve tamamen bendenizin uydurmasıdır. Doğru olsun olmasın, özellikle iktidar partisinin her oy kaybettiği anketleri kamuoyunun gözüne sokmak için şişirdikçe şişiren karşı medyayı heyecanlandırdığım için çok üzgünüm. 'Anket'i köpürte köpürte okurlarına servis edemeyecekleri için nasıl ciğerleri yanmıştır kimbilir?! Her ankete muhalif duruşlarından ötürü rakamlar işlerine gelince ya da sırf çok tıklanmak için balıklama atlayan medyamıza çok fazla doğru veriler olmasına gerek yok. Bir kaç bilimsel anket tekniği ile ilgili terminolojinin yanında excelde de yerli yerinde hazırlanmış etraflıca bir rapor işi çözer. Şöyle orta yollu bir büro da tuttunuz mu iş tamam.

Geçmişte bunların pek çok örneğini gördük. Güvenilirliği şaibeli bu anketçiler, bazı siyasi partiler tarafından bilinçli olarak kamuoyunu manipüle etmek için kullanıldı ve zaman zaman finanse edildi. Manipülasyon o kadar ileri götürüldü ki özellikle Temmuz 2007 seçimleri öncesi iki partiyi birleştirmek için bile bu anketçilerin sahte verileri kullanıldı.

Başkent'in bitirim gençlerine büyük partilerden biri tarafından milyon liralık ödemeler yapıldığı da çok konuşuldu. Hatta ilişkilere naylon fatura karışınca işin rengi daha da değişti. Partiye araştırma yapmış gibi gösterilen sözde anket şirketinin eylemi, maliye tarafından takibe takılınca bazı isimler tutuklandı. İktidara yanaşmaya çalıştılar olmadı, muhalefete gittiler tutmadı. Şimdi o sözde anketçiler üçüncü kez değiştirdiği isimle piyasaya uydurma anketler yayıyor. Bu hava civa anketleri de aslında pek çok medya organı doğru olmadığını bildikleri halde kullanıyor. Bilmeyen varsa da arama motoru Google'a anketini kullandıkları bu kişilerin isimlerini yazmaları yeterli... Bütün gerçekler önlerine serilecektir.

Bunların yanında piyasada maddi menfaat peşinde masabaşı ayarlamaları ile anket yapan bir kaç şirket daha var. Birilerinin siyasi geleceklerini parlatmak adına cepleri doldurdukları paraların sıcaklığı ile aynı isimleri zirvede gösterip duruyorlar sık sık...

Her ay yapılan anket verileri her seferinde mi aynı çıkar. Güldürmeyin insanı... Basbayağı bir Ali - Cengiz işte... Bunu anlamak için uzman olmaya gerek yok.

Manipüle etmek için yanıltıcı sonuçlar vermek yalandan rakamlarla gündem yaratmak ne kadar tutar bilinmez ama bu isimlerin de kimler aracılığıyla nerelere ulaştıklarını aşağı yukarı tahmin edebiliyorum. Dirsek temasında oldukları ya da ikili ilişkileri çok iyi kullanarak ciddi menfaatler sağlıyorlar.

Kurumsal ve profesyonel olarak bu işi yapanlar alınmasınlar, onları bu suçlamalardan beri tutuyorum. Her şey bir yana bu uyanık sözde anket şirketleri bu kurumsal şirketleri de töhmet altında bırakıyor.

İşin uzmanları iyi bilir... Anket çalışması yapmak uzun soluklu bir çalışma gerektirdiği gibi ciddi uzmanlık isteyen bir iştir. Bunun yanında aynı zamanda oldukça masraflıdır da... Herhangi bir finansörü ve alt yapısı olmadan yapıldığı iddia edilen sözde anketler, her ne kadar manşetlere çıksa da inandırıcılı olmadığı gibi hayali bir balon olmaktan öteye gidemez. Bu konuda da en büyük sorumluluklardan biri de medyaya düşüyor.

Umarım mesaj yerine ulaşmıştır!

Osman Ateşli - Haber 7

osman.atesli@haber7.com

Twitter: @oatesli

Yorumlar1

  • ömürcan 11 yıl önce Şikayet Et
    iyi ki dedin bu anket masa başı diye.... yoksa uzun uzun yazacaktım, "bir hafta içinde ne olduda chp de ve mhp de bu kadar oy ortışı oldu diye"..diye.bende uzun uzun tahililer ve istatistiklerle böyle bir anketin yanlışlığından dem vuracaktim ki, neyse.. bunlara hiç gerek kalmadı.. seçmenin tercihini başka bir yöne değiştirecek bir olay şimdilik olmadığına göre oy oranlarının değişmemesi gerekir. kısaca bu kadar..
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat