Mısır Ordusu bu katliamı neden yaptı?

  • GİRİŞ08.07.2013 13:58
  • GÜNCELLEME08.07.2013 13:58

Taha Dağlı'nın analizi

ORDU İÇ SAVAŞ KAPISINI ARALADI

Mısır'da darbenin sonrasında askeri yönetimin iç savaş tehdidine karşı önlem aldığı konuşuluyordu, Ordunun en önemli görevinin ülkeyi iç savaşa götürmemek olduğu iddia ediliyordu.

Ancak Mısır Ordusu bu sabah gerçekleştirdiği katliamla iç savaşın kapısını araladı. Selefiler katliamı sert dille kınadı. Bir yandan baltacı tehdidi diğer yandan asker ve karşılarında Müslüman kardeşler taraftarlarıyla Selefiler.

 Peki hem iç savaş ihtimalini hem de ordu kurallarına göre idamla yargılamayı göz önüne alan darbeci Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi, böyle bir katliam kararını nasıl aldı?

SİSİ'NİN ARKASINDA SUUD YÖNETİMİ VAR

Mısır'da İhvan kaynaklarına göre katliam talimatı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinden geldi. Ordu kurallarına göre böyle bir katliam idam cezasını gerektiriyor. Yani askeri yönetimden sivil iktidara geçildiğinde bu sabahki katliamı gerçekleştiren Mısır Ordusunun Genelkurmay Başkanı darbeci Abdülfettah Sisi'nin idamla yargılanma ihtimali var.

Sisi'nin bu konuda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinden garanti aldığı olası bir yargılama durumunda bu ülkelere kaçabileceği vurgulanıyor.

Müslüman Kardeşler örgütünün açıklamasına göre Suud yönetimi meydanların Müslüman Kardeşlerden tamamen arındırılması için Sisi'ye bu konuda telkinde bulundu.

KATLİAM EMRİNE UYMAYAN ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Katliam sırasında Mısır Ordusu bir askerin öldürüldüğünü açıkladı. İhvan yönetimi o askerin katliam emrine uymadığı için darbeciler tarafından vurulduğunu söyledi.

Mısır'da batı medyası olayları Cunta medyasından farksız bakıyor. Amerika ve Avrupalı televizyonlar, sabah namazındaki saldırıyla ilgili orduyla aynı safta duran haberler yapıyor.

DOĞRULARI YAZAN TÜRK GAZETECİLER HEDEFTE

Müslüman Kardeşler taraftarlarının silahlı olduğu en az 200 kişide silah tespit edildiği, askerlere ateş açıldığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayına zorla girilmek üzereyken ordunun müdahale ettiği yönünde haberler yayınlandı. Müslüman Kardeşler tüm bu iddiaları yalanladı.

Bununla birlikte ihvan yönetimi Türk medyasının da hedefte olduğunu söyledi. Baltacı çetelerinin Mısır'da görev yapan Türk gazetecilerin ülkeyi terk etmeleri için bazı önlemler alındığı iddia edildi.

Taha Dağlı - Haber 7

tahadagli@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat