Savaş lobisi anayasa değişikliğine izin verir mi?

Faiz lobisi ve Savaş lobisinin çıkarları çoğu zaman örtüşür. Çünkü ikisi de uluslararası sermaye demektir.

  • GİRİŞ08.05.2012 09:41
  • GÜNCELLEME08.05.2012 12:41

Anayasa değişikliği ve genel af birlikte olursa oyun bozulur mu?

Genelkurmay Başkanlığı her konuda siyasete ve yargıya yardım ederken anayasa değişikliği konusunda “Biz hazırlık içinde değiliz” açıklaması yapıldı. Bu sizi düşündürdü mü?

Yakın zamana kadar savaş lobisi ve silah endüstrisinin emekli general temsilcileri Milli Savunma Bakanlığı İç Tedarik ve Dış Tedarik Başkanlıklarını sık sık ziyaret ederlerdi. Son yıllarda Sayıştay korkusu ve yargının eski defterleri açmaya başlaması ile tedirginlik yaşanıyor diyebiliriz.

Savaş lobisinin bütün beklentisi anayasa değişikliğinin olmaması üzerine… Neden mi?

1-NATO ihaleleri ve askeri ihalelerin bütçeleri milli bütçenin en büyük kalemi olmaya devam ediyor. Kontrollü bir siyasi ve askeri gerginlik olacak ki, silah alma isteği dolaysıyla silah ihtiyacı oluşsun.

2- Rivayete göre 28 Şubat döneminde çok kârlı kuruluş olan PETLAS zayıflatıldı. Helikopter sanayi kurma teklifi Sayın Çevik Bir’in dosyayı PETLAS temsilcilerine fırlatıp “Biz, irticacıları askeri ihaleler sokmayız” gerekçesi ile reddedildi. Umarım savcılar bu konuyu da araştırırlar.

3-Anayasa değişikliği olursa Milli Savunma Bakanlığı sivilleşecek ve askerler akçalı işlerden uzaklaşacaklar. İç Tedarik, Dış Tedarik Başkanlığı gibi ekonomistlerin ve işletmecilerin uzmanlık alanı olan konularda topçu, piyade ve pilot gibi kökenli generallerin oturması akla ve mantığa uyar mı? MSB da sadece bakan sivil ve çevresinde alım imzası verenler uzman değiller. Bakanlar kuşatılmış durumdalar. İmzaya boğarak bakanı çalıştırmamakta ustalaşmış bir yapı var.

4-Emekli generaller Holding Yönetim Kurulu’na geçerken altına verilen araba ve sekreterle ihalelerde eski arkadaşlarını ikna ederek işi bağlamıyorlar mı? Savaş Lobisi bunu yutar mı?

Anayasa değişikliği tartışmaları başladı. Başkanlık sisteminden tartışmanın başlaması bir siyasi tercihtir. Ancak bu, sınava zor sorudan başlamak gibi oldu. Şimdi zor soruyu bahane edip sınav salonunu terk etmek isteyen, orantısız tepki veren “çarşı her şeye karşı” korosunu göreceğiz.

Fakat bir avantajımız var. Bu da anayasa değişikliğine ciddi bir sivil toplum desteği var ve devam edecek.

ASDER olarak özellikle askeri yapının anayasal konumu konusunda kapsamlı bir çalışma yaptık. 31 Aralık 2011 tarihinde bu çalışmayı kitap halinde TBMM başkanlığına sunmuştuk. Acaba Genelkurmayın bu taslağa söyleyeceği bir şey yok mu?

Genelkurmayın anayasa değişikliği ile ilgili hiç çalışma yapmaması bence tamamen savaş lobisinin kulis faaliyeti ile ilgilidir. Sayın Necdet Özel’e Orduevlerinde çoğu askeri ihalelerle güç kazanan emekli general baskısının ne kadar etkili olduğunu bilemezsiniz.

Fakat çok önemli şansımız var: “Anayasa değişikliğinin kabulü ile beraber genel af çıkma ihtimali”. Genel af motivasyonunu siyaset iyi kullanırsa hem dolmuş ceza evleri rahatlar hem de darbe ve terör davaları düşer. Bakalım zaman ne gösterecek?

Aksi takdirde Genelkurmay Başkanımız emekli general ve savaş lobisinin baskısına dayanamaz. Şu ana kadar askerlerle ilgili en basit yasayı ikna sürecini işletmeden yapmayan hükümetin anayasa değişikliği konusunda ikna çabası içinde olması beklenen bir durum.

Tek etkili ve sonuç alıcı yolun darbe davaları ile ilgili yasal değişiklik ve anayasa değişikliğinin birlikte yapılması TSK çevrelerine uygun düşebilmesidir.

Darbe mağdurları haklı olarak çok tepki verecekler. Ancak sivil bir anayasa çıkması öç almanın en akıllı biçimi olmaz mı? Kendi duygularımızı değil, ülkenin çıkarını düşünüyorsak bu budur.

Aksi takdirde anayasa değişikliği hayali kurmayalım. Anayasanın sivilleşmesi ve barış lobisinin kazanması için bu bakışı önemsemek gerekir diye düşünüyorum.

Nevzat Tarhan - Haber 7

ntarhan@gmail.com

Yorumlar5

  • Ertan YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    herzamanki gibi. tarhan hocamın herzamanki doğru tesbitlerine katılıyorum
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • YILMAZ BABUTCU 11 yıl önce Şikayet Et
    ..savaş lobisi 2. ..bu başka kurumlardada bu şekilde mmalesef milli eğitim ded aynı.emekli askerlerin holdinglerdde görev alması buna benzer bir durum sgk da faturaları kontrol eden dr lar özel hastaneler tarafından bünyelerine alınmakta ve bu kişiler marifetiyle orda çalışanlar etkilenmekte ve iş bitirilmekte.demek istediğim sadece silahlı kuvvetlerde değil hemen hemen de bütün kurumlarda bu işleyiş hakim...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • YILMAZ BABUTCU 11 yıl önce Şikayet Et
    ...savaş lobisi . ...elbette müsade etmeyecek ve bu sivil anayasa çalışmalrını akamete uğratmaya ve belki tehtid ve sindirmelerle engellemeye çalışacaklardır bu şaşılacak bişey değil çünkü asırlardır ellerinde bulundurdukları imtiyazları güçleri vermek istemeyaceklerdir.benim burda üzerinde durmak istediğim bir konuda sayın yazarın bahsettiği emekli genarallerin holdinglerde görev alıp ihalelerde kendi arkadaşlarına baskı yaparak yada etki altında bırakarak haksız kazanımlarından yada askerin bir işletmeci yada iktisatçının yapması gerektiği işiyapması asli işi dışında.bu çarpıklık sadece silahlı kuvvetlerde yok örneğin hastanelerde mal/malzeme alımını doktorlar yapar oysa ne hesapla ilgili ve nede ihalelerle ilggili en ufak eğitimleri yoktur hele hele bizim gibi hekim sayısın kısıtlı olduğu bir ülkede hekimlerin idareci ve hesap kitap işleriyle atıl vaziyette kalmaları çok saçma
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Dervişim 11 yıl önce Şikayet Et
    akıllı bir yorum... nasıl olsa olan olmuştur.darbe yapan yapamayan çalan çalamayan yakalanan v.s.. bütün bunları bir kenara bırakıp intikam hislerimizi dizginleyip affı çıkarıp yeni bir sayfa açarak kutuplaşmayı elimine ederek başlamamız lazım diye düşünüyorum. çünkü intikamla kimsenin eline bir şey geçmiyor.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Fırat Haspolat 11 yıl önce Şikayet Et
    yarım mı tam mı?. anayasa değişikliğini talep eden egemen gücün karşısında durabilecek herhangi bir odak olmadığından anayasa değişikliği gerçekleşir mi gerçekleşmez mi sorusu gereksiz bir sorudur. sorulacak tek bir soru parlementer sistem terkedilip yarı başkanlığa mı tam başkalığa mı geçilecek sorudur, gerisi teferruattır
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat