İşte avrupalının hiç bahsetmediği avrupa

  • GİRİŞ07.07.2017 07:09
  • GÜNCELLEME08.07.2017 09:35

AP, Türkiye’yle müzakereler askıya alınsın diyor. O skandal oylamanın yapıldığı saatlerde Avrupa’nın iki büyük ülkesinin birinde olağanüstü hal kararı alındı, diğerinde ise sokaklarda gösteri yapılması yasaklandı. Bu iki sıcak gelişmenin yanı sıra Avrupa’nın yakın tarihi, sayısız insan hakları, demokrasi ihlalleriyle dolu. Avrupalılar Türkiye’ye yıllardır insan hakları, demokrasi, özgürlük gibi kavramlarla saldırırken kendi ülkelerinde her türlü insanlık ve hukuk dışı uygulamalara imza atıyorlar ancak bunlardan tek kelime ile bile bahsetmiyorlar.

FRANSA’DA OHAL ÜSTÜNE OHAL

Fransa 2015 Kasım ayından bu yana olağanüstü hal ile yönetiliyor. AP’nin skandal Türkiye raporunu oyladığı saatlerde Paris’te OHAL Kasım ayına kadar bir kez daha uzatıldı. Fransa ulusal meclisinde tam altıncı kez alınan olağanüstü hal kararına sadece 13 milletvekili karşı çıktı. Fransız halkı tam 4 seçim döneminde de olağanüstü hal altında sandığa gitti.

ALMANYA’DA GÖSTERİ YAPMAK MAHKEME KARARIYLA YASAKLANDI

Avrupa Parlamentosunda skandal Türkiye raporunun oylandığı saatlerde Almanya’nın Hamburg kentinde ise insan hakları, demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi kavramların askıya alındığı bir mahkeme kararı çıktı. G20 zirvesi boyunca Hamburg’da gösteri yapmak Hamburg idare mahkemesinin kararıyla yasaklandı.

FRANSA’DA KHK İLE ÇALIŞMA YASASI

2016 Mart ayında Fransa’da Cumhurbaşkanı Hollande mecliste kabul görmesi imkansız olan çalışma yasasını milletvekillerine oylattırmadan kanun hükmünde kararnameyle çıkardı. Yasa işçilerin işten çıkarılmasını kolaylaştırıyor, mesai ücreti ödenmemesinin önünü açıyordu. Bu nedenle haftalarca işçiler tarafından protestolar düzenlendi.

FRANSA’NIN ESKİ OLAĞANÜSTÜ HALLERİ

Fransa’da son 2 yıldır devam eden olağanüstü hal süreci bir ilk değil. 2005 Ekim ayında Paris’te göçmen bir çocuk polisten kaçarken hayatını kaybetti. Göçmen ayaklanması başladı. Cumhurbaşkanı Sarkozy, olağanüstü hal ilan etti.

ALMANYA’DA OHAL’LER ZİNCİRİ

Almanya da tıpkı Fransa gibi OHAL’ler ülkesi. 17 Mayıs 2012 Kapitalizm karşıtlarının eylemleri nedeniyle Frankfurt’ta olağanüstü hal ilan edildi.
6 Ocak 2014’te sol görüşlü gruplar Hamburg’da bir kültür merkezinin yıkımına direnince bölgede olağanüstü hal ilan edildi. OHAL yetkilerini kullanan polis, çadırları yıkarak, eylemcileri göz altına alarak, direnişi bastırdı.
9 Aralık 2016 tarihinde ise yine Frankfurt’ta anti kapitalistlerin gösterileri nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

AB’DE CAMİ KAPATTIRAN YASA ÇIKARILDI

Fransa ve Belçika’daki DAEŞ saldırıları gerekçesiyle 2016 yılında Avrupa Parlamentosunda AB üyesi ülkeler için camilerin kapatılmasını, Müslümanların sınır dışı edilmesini sağlayan yeni bir terörle mücadele yasası çıkarıldı.

AB ADALET DİVANININ BAŞÖRTÜ YASAĞI KARARI

14 Mart 2017’de Avrupa Birliği’nin en büyük yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, müslüman başörtülü kadınların işten çıkarılmasını öngören ırkçı bir karar aldı.

İNGİLTERE’DE İNSAN HAKLARINI ASKIYA ALAN YASA

İngiltere Brexit kararıyla AB’den ayrılma yoluna gitti. Bu süreçten önce Kasım 2001’de Tony Blair’in Başbakanlığındaki hükümet, çıkardığı yasayla, terörle mücadele çerçevesinde olağanüstü hal yetkileriyle donatıldı. 11 Eylül saldırılarının daha ilk aylarıydı, Afganistan’da Taliban’a karşı savaş yeni başlamış, Irak ise henüz işgal edilmemişti. Avrupa’da El Kaide tehlikesi bilinmiyor, DAEŞ’in ise ortaya çıkmasına yıllar vardı.
2001 yılının İngiliz hükümeti, terör şüphelilerini yargı önüne çıkarmadan göz altında tutmaya yarayan yasayı çıkardı.

YİNE İNGİLİZLER YİNE OHAL

Ağustos 2011’de Londra’da polis şiddetiyle bir kişinin öldürülmesi sonrası haftalar süren ayaklanma başladı. Dönemin Başbakanı David Cameron, bir çok şehirde olağanüstü hal ilan etti.

HAVAALANI İNŞAATINA KARŞI ÇIKANLARA HAPİS CEZASI

Ekim 2016’da Londra Heathrow havalimanında üçüncü pist inşaatı kararı çıktı. Proje İngiltere Başbakanı David Cameron’ındı. Cameron Brexit oylaması sonucu istifa etti yerine gelen Theresa May, havalimanı pisti inşaatı kararını kabul ettirdi. Aylar süren gösterilere hatta piste kendini zincirleyen eylemcilere rağmen geri adım atılmadı. Üstüne üstlük eylemcilerden 13’üne hapis cezası verildi.

FRANSIZ CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ KİMSEDE YOK

16 Nisan’da Türk halkı sivil bir anayasaya “evet” dedi. Buna en çok karşı çıkan AB oldu, Cumhurbaşkanlığı yetkileri arttırıyor diye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırdılar. Oysa Fransa’da 1958’den bu yana geçerli olan sistemde Cumhurbaşkanına verilen yetkiler neredeyse sadece Körfez ülkelerinde krallara veriliyor.

İŞTE O YETKİLER

Fransa’da Cumhurbaşkanı iktidarın esas sahibidir. Başbakan, Cumhurbaşkanının atamasıyla göreve gelir. Cumhurbaşkanı meclisi feshetme yetkisine tek başına sahiptir. Konseyler vardır. Ancak Cumhurbaşkanı konseylerin aldığı kararları durdurabilir, anlaşmaları kendisi imzalar, sunulan önerileri ister kabul eder isterse reddeder.
Anayasa Mahkemesinin üyelerini kendisi belirler. Anayasa Mahkemesinin başkanını da Cumhurbaşkanı atar. Şu anki gibi kriz ortamlarında Fransa Cumhurbaşkanı, bağımsızlık ve bütünlüğe yönelik tehditlere karşı tüm yetkileri kendinde toplama hakkına sahiptir.

ALMANYA’DA DİNİ ÖZGÜRLÜKLERİ HİÇE SAYAN YASA

Almanlar, Hristiyan inancına göre Hazreti İsa’nın çarmıha gerildiği günün yıldönümü olan Paskalya’nın öncesindeki son Cuma gününde eğlenmeyi yasaklıyorlar. Bunun adı dans yasağı. Paskalyaya saygıdan dolayı gece kulüplerinde, diskolarda, barlarda dans edip, eğlenmek yasak.

HOLLANDA’DA İNSAN HAKLARI

Hollanda Avrupa’nın en özgür ülkesi sanılır. Oysa bunun tamamen yalan olduğunu 12 Mart 2017 gecesi Rotterdam’da Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Betül Sayan’ın Türkiye toprağı kabul edilen Rotterdam’daki Türkiye Başkonsolosluğu binasına alınmamasıyla gördük. Hollanda polisi at ve köpeklerle Türk vatandaşlarına saldırırken bakan Kaya’yı da aracının içinde saatlerce göz altına tuttuktan sonra sınır dışı etti.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat