El Kaide ve Türkiye-Irak ilişkileri

  • GİRİŞ09.01.2014 12:22
  • GÜNCELLEME10.01.2014 17:02

Suriye'de Özgür Suriye Ordusu, Türkiye sınırı boyunca El Kaide ile savaşıyor. Irak'ta Başbakan Nuri Maliki, El Kaide nedeniyle zor durumda. Enbar'da El Kaide bağlantılı Irak İslam Şam Devleti adlı örgüt, hükümet güçleriyle savaşıyor. Hatta bazı bölgeleri ele geçirdiğini duyuruyor.

Maliki Felluce'ye operasyonu erteliyor. Sebebi bölgenin sünni olması. Oraya yapılacak top yekün saldırı, El Kaide'ye yönelik değil de Sünnileri hedef alacak bir operasyon algısı doğurabilir.

Batı'nın iddiasına göre El Kaide'yi Türkiye finanse ediyor. Bu bir yalan. İspatı da burada. Türkiye bu işin patronu değil hedefi konumunda.

Bir kere Türkiye hiçbir zaman El Kaide'nin yanında yer almadı, bırakın yanında durmayı hep karşısında oldu.
İkinci olarak El Kaide'nin arkasındaki güç, Körfez ülkeleri. Neden mi? İşte yanıtı.

El Kaide Irak'ta Irak hükümetine karşı savaşıyor. Görünürdeki hedef Başbakan Maliki. Açıyı genişletince fotoğrafın devamında Maliki ile birlikte Başbakan Erdoğan'ı da görüyoruz.

Son 3 yıldır Ankara-Bağdat hattında siyasi bir kriz vardı. Ancak aşıldı. Kasım ve Aralık 2013'te buzlar eridi. Türkiye, Kuzey Irak'la enerji anlaşması yaptı. Anlaşmaya Bağdat da dahil oldu.

Tam petrol vanalarının açıldığı gün, El Kaide Irak topraklarında eylemlere başladı, savaş çıkarttı.

El Kaide zamanlamasında Türkiye-Irak ilişkilerinin rolü büyük. Komplonun arkasındaki dış güç, Körfez ülkelerini işaret ediyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri, Türkiye'nin Ortadoğu enerji pazarındaki rolünden rahatsızlar. Irak ve İran'la Türkiye'nin enerji köprüsü kurması, Suudi Arabistan'ı oyun dışında bıraktı. Bu durumda Irak doğal hedef haline geldi.

Suriye'de El Kaide'nin faaliyetleri öyle bir noktaya ulaştı ki, Türkiye sınırı boyunca Özgür Suriye Ordusu artık rejimle değil El Kaide ile savaşmaya başladı.

Arkadaki güç yine Körfez ülkeleri. Suriye'de Özgür Suriye Ordusuna alternatif oluşturuyorlar. Bununla birlikte Batı da Suriye'deki terörün finansörü olarak Türkiye'yi işaret ediyor.

Irak ve Suriye'deki El Kaide saldırılarının hedefinde iki önemli unsur var. Birincisi Türkiye-Irak enerji ortaklığını bozmak. İkincisi de körfez petrolünün taşınması için Suriye ya da Irak üzerinden çıkış noktası bulmak.
Tüm bunları Irak ve İran söylüyor. Her iki ülkede de bu görüş hakim. Üstelik Irak'ta sadece Şiiler değil Sünnilerin bir çoğu da El Kaide'ye karşılar ve bu örgütün Körfez tarafından Irak'a salındığını düşünüyorlar.

Taha Dağlı - Haber7

tahadagli@gmail.com

Yorumlar2

  • cihan 10 yıl önce Şikayet Et
    kim ne derse desin. el kaide terör örgütü yahudi israilin ve abd nin amacına hizmet eden ve en büyük desteği bu iki ülkeden alan dinle imanla hiç alakaları olmayan kafirler topluluğudur sahi abbd usame bin ladin i öldürdümü
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • - mert - 10 yıl önce Şikayet Et
    irakta el kaidenin aktör olarak. harekete gecmesinin zamanlamasi manidar degilmi ??! tamda türkiye irak iliskileri düzelirken ve petrol resmen baris temeller üzerinde türkiyeye akmaya baslarken irakda el kaide ortaya cikiyor. sanki birileri dügmeye basmis gibi bir tablo var ortada !!
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat