Bir sonraki kurban siz olabilirsiniz!

  • GİRİŞ13.01.2013 10:29
  • GÜNCELLEME13.01.2013 17:17

İşin ciddi boyutlara taşındığını biliyordum ama bu kadarını tahmin etmiyordum. Son birkaç ay içinde uzaktan yakından tanıdıklarımızdan ne çok insanı tufaya getirmişler!

Yetkililerin onca uyarısına rağmen maalesef vatandaşlarımız bu dolandırıcılık şebekelerinin yalanlarına kanarak inanılmaz paralar kaptırıyorlar. Telefonla aradıkları vatandaşları en zayıf anlarında yakalayan çete üyeleri, tam anlamıyla gafilce avlıyorlar.

'Kocasının ya da çocuğunun öldürüleceği' korkusuyla tüm mücevheratını satıp meçhul bir banka hesabına yatıran mı dersiniz, son anda paraları dolandırıcıların hesabına yatırırken polis tarafından durdurulan mı dersiniz... Savcılık tarafından aranıyormuş süsü verilen bir telefonla 'terör örgütüyle mücadele'nin tarafı haline geleni bir tarafta, hediye kazandınız numarasıyla kaldırılanı öbür tarafta...

Anlayacağınız kandırılan kaldırılana... Dolandırıcılar, vazgeçilmezimiz haline gelen iletişim ağlarımızdan en özelimize sızarak milleti soyup soğana çeviriyor. Özellikle yaşlıların tele dolandırıcılar tarafından tuzağa düşürülüyor olması olayın acımasızlığının dikkat çeken yönü... Bu dolandırıcılık numaralarına sokaktaki vatandaş kadar önemli kariyerleri olan insanların da kandığını öğreniyoruz. Bu da işin başka bir şaşırtıcı tarafı...

Her ne kadar emniyet teşkilatı mesaisini bu konuya yoğunlaştırmış olsa da dolandırıcılık çetelerinin kullandıkları yöntemler yasal göründüğü için ancak olay gerçekleştikten sonra farkedilebiliyor.

Geçtiğimiz yıl bir imam tanıdığımızın başına geldiğini duymuştum. Dolandırıcılar ne edip edip kaldırmıştı adamcağızı... Sanal dolandırıcılar kurdukları sinsi tuzakla adamı kumpasa getirmiş o da sağdan soldan güç bela bulup buluşturduğu 25 bin lirayı gidip bankaya yatırmıştı.

Kısa bir süre önce de ailemizin tanıdığı bir teyzemiz yine telefon dolandırıcılarına 45 bin lira kaptırmış. Belki çoluma çocuğuma gün gelir lazım olur diye tuttuğu altınlarını bozdurarak, elde ettiği meblağı dolandırıcıların verdiği banka hesabına yatırıvermiş.

Çete üyeleri kancayı attıkları mağdurları o kadar kendilerine inandırıyorlar ki parayı yatırdıkları banka personelinin "şu anda dolandırılıyorsunuz" uyarısına bile itibar etmiyorlar. Rollerini iyi hazırlanmış olan dolandırıcılar, insanları korku ve paniğe sevk edip kendilerini kurbanlık kuzu gibi teslim alıyorlar. 'Yeter ki ailemin başına bir şey gelmesin' psikolojisindeki vatandaş da eline düştüğü çetenin her dediğini kuzu kuzu yerine getiriyor.

Türkiye'nin birçok bölgesinde meydana gelen telefonla dolandırıcılık olayları konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve bu tür dolandırıcılara karşı uyarmak için, polis her yolu deniyor. El broşürleri dağıtıyor, afişler asıyor, e-posta atıyor, SMS'ler gönderiyor. Ama nafile...

İletişim araçlarının gelişmesi insanların özel bilgilerimizin de etrafa saçılmasının bir sonucu bu aslında... Her an telefonunuzu çaldırabilecek bu dolandırıcılara karşı uyanık olmaktan başka çare yok.

Siz siz olun dolandırıcıların bu yalanlarına kanmayın:

1 ) Hiçbir polis, savcı ve kamu görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Polis, savcı adıyla para ve kontör istenirse, inanmayın. Telefonu kapatın. 155 polis imdat hattını arayın ve bilgi verin.

2 ) Hiçbir savcı, aradığı vatandaşa bankada bulunan hesaplarının terör örgütünün eline geçtiğini hesaplarındaki tüm parayı çekerek savcılığa ait olduğunu iddia ettiği hesaba aktarılmasını istemez.

3) Hiçbir devlet görevlisi "hakkınızda küfürlü mesajdan dolayı şikayet var" deyip #154'ü tuşlayın demez. Bu olsa olsa dolandırıcıların telefon faturanızı kabartmak için kurdukları bir tuzaktır.

4 ) Siz siz olun hediye kazandığınızı ve hediyeyi alabilmek için kargo ücretini ödemeniz gerektiğini veya bir eşya satın almanız gerektiğini söyleyen kişilere inanmayın.

5) Sizi cep telefonuyla banka yetkilisi ile görüştüreceğini söyleyen kişilere itibar etmeyin. Kendisini bankadan banka yetkilisi olarak tanıtan kişilere kesinlikle inanmayın ve özel bilgilerinizi vermeyin. 

6) Son olarak; Dolandırıcıların en büyük sermayesinin dili olduğunu unutmayın. Kimsenin sizi iyi niyetinizden istifade ederek hile ve güzel sözlerle kandırmasına müsaade etmeyin.

Osman Ateşli - Haber 7

osman.atesli@haber7.com

Twitter: @oatesli

Yorumlar1

  • fatih karakaya 11 yıl önce Şikayet Et
    ha bir de. ya millette ne kadar para varmis! adam 200 bin lirayi cekip veriyor, inanilir gibi degil!
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat