Başbakan gitmeden Moskova'dan sıcak haberler geldi

  • GİRİŞ06.12.2016 08:21
  • GÜNCELLEME08.12.2016 07:16

Bunlardan biri Akkuyu nükleer santrali diğeri ise Rus turistlerle ilgiliydi.

Başbakan Binali Yıldırım bugün Rusya’da önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Rusya Başbakanı Medvedev ile bir araya gelecek olan Başbakan Yıldırım’ın programına son anda Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşme de dahil edildi.
Başbakanlık açıklamasının hemen ardından Kremlin de görüşmeyi doğruladı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'yı ziyaret edecek olan Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ı kabul edecek”denildi.

KREMLİN’DE ÖNEMLİ ORTAK PROJE VURGUSU

Kremlin’in açıklamasında Binali Yıldırım-Putin görüşmesinin detaylarına da yer verildi.
“Görüşmede, önemli ortak projelerin hayata geçirilmesi de dahil olmak üzere, Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin ticaret ve ekonomi alanlarında ilerletilmesi konusu ele alınacak" ifadeleri kullanıldı.

Kremlin’in sözünü ettiği hayata geçirilecek olan önemli ortak projelerden biri Türk akımı diğeri ise Akkuyu Nükleer santrali.

AKKUYU İÇİN TAKVİM AÇIKLANDI

Bu iki proje hakkında da sıcak gelişmeler yaşandı.
Rosatom yani Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu, Akkuyu Nükleer Santralinin faaliyete geçişiyle ilgili resmi takvimi açıkladı.

Rusların duyurduğu takvime göre Akkuyu'daki ilk ünite 22 Nisan 2023’te işletmeye alınacak.
Tam bir yıl sonra 22 Nisan 2024’te ikinci ünite faaliyete geçirilecek.
Belirlenen takvime göre projenin son ünitesinin işletme tarihi ise 22 Nisan 2026 olacak.

TÜRK AKIMI’NIN FAALİYETE GEÇECEĞİ TARİH BELİRLENDİ

Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyaretindeki bir diğer başlık Türk akımı projesi.
Bununla ilgili de Gazprom’un son açıklamasında bir tarih veriliyor, doğal gaz transferiyle ilgili projede boru hattının iki kolunun da 2019 sonuna kadar hizmete gireceği vurgulandı.

Ruslar, Türk akımıyla ilgili yaptıkları son duyuruların hepsinde, projenin Avrupa’ya büyük mesajlar verdiğine dikkat çekiyor.

Aslında gerek Akkuyu gerekse Türk akımı projeleri geçtiğimiz yıllara ait konu başlıklarıydı. Ancak 24 Kasım 2015’teki uçak krizi sonrası bu hayati projelerle ilgili takvim durdurulmuştu.
Geçen Haziran sonrası iki ülke ilişkilerinin yeniden başlamasıyla da her iki proje de aradaki yaklaşık 1 yıllık kaybın ardından hızlanarak devam ettirildi.

RUS TURİSTLERDEN DE İYİ HABER GELDİ

Uçak krizinin darbe vurduğu bir diğer mesele ise turizmdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın ziyareti öncesi Moskova’dan Rus turistler konusunda da iyi haberler geldi.
Rusya Tur Operatörleri Birliği, sonbahar olmasına rağmen Rus turistlerin Türkiye turlarına yoğun bir talep olduğunu açıkladı.

Şu an için Rusya’dan Türkiye’ye haftalık 70 sefer yapılıyor. Yoğun talep doğrultusunda şimdiden 2017 Ekim ayına kadar aktif rezervasyonlar da alınıyor.

RUSYA ZİYARETİ NATO’DA HEMEN YANKI BULDU

Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyareti öncesi NATO’yu da hareketlendirdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye-Rusya yakınlaşması hakkında konuştu, “Türkiye, NATO’nun anahtar müttefikidir” hatırlatması yaptı. Türkiye’nin Rusya ile görüşmesinin Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığıyla çelişmediğini vurguladı.

HALEP İÇİN ATILAN ADIMLAR

Tabi ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde enerji ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra Suriye meselesinin de ayrı bir yeri var.
Bu konuda da geçtiğimiz hafta özellikle Halep konusunda Türkiye ile Rusya arasında bir eylem planı imzalandı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçen haftaki Alanya ziyaretinde vurgulanan planın kısa sürede sonuç vermesi ve Halep’te akan kanın durdurularak, bölgede mahsur kalan sivillerin koruma altına alınması umuluyor.

Yorumlar2

  • Sema 7 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah araya engeller girmez.
    Cevapla
  • zülfikar çelik 7 yıl önce Şikayet Et
    okuyunca ufkum genişledi moralım düzelme yoluna girdi pozitif haberler evinç kaynağı oluyor
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat