NİLİ yine sahnede mi?

  • GİRİŞ05.10.2017 07:36
  • GÜNCELLEME05.10.2017 10:44

Yüz yıl önce Filistin'de siyonistler tarafından NİLİ adlı bir istihbarat örgütü kuruldu. Örgütün kurucuları Aaron ve Sarah Aaronsohn adlı iki kardeşti. Bu istihbarat örgütünün amacı, Osmanlı askeri sırlarına ulaşıp bu sırları İngiliz gizli istihbaratına servis etmek ve Filistin'i İngilizlerin mandası altında ele geçirmekti.

Şimdiye kadar Mossad’ın çekirdeğini oluşturan bu örgüt hakkında çok kapsamlı bir çalışma yapılmamıştı. Necmettin Alkan’ın son kitabı olan ‘NİLİ’de bu örgüt tüm yönleriyle ele alınmış.

NİLİ, İsrail devletinin kuruluşuna giden yolda önemli bir görev almış. Örgüt Aaronsohn kardeşler tarafından Filistin cephesini akamete uğratmak ve İngiltere’ye bilgi aktarmak için kuruldu.

Bu örgüt kurulduktan iki yıl sonra Osmanlı Devleti tarafından deşifre edilip lağvedildi ama iki yıl içinde büyük zarar verdi.

Filistin’de Osmanlı ordusuna bağlı bir subay olarak çalışan Aharon Aaronson, İsrail devletinin kurulması için Osmanlı’nın yıkılması gerektiğine inananlardandı. O dönem Amerikan ve İngiliz makamlarıyla ilişkiye geçmiş ve Filistin’i işgal etmeleri için onlara yardımcı olabileceklerini söylemişti. Aynı dönemde, sonradan siyonist hareketin önderi olacak Haim Weizmann ise, İngiltere ordusu için patlayıcılar üretiyordu. Aaron Aaronsohn, Weizmann sayesinde üst düzey İngiliz yöneticilerine ulaştı ve onları meşhur Balfour Deklerasyonu’nu yayınlamaya ikna etti. Bu deklarasyon otuz yıl sonra İsrail devletinin kurulmasının yolunu açmıştır. 

İngiliz Ordusu, Osmanlı’nın Filistin cephesinde Gazze’de kurduğu savunma hattını geçmeyi iki defa denemiş ve ikisinde de başarısız olmuştu. Aaron Aaronsohn, “botanik araştırmalar” kılıfı altında Filistin’in su kuyularının haritasını çıkarmıştı. Eğer Aaronsohn’un sağladığı su kuyuları haritası olmasaydı, İngiliz Generali Allenby, Gazze cephesini atlayarak, çölden direk Birüssebi’ye geçmeyi asla göze alamazdı. Allenby, savaşı bu kritik bilgiler sayesinde kazandığını çok iyi biliyordu. Bu sebeple savaş sonrasında yaptığı konuşmasında, NİLİ ve Aaronsohn Ailesi’nin katkılarını unutmayacak ve onlar olmasaydı bu kadar cesur bir savaşın verilemeyeceğini anlatacaktı.

Yani Filistin cephesi de böyle kalleş bir örgüt tarafından yıpratılmıştır. Bugün Irak’ın kuzeyinde de aynı tezgah planlanmaktadır.

Mossad elemanları cirit atmakta, Irak’ın kuzeyini kendi kafalarında çizdikleri haritaya dahil etmek istiyorlar. Dün işgalci İsrail devletini nasıl kurdularsa aynı taktikle şimdi de Irak’ın kuzeyinde bir devlet kurmak istiyorlar.

Bu yüzden NİLİ örgütünün kuruluşu ve sonrasına çok iyi bakmak lazım. Dün İsrail, bugün küçük İsrail.

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat