MOSSAD Gazze'de nasıl çalışıyor?

  • GİRİŞ08.09.2014 08:18
  • GÜNCELLEME08.09.2014 08:18

Gazze’de Hamas liderlerinin evlerinin balkonlarında asılı çamaşırları gözetliyorlar, Gazze’den dışarı çıkarılan toprak ve kumları tahlil edip gizli tünelleri bulmaya çalışıyorlar. 22 Ağustos’ta İsrail’in Gazze saldırıları devam ederken Gazze’de İsrail adına casusluk yapan 18 kişi idam edildi. Peki Mossad, abluka altındaki Gazze’de hangi casusluk yöntemlerini nasıl kullanıyor?
Gazze’deki casusluk programı yıllar öncesine dayalı. 1995’ten bir örnek var. İsrail ajanları ismi açıklanmayan bir Filistinliyi köşeye sıkıştırıyor. Her gün Gazze’den Batı Şeria’ya gidip gündelik iş yapan Filistinli, İsrail ajanları tarafından Erez sınır kapısından çıkarılmamakla tehdit ediliyor.
Bunun karşılığında kendisinden bazı bilgileri getirmesi isteniyor. Filistinli, evli ve çocukları var, bu işi kaybederse aç kalacak. O nedenle çaresiz kabul ediyor ancak 2 gün sonra durumu karısına anlatıyor, casusluktan vaz geçiyor. 

“İşsiz kalacaksam kalayım, ben bu utançla yaşayamam” diyen adam kendisine yapılan casusluk teklifini Filistinli yetkililere de bildiriyor, güvenlik nedeniyle birkaç hafta göz altında tutulduktan sonra serbest bırakılıyor. O günden sonra bir daha Gazze’den çıkmasına izin verilmiyor bu nedenle işsiz kalıyor fakat onurunu son anda da olsa kurtarmayı başarıyor.
Gazze abluka altında, nüfus 1 milyon 800. İşsizlik oranı yüzde 40. Yiyecek içecek, ilaç kısıtlı. Bu durumda İsrail köşeye sıkıştıracak çok sayıda alternatif bulabiliyor.
Filistinlilerin geneli direk casusluk teklifleri alınca, bunun karşılığı aç kalmak da olsa reddediyor. Ancak bazen teklifler öyle geliyor ki kabul edildiğinde yapılan işin casusluk olarak tanımlanması hayli güç oluyor.
Mesela Mossad’ın çok gizli yöntemleri var. Bir Filistinliyi parayla satın almak ya da ölümle tehdit etmek işe yaramıyor. Bu durumda Mossad şeytani planlarını devreye sokuyor.

HAMAS LİDERİNİN EVİNİN BALKONUNDA ASILI ÇAMAŞIRI ÖĞRENİYORLAR
Gazze’deki bir aracı vasıtasıyla yaşı küçük çocuklar veya işsiz gençler ayarlanıyor. Küçük paralara bilgi satan bu çocuklar yaptıklarından hiçbir zaman haberdar olmuyor. Çünkü onlara gelen talimat şöyle, “falanca evin balkonuna baksana, çamaşır asılı mı?
Bunun neresi casusluk derseniz. Sorulan ev Hamaslı bir yöneticinin evi. Eğer balkonda çamaşır asılıysa ve erkek kıyafetiyse o zaman Hamas yöneticisinin evde olduğu anlaşılıyor. Bu bilgiyi elde eden İsrail, o evi bombalayıp, Hamas liderini öldürebiliyor.
Ya da bir başka örnek. Gazze’deki güvenlik biriminin amirlerinden olan Ebu Ahmet, çok sık karşılaştığı bir durumdan bahsediyor. Erez kapısından İsrail tarafına geçen bazı tüccarların Mossad tarafından kullanıldığını söylüyor.

GAZZE’DEN BİR TORBA KUM GETİRTİP, TAHLİL EDİYORLAR
O tüccarlara Gazze’den bir torba kum ve toprak getirmesi söyleniyor. Tüccar, para ya da iş vaadi karşılığında bu eylemi gerçekleştiriyor. Neticede bir torba kum, “kimin ne işine yarar” diye düşünüyor.
Ama durum farklı, Mossad Gazze’den getirilen kum ve toprak örneklerini tahlil ediyor. Bu sayede Gazze’de kazılmış gizli tünellerin yerini tespit etmeye çalışıyor.


HAMAS LİDERLERİNİN ARAÇLARINA YAPILAN NOKTA ATIŞLARININ SIRRI
Yıllardır kullanılan bu yöntemler Filistinlilerin kanayan yarası. Hatta daha önce katledilen Hamas liderlerine yönelik suikastlarda da benzer metotların kullanıldığı biliniyor.
Mesela 2004’de cami çıkışı tekerlekli sandalyesindeyken füzeyle vurulan Hamas lideri Şeyh Ahmet Yasin’in ölümünde de şüpheler var. Bu konudaki casusluk faaliyetlerine gelince. İsrail, önce casuslarına bir sprey boya gönderiyor. Boya Şeyh Yasin’in ya da hedef alınacak başka bir liderin aracına veya tekerlekli sandalyesine sürülüyor. Gece karanlıkta görünmeyen, araçlara sürülen o iz, İsrail savaş uçaklarının gece görüşüne, fosfor yansıtarak Hamas liderinin aracını işaret ediyor. Sonrası nokta atışı. 
Unutmamak lazım. Gazze’de Şeyh Ahmet Yasin, Abdülaziz Rantisi, Ahmet Cebari ve sayısız direnişçi lider araçlarına düzenlenen nokta atışlarıyla şehit edildiler. İsrail insansız hava araçlarıyla Gazze’yi sürekli izliyor, Hamas liderlerini de takip ediyor. 

Taha Dağlı-Haber7
tahadagli@gmail.com
tahadagli@kanal7.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat