Musul'da Haşdi Şabi krizi

  • GİRİŞ27.12.2016 07:33
  • GÜNCELLEME29.12.2016 07:24

Kuzey Irak’ta Mesut Barzani liderliğindeki bölgesel yönetim ile İran destekli Haşdi Şabi militanları arasında Musul krizi yaşanıyor.

Bağdat’ta Hristiyan mahallesine baskın yapan, Kerkük’te Kürt gençleri silah altına alan Haşdi Şabi’nin Peşmerge’ye yönelik “Musul’dan çekilin” uyarısı, gerilimi iyice tırmandırdı.

Musul’u DAEŞ terör örgütünden kurtarma operasyonu 17 Ekim’de başladı.
Operasyona katılan en büyük silahlı güçler Irak Ordusu ile Peşmerge’ydi.
Ancak sonradan İran destekli Haşdi Şabi militanları da resmi olarak Irak Ordusu çatısında yer alarak harekata dahil edildi.

Operasyon başladığında Irak Ordusu ile Peşmergeler kendi aralarında cephelere ayrılmışlardı. Kara harekatına Amerikan askerleri de katılmıştı.

Musul 2014 Haziran’ından itibaren DAEŞ terör örgütünün işgalindeydi.
Nüfusun çoğunluğunu Sünni Araplar oluştururken, kurtarma operasyonuna Sünni savaşçılar Başika’da konuşlu Türk askerlerinin eğitiminden geçerek kısmen katılabildiler.
Yani İran’ın getirdiği mezhepçi militanlar hatta PKK teröristleri bile Musul’da söz sahibi olmaya kalkarken, bölgenin yerel güçleri, operasyonun dışında bırakıldı.

MUSUL KİMİN OLACAK KAVGASI
Operasyon devam ederken Musul kent merkezindeki bir çok noktaya girildi.
İşte bu aşamada Musul kimin olacak sorusu da gündeme geldi.

İlk adımı atan ise Haşdi Şabi militanları oldu.
Operasyon sürecinde Irak Parlamentosunun kararıyla resmen Irak Ordusunun parçası kabul edilen Haşdi Şabi militanları, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine bağlı Peşmerge’ye “Kürdistan bölgesi dışındaki topraklardan çıkın” uyarısı yaptı.

Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed Esedi, operasyon başlarken, Kuzey Irak yönetimi başbakanı Mesut Barzani ve Irak Başbakanı Haydar İbadi arasında böyle bir anlaşma olduğunu iddia etti.
Bu iddiaya Peşmerge’den sert yanıt geldi.

Peşmerge Güçleri Kerkük-Dubiz Cephesi Genel Komutanı Kemal Kerkûkî, “hangi anlaşmadan bahsediyorlar, böyle bir anlaşma yok, Haşdi Şabi sözcüsü bunamış olmalı” dedi.

HAŞDİ ŞABİ KÜRT GENÇLERİNİ HEDEF ALDI
Musul’u paylaşma konusundaki bu kriz iki taraf arasındaki gerginliğin su yüzüne çıkmasına yol açtı.
Tartışmanın yaşandığı gün bir de Haşdi Şabi militanlarının Kerkük’te Kürt gençlerini silah altına almaya çalıştığı öğrenildi.

Haşdi Şabi militanları Kerkük’e bağlı Yafa köyünde bir tümen oluşturdu. Tümene bağlı milisler, Kerkük’te çoğu Kürt olan gençleri silah altına aldı. Duruma Peşmerge uyarıyla müdahale etti, Haşdi Şabi militanlarına “Kürt gençlerini tümene kaydetmeyin” çağrısı yapıldı.

HAŞDİ ŞABİ HRİSTİYANLARA DA SALDIRDI
Irak’ta daha önce Tikrit kentinde Sünni Araplara yönelik saldırılar gerçekleştiren Haşdi Şabi militanları bu kez Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir Hristiyan mahallesine baskın yaptı, saldırıda 3 Iraklı Hristiyan öldü 2 kişi ise yaralandı.
Saldırı sonrası Irak Hristiyan Hareketi Babilyon’dan Haşdi Şabi militanlarına tepki gösterildi.
Çünkü Haşdi Şabi grubunun içerisinde Iraklı Hristiyanlardan da bir birlik bulunuyor. Babilyon, Haşdi Şabi saldırılarının devam etmesi halinde Hristiyan milisleri çekeceklerini açıkladı.

Kuzey Irak’ta bölgesel yönetimin Haşdi Şabi militanlarının yanı sıra PKK terör örgütüyle de sorunları iyice arttı. Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani geçtiğimiz hafta sonu, Şengal’deki PKK varlığına sert tepki gösterdi ve son uyarıyı yaparak, “çekilin yoksa güç kullanırız” dedi.


 

Yorumlar3

  • hüseyin dogan 7 yıl önce Şikayet Et
    Haşdi şabi sapık işite karşı savaşıyor barzani pkk yı ve işiti abd ile birlikte destekliyor
    Cevapla
  • cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Taha bey bu haşdi şabi olayında daha detaylı araştırınız lütfen bu haşdi şabi denen oluşumun % 90 türkmen bu Türkmenlerinde % 70 şii türkmen.
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    2400 kisi bylock-dan-aciga-alinan-ogretmenlerin-durumu-ne-olacak haber yapar misiniz?
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat