Madde madde Bayırbucak'ın önemi

  • GİRİŞ24.11.2015 08:12
  • GÜNCELLEME25.11.2015 08:01

-Suriye’de katliam süreci 2011 Mart’ta başladı. Türkiye o tarihten itibaren sürekli Bayırbucak’a özel önem gösterdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminden itibaren her Suriye konulu görüşmede mutlaka Bayırbucak vurgusu yaptı.

-MİT tırlarına yönelik operasyonun iki hedefi vardı. Biri Türkiye diğeri Bayırbucak Türkmenleri. FETÖ, operasyonla uluslararası arenada Türkiye’yi itibarsızlaştırıp, terörle ilişkilendirdi. Bayırbucak Türkmenlerine yapılan yardımı engelleyip, Türkmenleri El Kaide ve DAEŞ terör örgütleriyle bağlantılıymış gibi göstermeye çalıştı.

-Bu nedenle Türkiye’nin Bayırbucak Türkmenlerini yalnız bıraktığı ya da sınırda bekletip, almadığı iddiaları hükümsüzdür. Çünkü Türkiye’nin Bayırbucak üzerinde bir devlet politikası vardır.

-Öncelik Bayırbucak’ın savunulmasıdır. Türkiye bu öncelik üzerine hareket ediyor. Zira Bayırbucak üzerinden yürütülen manipülasyonların amacı Türkmenlerin tahliye edilmesi, bölgenin boşaltılması sonrasında da teslim edilmesini sağlamaktır.

-Eğer bu plan gerçekleşirse Bayırbucak, PYD ile Esed rejimine teslim edilecektir. Sonrasında da DAEŞ ve PYD üzerinden Amerika ile Rusya arasında pazarlık kozu olacaktır.

-Bayırbucak’ın düşmesi Akdeniz’e uzanan Türkiye sınırındaki hattın teslimi demektir.

-Rusya’nın Bayırbucak’ta “DAEŞ’i hedef alıyoruz” iddiası da bu tür manipülasyonların parçasıdır. Zira bölgede DAEŞ’in faaliyetinin olmadığı biliniyor ayrıca Türkmenler için birinci derecedeki tehlike DAEŞ değil, rejim ve ona destek veren unsurlardır.

-Bayırbucak’ın batısı Lazkiye. Lazkiye Beşar Esed’in memleketi, Esed’in o bölgede bir de sarayı var, ayrıca Nusayri nüfusun yoğun olduğu bir kent.

-Lazkiye’nin rejim ve Rusya açısından paha biçilemez bir özelliği bulunuyor. Rejimin Rusya ile bağlantısı Lazkiye ve Tartus üzerinden yapılıyor.

-Lazkiye’deki Basil Esed hava üssü Ruslar tarafından kullanılıyor ayrıca Rus savaş gemileri de Lazkiye ile Tartus limanlarında.

-Rusya, Suriye’deki hava saldırılarını 30 Eylül’de başlattı. Ve ilk hedef olarak Lazkiye’de Türkmen bölgelerini vurdu. 30 Eylül’den bu yana hava saldırılarıyla rejimin Bayırbucak’taki kuşatmasına destek veriyor.

-Bayırbucak, Suriye’nin en değerli arazilerini içerinde barındırıyor. Ormanlık alanlardan oluşuyor.

-Osmanlı döneminde bölgeye yerleştirilen Türkmenler, Bayırbucak üzerinden hac kafilelerinin güvenliğini sağlamaktan sorumluydu. Meseleye buradan bakınca Osmanlı’nın Bayırbucak’ın stratejik özelliğini yüz yıllar önce keşfettiğini görüyoruz.

Taha Dağlı - Haber 7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat