Bu olursa İdlib operasyonunda PYD'ye büyük darbe vurulur

  • GİRİŞ24.10.2017 07:39
  • GÜNCELLEME25.10.2017 07:14

İdlib operasyonu devam ederken, bölgede çok ilginç gelişmeler de yaşanıyor. PYD terör örgütünün işgalindeki Menag hava üssü ile Tel Rıfat’a Rus bayrakları çekildi, bu iki kritik noktanın Türkiye’nin destekliği muhaliflere devredileceği iddia edildi.

Afrin, PYD terör örgütünün işgali altında.
Hemen doğusunda Azez var, Azez Türkiye’nin güvenli bölge haline getirdiği ve Suriyeli muhaliflerin kontrolüne bıraktığı Cerablus’a kadar uzanan hattın başlangıç noktası.

Afrin ve Azez’in güneyinde Menag hava üssü ile Tel Rıfat kasabaları yer alıyor. Burası Türkiye sınırı için çok kritik bir bölge. Çünkü Azez-Halep karayolu buradan geçiyor. Ayrıca hem Halep hem de İdlib güzergahlarının kesişme noktası.

PYD terör örgütünün Afrin’den Azez’e çıkışı Fırat Kalkanı harekatıyla kapatılmıştı. Teröristlerin kantonları birleştirmek için en elverişli adresi Afrin’in güneyi oldu. Bu alternatifte de Menag hava üssü ile Tel Rıfat’ın ayrı bir değeri var.

Menag hava üssü ile Tel Rıfat 2015’ten bu yana PYD işgalinde.
Terörist yuvası Afrin’in çıkış kapısı da bu iki nokta.
Afrin’den başlayıp, Menag üssü ile Tel Rıfat güzergahları arasındaki hat, PYD terör koridorunun İdlib’e bağlanabilmesi açısından önemli bir alternatif.

Rusya geçtiğimiz aylarda da Tel Rıfat’a girmiş hatta bazı bölgelerinde Rus askerlerinin konuşlandığı görülmüştü.
İdlib operasyonu başladıktan sonra ise Rusya, Menag üssü ile Tel Rıfat’ta önemli bir hamle gerçekleştirdi.
3 gün önce Menag üssündeki PYD paçavraları indirildi, yerlerine Rus bayrakları asıldı.
Aynı şekilde Tel Rıfat’taki Rus askerlerinde de bir hareketlilik gözlendi.

Menag hava üssüne Rus bayraklarının çekildiği gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Kremlin o görüşmede İdlib operasyonunda daha yoğun bir koordinasyon sağlanması konusunda uzlaşıldığını açıklamıştı.

Sonrasında Suriyeli muhaliflerden de bir açıklama geldi. Özgür Suriye Ordusunun komutanlarından olan Mustafa Seceri, "Rusya, bölgeyi PYD militanlarından arındırıp, kendi kontrolüne aldıktan sonra Suriyeli muhaliflerin denetimine bırakacak, Türkiye ile Rusya arasında bu konuda bir dizi görüşme gerçekleştirildi" diye konuştu.

 

Yorumlar1

  • Osman 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah söylediğiniz gibidir. Türkiye elbette diğer ülkelerle en üst seviyede işbirliği yapacak, ama büyük oranda kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalacaktır. Bunun bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekir diye düşünüyorum. Selamlar, başarılar.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat