Putin'in PYD mesajındaki şifreler

  • GİRİŞ16.05.2017 07:21
  • GÜNCELLEME17.05.2017 08:30

Rusya Devlet Başkanı Putin çok açık konuştu, “PYD’ye silah yok” dedi. PYD ile ilişkilerinin çerçevesini de çizdi, çalışma düzeyiyle sınırlı olduğunu vurguladı. Peki bu açıklama ne anlama geliyor?

TSK Irak Şengal’de PKK’yı, Suriye Karaçok’ta ise PYD teröristlerini vurduktan bir gün sonra bazı fotoğraf kareleri ortaya çıkmıştı.
TSK’nın ağır darbe vurduğu PYD teröristleri Tel Abyad’da Amerikan askerlerine, Afrin’de ise Rus askerlerine sığınmıştı.
O fotoğrafların ardından ABD, PYD’ye doğrudan silah gönderme kararı aldı. Gözler ise Rusya’daydı. Acaba Moskova da PYD’ye silah yardımı yapacak mıydı?

Rusların PKK-PYD ile Amerikalılara oranla daha eski bir ilişkileri var.
İlişki kıdemli ancak Amerikalılarınki gibi çok sıkı fıkı değil.

Rusya, PKK’yı da PYD’yi de terör örgütü olarak adlandırmıyor.
ABD, PKK’ya “terör örgütü” diyor, uzantısı PYD’yi ise inkar ediyor.

24 Kasım 2015’te sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya, PYD’ye silah sevkiyatı yapmıştı. Sonrasında Moskova’da PYD’nin temsilciliği açıldı.

Türkiye ile Rusya Haziran 2016 sonrası normalleşme sürecine girince Ruslar, PYD ile ilişkilerini ne kesti ne de ilerletti.
Ruslarla PYD arasındaki flört, Obama döneminde bazı rahatsızlıklara yol açmıştı, Amerika bunun ilerleyerek devam etmesine karşıydı.

Fırat Kalkanı harekatından sonra Şubat 2017’de El Bab’ın alınmasıyla gözler Münbiç’e çevrilmişti. Bu süreçte Ruslar Afrin’de PYD’lilerle lokal bir işbirliğine gitti.

TSK’nın Karaçok operasyonu sonrası Rus askerlerinin Afrin’de PYD teröristleriyle kol kola olduğunu gösteren fotoğraflar yeniden ortaya çıktı.
3 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi ziyaretinde o fotoğrafları Rusya lideri Putin’e gösterdi, Putin “haberim yok araştıracağım” dedi.

Geçen hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin bu kez Çin’de görüştü. Putin belli ki Rus askerleriyle PYD teröristlerinin fotoğraflarını incelemiş ve bir izahatta bulunmuştu.
Çünkü Erdoğan Çin’den ayrılıp Washington’a giderken, Putin Pekin’de PYD açıklaması yaptı.
Amerikalılar PYD’yi silahlandırıyor, Putin de aynı yolu izleyecek miydi?
Putin buna “hayır” dedi, “PYD’ye silah vermeyeceğiz, Ankara bu konuda endişe etmesin” diye konuştu.

Rusya PYD konusunda ortada bir politika izliyor. PYD’yi dışlamıyor ama ABD gibi ısrarcı da değil.
Putin PYD ile ilişkilerinin çerçevesini de çizdi, aralarındaki irtibatın çalışma düzeyiyle sınırlı olduğunu ve bu şekilde devam edeceğini vurguladı.

Putin PYD meselesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuğunu da anlattı.
Ve “Türkiye’nin bu siyasetimizden rahatsız olmasına gerek yok” dedi.

Özetle ABD, PYD konusunda geri adım atmıyor, atsa da bu adım ne kadar büyük olur, orası tam belli değil.
Ama Rusya’nın aldığı pozisyon çok daha farklı.
Rusya pire için yorgan yakmıyor, bir tarafta Türkiye diğer tarafta bir terör örgütü varken, seçim yapmak zorunda kalınca tereddütsüz “Türkiye” diyor.

Yorumlar1

  • kaptan 6 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzel dogru bir analiz abd pyd pkk ya dogrudan dirk bir yardimda bulunuyor üstelik nato müttefiki Türkiye ye ragmen itirazlarina ragmen peki biz neden abd ye bu sartlarda biz seninle ne dost ne yol arkadasi olmayiz olamayiz diyemiyoruz neden bunlari kaleme almiyosunuz gerek siz gerekse bir cok yazar bu tarz yazilari yazmakta bunlari hakimizda biliyor yazar cizer olamsina da gerek yok sizler neden muhatap olabildiniz siyasilere neden abd ile yollari ayirmiyoruz neden halen dostumu olmayan bir nato ve ab ile yola deveam etme israriniz var baska alternatif mi yok mesela rusya cin ile neden bir müttefik olma arayisi denenmiyor bunlari yazin bence
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat