Tuzhurmatu’da Türkmenler'e karşı büyük tuzak

  • GİRİŞ26.04.2016 07:12
  • GÜNCELLEME27.04.2016 08:20

Çatışan taraflar Peşmergeler ile İran destekli Şii milislerdi ancak uluslararası yayın kuruluşları haberi “Kürtlerle Türkmenler çatışıyor” diye servis etti.

Tuzhurmatu, Irak’ta Bağdat ile Kerkük’ü birbirine bağlayan yol üzerinde yer alan Selahattin bölgesinin bir ilçesi. Nüfus yaklaşık 60 bin, çoğunluğu ise Türkmen.

Bölgede DAEŞ terör örgütüne yönelik geniş kapsamlı operasyonlar yürütülüyor. ABD destekli harekatın bir ayağı Musul’da diğeri ise Bağdat’ın kuzeyinde Tuzhurmatu yakınlarındaki Sünni üçgeni olarak bilinen Anbar’da devam ediyor.

Bu operasyonlar başlarken Iraklı Sünniler için en büyük korku, İran’dı.

Operasyonları İran kontrolündeki Bağdat hükümetine bağlı ordu yönetiyor. Buraya kadar sorun yok, Sünni aşiretler bu duruma razıydı.

Ancak Irak ordusunun yanı sıra işin içine bir de İran tarafından oluşturulan Hizbullah benzeri Haşdi Şabi adı verilen milis grupları girdi.

Sünniler, Irak’ta DAEŞ kadar tehlikeli gördükleri Haşdi Şabi militanlarının operasyonlara katılmasını kesinlikle istemedi.

2 hafta önce Haşdi Şabi, o operasyonlara dahil edildi. Bizzat Bağdat hükümeti tarafından.

Musul’da DAEŞ’le yürütülen mücadelede en ön planda yer alan Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ve Peşmerge de bu durumdan rahatsızlık duydu. Zira bir süre sonra Tuzhurmatu’da Peşmergelerle Haşdi Şabi milisleri arasında çatışmalar patlak verdi.

O olaylarda 10 kişi hayatını kaybetti.

BBC başta olmak üzere dünyanın en saygın yayın organları Türkmen kenti olan Tuzhurmatu’daki çatışmalar için “Kürtlerle Türkmenler çatışıyor” başlıklarını kullandı.

Oysa gerçek olan bu değildi, çatışan tarafların biri Peşmerge karşısı ise İran destekli Şii Haşdi Şabi militanlarıydı.

Tuzhurmatu’daki Türkmenlerin çoğunluğu Şii ancak bu onların Peşmergeye karşı İran’ın yanında yer aldıkları anlamına gelmiyor. Zira bir çoğu söylemeye korksa da bunu kısık sesle dillendiriyor, onların yüksek sesle söyleyemediği bu gerçeği Kuzey Irak yöneticileri bağıra bağıra anlatıyor. 

Yani ortada Tuzhurmatu’daki Şii Türkmenlerin, İran destekli Şii militan grubu Haşdi Şabi’den baskı gördüğü, çekindiği ve onları topraklarında görmek istemediği gerçeği var.

Aslında arada kalan bir Türkmen topluluğu var Tuzhurmatu’da. 2003’teki ABD işgali sonrası bölge halkı, Kürtlerden büyük zulüm gördü sonrasında DAEŞ terör örgütünün saldırıları geldi.

Bu süreçte Kürtlerle Türkmenler arasındaki problemler kısmen sonlandırılırken, Tuzhurmatu Türkmenlerinin bir İran destekli Şiiler ile DAEŞ terör örgütü arasında sıkışıp kaldığını görüyoruz.

Tuzhurmatu’da Şiilerle Sünni Kürtler arasında DAEŞ’le mücadele kapsamında bir hakimiyet mücadelesi verilirken, arada kalan Türkmenler oluyor. Bu tehlike Irak’taki operasyonlara kontrolsüz katılımlarla her geçen gün daha da belirgin hale gelip, artıyor.

Taha Dağlı - Haber7.com

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat