Kerry'ye değil Davutoğlu'na bak

İsrail ateşkese ihtiyaç duyduğu halde Filistin’in haklarını koruyan bir ateşkes planını kabul etmedi. Etmediği gibi o toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanına öfke kustu.

  • GİRİŞ31.07.2014 09:31
  • GÜNCELLEME01.08.2014 11:35

Geçen Cumartesi Paris’te kritik Gazze zirvesi vardı. Ajansların geçtiği fotoğrafta ABD Dışişleri Bakanının bacak bacak üstüne atarken verdiği poz bizdeki bazı yayın organlarında Ahmet Davutoğlu’nu itibarsızlaştırma malzemesi olarak kullanıldı. Oysa o pozun mesajı İsrail’eydi.

Evet John Kerry rahat oturuyordu ama Davutoğlu da bir o kadar rahattı. Aynı şekilde o da bacak bacak üstüne atmıştı.

Evet Kerry’nin oturuşu daha da abartılıydı. Ama bu karşısındakine saygısızlık değil samimiyet göstergesiydi.

Kerry’nin mesajı İsrail’eydi. Bunu ben söylemiyorum İsrailler üzerlerine alınmışlar.

Paris’teki Gazze toplantısında ateşkes planı konuşuldu. Plan İsrail’e teklif edildi İsrail anında reddetti. Çünkü o plan adam akıllı bir ateşkes içeriyordu. İsrail’in daha önce Sisi ile ortaklaşa hazırladıkları katliam içeren planlardan değildi.

O toplantıya İsrail ile ortağı Mısır davet edilmedi. Mimarları Türkiye ile Katar’dı. Sırf bu ayrıntı bile İsrail’in plana ‘hayır’ demesi için başlı başına bir sebepti.

KERRY’YE ÖFKENİN NEDENİ DAVUTOĞLU

Tekrar Kerry’nin pozuna gelince. O fotoğraf karesi İsrail’de de geniş yankı buldu. İsrailliler “müttefiğimiz Amerika’nın Dışişleri Bakanı nasıl olur da İsrail’i Nazilere benzeten Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ile böyle bir samimiyet kurabilir” diye öfkelendiler.

KABİNE TOPLANTISINDA KERRY’YE HAKARETLER YAĞDIRDILAR

İsrail o toplantı sonrası Davutoğlu ile samimiyet mesajı veren ABD Dışişleri Bakanı’nı hain ilan etti.

Pazar sabahı toplanan İsrail kabinesinde, bakanlar John Kerry’ye ağır ithamlarda bulundular.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun başkanlığında yapılan kabine toplantısında Kerry’ye hakaretler yağdırdılar. İsrailli bakanlar o toplantıda Kerry için ‘beceriksiz, amatör, tehlikeli, hilekar, konuya vakıf değil, tam bir budala’ ifadelerini kullandılar.

Hatta daha da ileri gidip, “İsrail’e ihanet ediyor” diye Amerika’daki Yahudi lobisine şikayet ettiler. Hainlikle suçladıkları Kerry’yi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile kıyaslayıp, “o bile daha iyiydi” dediler.

İSRAİL’İN ASIL DERDİ

İsrail ateşkese ihtiyaç duyduğu halde Filistin’in haklarını koruyan bir ateşkes planını kabul etmedi. Etmediği gibi o toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanına öfke kustu.

Amaçları Filistin’i yok etmek. Bu katliam planında karşılarında kimsenin durmasına tahammül edemiyorlar. Amerika’nın Dışişleri Bakanını sadece İsrail’in çıkarlarını korumakla görevli bir memur olarak görüyorlar.

Şu an en büyük yandaşları Mısır’daki Sisi yönetimi. Sisi ile hazırladıkları ateşkes planı tamamen Filistin’i ortadan kaldırma projesinden ibaret. Yoksa ateşkesi uzun süredir kendileri de istiyorlar ama kendi hazırladıkları plan doğrultusunda.

Çünkü o plan sadece Filistin’in ateşi kesmesini içeriyor, İsrail’e ise bombardıman izni veriyor. Filistin bu nedenle tek taraflı o kalleş planı reddediyor “öleceksek de çatışarak ölelim” diyor. Böylesi onlar için çok daha onurlu.

Bunu yaparken İsrail’in kanlı katliamları daha da gaddarlaşıyor ama İsrail hiç de ummadığı bir bataklığa sürükleniyor. Her gün asker kaybediyorlar, korku ve panik artarak devam ediyor.

Bir tarafta kaybedecek bir şeyleri kalmayan Filistinliler, diğer tarafta kaybetme korkusu olan katiller var. Adil bir ateşkes imzalanana kadar da onların bu korkuları bitmeyecek hatta başlarına da bela olacak.

tahadagli@gmail.com

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat