Darbeciye oy veren cemaat

  • GİRİŞ16.09.2014 07:59
  • GÜNCELLEME16.09.2014 07:59

Mübarek devrilirken sessiz kaldılar, devrildikten sonra parti kurdular. Mursi devrilirken aynısını yaptılar darbe sonrası ise Sisi’ye oy verdiler.
Mısır’da 3 Temmuz darbe sürecinde Selefi Nur Partisinin tutumu kafalarda soru işaretleri bırakmıştı. Darbeden önce ve sonra Sisi yönetiminin arkasında duran cemaatler de ortaya çıktı. Onlardan en önemlisi Selefi Dava Hareketi.

Tam adı “El Dava el Selefiyye”, siyasi kolları Nur Partisi, öne çıkan liderleri Yasir Burhami.
Hareket 1970’li yıllarda İskenderiye’de kuruldu. Kuranlar Mısır’daki Cemaati İslamiye’den ayrılan öğrencilerdi.
İskenderiye merkezli hareket, vakıf ve dernekler aracılığıyla yardımlar yapıyor, sivil toplum örgütü olarak hizmet veriyordu. Siyaset hoş görülmüyor hatta Müslüman Kardeşleri siyaset yaptıkları için ağır şekilde eleştiriyordu.
Babası eski bir İhvan mensubu olan Dr. Yasir Burhami, bugün hareketin resmi olarak başkan yardımcısı aynı zamanda ön plandaki lideri. 
Bir dönem siyasete haram gözüyle bakan Selefi Dava hareketi, Arap Baharında sessiz kaldı hatta neredeyse Hüsnü Mübarek’in arkasında durdu.

25 Ocak Devrimi yani Mübarek’in gidişi sürecine hiçbir şekilde katılmayan örgüt Mübarek sonrası Selefi Nur Partisi ile siyasete girdi.
Muhammet Mursi’nin karşısına aday çıkardı, ilk turda elenince ikinci turda Mübarek rejiminin Başbakanı olan ve Cumhurbaşkanlığı yarışında ikinci sıradaki bulunan Ahmet Şefik yerine İhvan’ın adayı Muhammet Mursi’yi destekledi.

Ancak Mursi iktidarı döneminde İhvan’ın neredeyse sürekli karşısında durdular. Hatta Muhammet Mursi’nin İran ziyareti ve Mısır-İran ilişkilerini bir seviyeye getirme gayreti, söz konusu cemaat ile İhvan arasındaki bağların yeniden kopmasına neden oldu.
Mursi’nin İran’la kurmaya çalıştığı ilişkiye aynı zamanda Körfez ülkelerinden de sert tepkiler gelmişti.

Mursi’yi deviren 3 Temmuz darbesinin gerekçelerinden olan medyadaki dezenformasyonda Selefi hocalarının rolünü kimse yok sayamaz. Aynı şekilde darbenin asıl gerekçesi olan Anayasa değişikliği konusunda yaptıkları şeriat baskısı gibi.
Neticede Dr. Yasir Burhami liderliğindeki Selefi Dava hareketi, darbe sürecinde Sisi’nin karşısında durmadı. Hatta destekledikleri bile oldu. Özelilkle son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Burhami cemaat üyelerine haklarının korunması adına Sisi’yi desteklemeleri çağrısı yaptı.
Cemaatin lideri Yasir Burhami, geçtiğimiz aylarda çok tartışmalı bir fetva verdi. Bir erkeğin ölüm tehlikesi halinde karısının tecavüzüne razı olabileceğini belirtti. Bu fetva Mısır’da bayağı gürültü koparttı. Bir çok alim, İslamda erkeğin her şartta karısını korumakla görevli olduğunu hatırlattı. Neticede Burhami’nin ülke içerisindeki camilerde fetva vermesi yasaklandı.
Mısır’da bir çok siyasi analiste göre Selefi Dava Hareketinin arkasında Körfez ülkeleri var. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse ediliyorlar. Hatta bu ülkelerin Selefi Dava cemaatini, Müslüman Kardeşlere alternatif olarak kurdurduğuna dair iddialar da yer alıyor.

Dikkat çeken yanlarına gelince.  İlk başlarda sadece bir yardım kuruluşu gibi örgütlenen hareketin zaman içerisinde siyasete girmesi ve Mısır’daki darbe sürecinde etkin rol oynaması ilginç.
Mısır, son 3 yılında bir devrim bir darbe gördü. Siyasete giren bu cemaat her ikisinde de sokağa çıkmadı. Ancak devrim ve darbe gerçekleştikten sonra birden siyasete başladılar.
Mübarek sonrası siyasete girdiler, parti kurdular. Mursi devrildikten sonra ise darbeci Sisi’yi desteklediler.

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat