Bu tarife Türkiye’ye yakışıyor mu?

  • GİRİŞ16.02.2012 09:00
  • GÜNCELLEME16.02.2012 09:00

Özelleştirme bir ülkede daha önce kamu tarafından ifa edilen çeşitli hizmetlerin daha etkin ve verimli gerçekleştirilmesi gerekçesine sığınılarak sıkça uygulanan bir politika. Ancak bir ülkede “Paranın sahibi kim?” sorusunun cevabı devlet değilse ve devlet parayı borç alarak üretiyorsa özelleştirmelerin ya da varlık satışlarının yok pahasına fiyatlarla da olsa kaçınılmaz olduğunu bilmekteyiz.

Eğer özelleştirilen kurum o alanda tekel niteliğine sahipse ve devlet özelleştirilen bu kurumun kamu zararına çalışmasını önleyici tedbirlerin alınması ve denetlemesinde bir şekilde yetersiz kalıyorsa özelleştirmenın ileri sürülen bahanesi de ortadan kalkmaktadır.

Çarpık ya da vahşi özelleştirme diye nitelenen bu tür olaylarda vatandaş olabildiğince mağdur edilmektedir. Yok pahasına gerçekleştirilen Telekom’un özelleştirilmesinde kamunun yaralanan vicdanı acaba dindirilebildi mi? Sadece belli yerlerdeki sabit varlıklarının değerinin bile özelleştirme rakamını aştığı sıkça dile getirilen Telekom’da iletişim için yine de alternatifler söz konusuydu.

Sessiz sedasız gerçekleştirilen İDO’nun özelleştirilmesinden sonra bu günlerde dış hatlardaki hizmetleri kullananlarınız varsa mutlaka vatandaşların sızlanma ve şikâyetlerine tanık olmuşsunuzdur. İDO’nun tekel niteliğindeki dış hat hizmetlerinde olup bitenler özelleştirmenin böylesine pes doğrusu dedirtecek cinsten…

Sıkça başımıza geldiğinden biliyorum. Denemediyseniz bir Yalova ya da benzer dış hat seferi tavsiye edilir. Son bir örnek… Pendik’ten Yalova’ya geçerken kullanmak istediğim 10:45 seferi kaldırılmış. İstediğimde bana yanda görülen resimdeki elle yazılmış tarifeyi verdiler. Görevli orada benim gibi soranlara harıl harıl tarife yetiştirmeye çalışıyordu. Resmi tarifeyi sorduğumuzda üzerinde Haziran 2012’ye kadar geçerli olduğu belirtilen tarife verildi ama oradakilere itibar etmememiz belirtildi. Zira tasarruf gibi nedenlerle ara seferler yer yer iptal ediliyormuş. Yani dinamik elle tarife sistemi.

Yorumlar3

  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    Özelleştirme!.... Özelleştirmeyi alan firma da bu paranın büyük çoğunluğunu bankalardan kredi olarak alacak.. Banka da vatandaştan aldığı mevduatı munzam karşılık hesabına göre 10'a çarparak şirkete verecek.. O da parasını tekrar vatandaştan çıkaracak.. Yani vatandaşın parasıyla vapur alacaklar, vatandaşı taşırken de para alacaklar, üstüne eziyet edecekler.. Üstüne servetlerine servet katacaklar.. Hele iktidara yakın şirketlerde finansmanın devlet bankaları tarafından verilmesi durumu var ki o da bu işin katmerlisi.. Elhasıl kendi paran ile rezil olmak diyorlar buna..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • vatandaş 12 yıl önce Şikayet Et
    bu cümle her şeyi özetliyor.. "Bu keşmekeşe dur diyecek denetleyici ve düzenleyici bir devlet kurumu kalmadı mı memlekette? Sahi bu tarife Türkiye’ye yakışıyor mu?"
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • İbrahim Dursun 12 yıl önce Şikayet Et
    ÖZELLİŞTİRMEDE GÖZDEN KAÇANLAR..-1. Hizmet amacı/unsuru esas maksat olmaktan çkıp ekonomik kaygılar ön plana çıkınca, malesef bunun gibi bir çok konuda üzücü olaylar vuku buluyor.Meydan verilmemeli..Denetleme daha çok sık yapılmallı.Sahi!-Devlet Denetleme Kurulu- ne iş yapıyor?!:):)VesSelam
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat