Darbenin sebebi Erdoğan’ın Avrasya hamlesi

  • GİRİŞ21.07.2016 08:09
  • GÜNCELLEME22.07.2016 08:13

Türk tarihinin en alçakca, en adice en kahpece girişimi milletin sinesinde son buldu. 

Hasan Sabbah’ı geride bırakarak, şeytanı dahi kıskandıran Fethullah Sabbah ve haşhaşi sürüsü son saldırılarını yaptılar. 

Darbe görünümlü terör saldırısının yaraları sarılıyor, sarılacak. Hainler içinse inşallah milletin en büyük isteği olan idam yasası çıkacak ve hainler oldukları yere hainler mezarlığına bir mundar olarak atılacak. 
Evet bu kanlı terör saldırısının birçok boyutu ve hedefi vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devrilmesi bir başka ifadeyle öldürülmesi planın en büyük parçasıydı. Ondan sonrası çorap söküğü gibi gelecekti. Bu hain ve şeytani plan, planları bozan yüce Allah tarafından ters düz edildi ve milleti buna sebep kıldı.

Şimdi bir de bu darbe görünümlü terör saldırısının en büyük sebeplerinden birine gelelim: Türkiye ne zaman ABD ve AB’nin kirli oyunlarını görüp yüzünü Avrasya’ya dönse ülkede mutlaka olağanüstü durumlar oluyor. 
Amerika destekli 1960 darbesinin en büyük sebebi neydi: Adnan Menderes’in Rusya ziyareti ve yapılacak anlaşmalar ve Irak petrolü.

 Biraz hafızamızı tazeleyeyim:  27 Mayıs 1960’da askeri darbe yapılmamış olsaydı, Adnan Menderes 2 Temmuz 1960 tarihinde Moskova’da olacaktı.

O dönemi kısaca özetlersek: 1950-1960 dönemi, Türk dış politikasının olay, süreç ve krizler itibarıyla aşırı yoğunluğun yaşandığı yıllar olduğu söylenebilir. Aynen bugünkü gibi… Yeni bir dünyanın kuruluş heyecanına bakış, farklı ideolojik boyutlarda da olsa ister Doğu’da, ister Batı’da bu on yıl bir transformasyon sürecidir. Ve bu yıllar içerisinde DP, açıkça vurgulayalım, dönemin hakim iklimi olan, Soğuk Savaş zihniyet ve kültüründen hayli etkilenmiştir.

Büyükelçi Zeki Kuneralp’ in anılarında şöyle bir soru ve yanıtı var: Amerikan uydusu mu idik? 

“Hayır, onunla ilişkimiz uyduluk değildi, uyuşma idi.” 

Bugünkü literatürde, bunun adına karşılıklı bağımlılık diyorlar. Velinimet/himaye gören sendromunun da bu çerçeve içinde ele almak gerekmektedir. Bu arada DP hükümetinden daha çok Türkiye- Rusya ilişkilerinin düzeltilmesi hususunda Fatin Rüştü Zorlu’nun yoğun çabası olduğunu Büyükelçi Ercüment Yavuzalp’in anılarından öğreniyoruz. 

“DP iktidarının son yıllarında bir ihtiyaç olarak beliren bu düzenlemenin yapılmamış olmasından dolayı DP iktidarına yöneltilebilecek eleştiriyi iyi düşünmek gerekir.” Yavuzalp, yukarıdaki düzenlemeyi yapamadılar demektedir. Yapamadılar mı, yaptırılmadı mı?

 Menderes’in  Moskova ziyaretini anılarında şöyle aktarır: “CIA ‘ in derhal harekete geçtiği, ziyareti önlemeye çalıştığı intibaı alındı. Aslında Washington, Moskova ziyaretinden hiç mi hiç hoşlanmamıştı. Türk hükümeti ilk kez kendi başına bir harekete tevessül ediyordu. Ayrıca Soğuk Savaş’ın henüz hızını kaybetmediği bir dönemde, NATO üyesi bir müttefikin Amerika’dan izin almadan Moskova ile diyalog kurmaya çalışması, NATO içinde ve hür dünyada siyasi dalgalanmalarına yol açacak nitelikle bir olaydı. Amerikalılar, Rıza Şah Pehlevi’yi uyardılar. Türkiye nereye gidiyordu? CENTO’nün sonu mu yaklaşıyordu? (Semih Günver, “ Fatin Rüştü Zorlu “ s 133)

İşte bu şartlar neticesinde 27 Mayıs 1960’da Amerika destekli darbe gerçekleşti. 1960 öncesi yaşananlarla bugünün şartlarına bir bakın: Kuzey Irak petrollerinin nereden geçeceği konusu? Türkiye mi? Yoksa terör örgütü PYD’ye verilecek kukla bölgeden mi? Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde ikinci kez Avrasya hamlesi başlattı. İlk Avrasya hamlesi ne zamandı diye soracak olursanız? Ergenekon, Balyoz kumpasından hemen önceydi. Sonrası malum: FETÖ’cü alçakların neler yaptığı ve orduyu nasıl dizayn etmeye çalıştıkları artık bilinen bir gerçek. İşte ikinci Avrasya hamlesinde bu kez darbe görünümlü terör saldırısı yine terör örgütü elebaşı Fethullah Sabbah ve haşhaşi grubu tarafından yapıldı. 

Tarih bize aslında en büyük tecrübeyi sağlayan en önemli bilimdir.

Her şeyin netleşmesi için şu örnekle yazımızı kapatalım: Rahmetli Adnan Menderes 2 Temmuz 1960’daki Rusya ziyaretini gerçekleştiremedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ağustos ayında Rusya Devlet başkanı Putin ile bir araya gelecek. 

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

 

Yorumlar6

  • kimmi 7 yıl önce Şikayet Et
    bütünüyle ele alınıp sonuç çıkarılması gereken bir döneme ait bilgilerin, bu kadar sığ olmaması gerekir. Sonuçta Amerika ile en fazla yakınlaşan hükümet, DP dir.
    Cevapla
  • millet 7 yıl önce Şikayet Et
    Serkan abi yazini Bogazici Koprusu'nde demokrasi nobetinde okudum. Kalemin dert gormesin.
    Cevapla
  • sari 7 yıl önce Şikayet Et
    bravo reis yine dokturmussun.
    Cevapla
  • kemal 7 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir analiz olmus
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok yerinde ve çok önemli bir tesbit kalemine ve yüreğine sağlık.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat