Erbil’den PKK’ya tepki: “Gerekirse güç kullanırız”

  • GİRİŞ24.12.2016 12:41
  • GÜNCELLEME26.12.2016 07:23

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki önceliklerinden biri de PKK terör örgütünün Şengal’deki varlığı.

Terör örgütü Şengal’i ikinci Kandil olarak tanımlarken, bu yapılanma Ankara ile birlikte Erbil yönetimini de harekete geçirdi.

PKK ÇEKİLMELİ, GEREKİRSE GÜÇ KULLANIRIZ
Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başbakanı Neçirvan Barzani, “PKK Şengal’i terk etmeli, gerekirse güç kullanmak zorunda kalırız” dedi.

Şengal’de yerel yönetim de PKK teröristlerinin bölgedeki işgalinden rahatsız. Halkın PKK’dan endişe duyduğu özellikle terör örgütünün ailelere çocuklarını PKK’ya vermeleri konusunda baskı yaptığı, bu nedenle sivil halkın PKK korkusundan sokağa çıkmakta bile zorlandığı biliniyor.

Şengal halkının PKK endişesi İnsan Hakları İzleme Raporunda da vurgulandı. Rapora göre terör örgütünün 15 yaşın altında çok sayıda kız ve erkek çocuğunu kaçırdığına, bu çocukları militan olarak yetiştirdiğine dikkat çekiliyor.

ŞENGAL’E PKK’YI YERLEŞTİREN KİM?
Şengal’in ikinci Kandil olmasında en büyük pay ise mevcut Amerikan yönetimine ait.
Amerika Başkanı Obama’nın bölgedeki özel temsilcisi Brett McGurk’un Suriye’de PYD Irak’ta ise PKK teröristleriyle ilişki halinde olduğu biliniyor.

2 hafta önce İstanbul Beşiktaş’taki terör saldırısından hemen bir gün sonra Amerika’nın Kuzey Irak Erbil’deki başkonsolosu Ken Gross, Şengal’e gitmiş, Şengal dağına çıkarak PKK terör örgütünün elebaşlarıyla görüşme gerçekleştirmişti.

Irak’ta Musul operasyonu devam ederken, Amerikan askerleri bölgede operasyon yaparken, Amerikan yönetiminin etkisi her konuda kendisini belli ederken, Musul yakınlarındaki Şengal’de sivil halkın ve Erbil yönetiminin PKK nedeniyle yaptıkları tüm uyarılara Washington’dan tek ses çıkmıyor.

ABD İLE BAĞDAT PKK KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET EDİYOR
Şengal’deki PKK yapılanmasının arkasındaki Amerika’dan sonraki ikinci güç ise merkezi Bağdat hükümeti.
Amerika ile İran denetimindeki Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nin Şengal’deki PKK teröristlerini maaşa bağladığı daha önce ortaya çıkmıştı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bu duruma da dikkat çekiyor. Başbakan Neçirvan Barzani, Irak hükümetinin Şengal’deki PKK varlığına karşı sessiz kaldığını vurguluyor.

ŞENGAL ÜZERİNDEN PKK-HAŞDİ ŞABİ İŞBİRLİĞİ
Şengal’le ilgili bir diğer önemli konu da Kuzey Irak’taki PKK terör örgütüyle Haşdi Şabi militanları arasındaki stratejik ortaklık.
Bu ortaklığın arkasındaki derin güç Amerika.

Haşdi Şabi militanları 2014 yılında İran kontrolünde kuruldu. 2015’te Tikrit’te DAEŞ karşıtı operasyon sırasında Sünnilere yönelik katliamlara imza atıldı.
Musul operasyonuna katılmamaları gerekiyordu ancak Irak Parlamentosunun kararıyla 200 bin kadar Haşdi Şabi militanı, Irak Ordusuna resmen dahil edilince, İran destekli mezhepçi militan gruplar da Musul Operasyonunda meşru bir şekilde kendilerine yer buldu.

Haşdi Şabi ile PKK arasında birliktelik söz konusu. Bu işbirliği Kuzey Irak kökenli olmasına rağmen Suriye’de de Haşdi Şabi-PYD ikilisiyle hayata geçirilmeyi bekliyor.

ŞENGAL NEDEN ÖNEMLİ?
Şengal’in önemine gelince.
Bölge 2014’ten sonra bir süre DAEŞ işgalinde kaldı. 2015’te Kuzey Irak bölgesel yönetiminin DAEŞ karşıtı operasyonuyla kurtarıldı.
O operasyon sonrası PKK, Ezidi bölgelerinde kendisine alan sağladı ve Şengal’e yerleşti.

Şengal’in Suriye-Irak sınırına yakın bir noktada olması özellikle Musul-Rakka güzergahında yer alması da terör örgütlerinin iştahını kabartıyor. Bölge stratejik konumu açısından DAEŞ, PKK-PYD ya da Haşdi Şabi gibi örgütler için önemli bir yer olarak görülüyor.

Irak ile Suriye arasında cirit atan PYD-PKK teröristlerinin Şengal’i kullandıkları biliniyor. Erbil yönetimi geçen hafta Duhok’ta biri Kanadalı, 2’si Alman, 3’ü Amerikalı olan toplam 6 yabancı PYD teröristini yakalamış, bunlardan bazılarını sınır dışı etmişti.

 

Yorumlar1

  • nkg 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah aşkına Kuzey ırak yönetiminin bu soylemlerine inaniyormusunuz. Yillardir ayni seyler.pkk yapiyor barzani tehtit ediyor sonra birsey olmuyor.aslinda oluyor bizi inandiryorlar.Kendini uzman zannedenlerde bunu matah bir sey gibi bize anlatiyor.pkk ve barzani zimmi ortak.bu tavirlari sadece turkiye bolgeye mudahale etmesin diye turkiyenin tepkisini azaltma cabasi. Yeter artik bırakın toplumun ve yöneticilerin gözünü kör etmeyi.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat