Sisi'nin ihanet planı

  • GİRİŞ29.12.2014 08:07
  • GÜNCELLEME31.12.2014 07:59

İsrail, 7 Temmuz-26 Ağustos arası tam 51 gün boyunca Gazze’ye saldırdı. Katliam süreci 26 Ağustos’ta yapılan ateşkesle sona erdi.

Ateşkesin devamında Gazze’deki ablukanın hafifletilmesini içeren bir dizi görüşme yapılacaktı. Görüşmelerin merkezi ise Kahire olacaktı. Kahire görüşmeleri birkaç ertelendikten sonra tamamen iptal edildi.

Bununla birlikte İsrail ile Hamas arasında 2011 Ekim ayında yapılan ve Hamas’ın elindeki İsrail askeri Gilat Şalit’e karşılık 1027 Filistinli esirin serbest bırakılmasını içeren yeni bir esir takası pazarlığı gerçekleşecekti.

Hamas, elindeki İsrail askeri ve Gazze saldırıları sırasında ölen İsrail askerlerinin cesetlerine karşılık, İsrail cezaevlerindeki Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını talep ediyordu.

Seçim sürecine giren İsrail’de Başbakan Netanyahu, erken seçim kararının ardından esir takası formülünü devreye sokmak için harekete geçti. Amacı Hamas’ın elindeki askerle, ölen askerlerin cesetlerini geri alarak, seçim öncesi prim yapmaktı.

Bu konuda Mısır’daki Cunta yönetiminin lideri Sisi ile 28 Kasım’da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Netanyahu, El Cedid el Arabi gazetesinin deşifre ettiği o telefon görüşmesinde Sisi’den esir takasına aracılık etmesini istedi.

Netanyahu, askerlerine karşılık Gazze ablukasının hafifletilmesine de sıcak bakıyordu. Ancak o telefon görüşmesinde Sisi, Gazze ile ilgili planları bozdu. Netanyahu’ya esir takası anlaşması ya da Gazze ablukasının hafifletilmesi gibi durumların Hamas’ın zaferi şeklinde yorumlanacağını söyledi.

Bu nedenle Sisi, İsrail Başbakanından acele etmemesini talep etti. Gazze’de hem ekonomik hem de siyasi yönden köşeye sıkıştırılmaya çalışılan Hamas’ın esir takası anlaşmasıyla güç kazanması muhtemeldi ancak Netanyahu’yu telkin eden Sisi, Hamas’ın olası bir siyasi zaferinin önüne geçti.

Söz konusu anlaşma gerçekleşseydi Netanyahu’nun Hamas’ın elindeki askere karşılık Gazze halkı bir nebze olsun rahatlayacak, imar yasasına izin gelecek ve abluka şu ankine oranla hafifletilecekti.

Ancak Sisi’nin karşı çıkıp, Netanyahu’yu ikna etmesiyle Filistin halkına rahat bir nefes aldıracak pazarlık masaya bile getirilmemiş oldu.

Ayrıca Kahire görüşmelerinin de Sina Yarımadasında Refah sınırına yönelik tampon bölge operasyonundan dolayı iptal edildiği biliniyor.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat