Birileri İnce'ye söylesin, artık Esed takıntısına gerek yok

  • GİRİŞ07.06.2018 07:36
  • GÜNCELLEME08.06.2018 07:48

Şam’a büyükelçi atamayı planlayan Muharrem İnce’ye duyurulur, Esed takıntısına artık gerek kalmadı çünkü Suriye’de Esed diye de Şam diye bir güç yok, bunların yerine tek güç var o da Rusya.

CHP’lilerin yıllardır bir numaralı siyaset malzemesiydi, Beşar Esed.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu katile “katil” dedikçe, CHP’liler Esed’e sarıldı, Şam’a gidip onu ziyaret bile ettiler.

 

 

CHP’de Esedçilik İnce ile devam ediyor.
Suriye politikasında Esed üzerinden vaatler veriyor, “Cumhurbaşkanı seçilirsem Şam’a büyükelçi atayacağım, Suriyelileri geri göndereceğim” diyor, Esed ile kanalların açık olması gerektiğini savunuyor.

Ama yanlış yapıyor.
Büyük ihtimal cehalet ve bilgisizlikten.
Danışmanlarının acilen konuya vakıf olup, Muharrem İnce’yi uyarması lazım.
Suriye politikasında şiddetle değişik argümanlara ihtiyaçları var.
Çünkü Esed Mesed diye bir şey artık kalmadı.
Suriye’yi Esed falan yönetmiyor, Suriye’yi yönetenler Ruslar.
Esed’in askeri, Esed’in ordusu diye de bir şey neredeyse kalmadı, Suriye’de rejim kontrolündeki yerlerde tek askeri güç var o da Rusların.

Ayman Caberi, Esed’in en önemli adamlarından biriydi. Zengin bir işadamı olan Caberi’nin, 10 bin kişilik iki ordusu vardı. O silahlı güç elinden alındı. Alan da Ruslardı.
Suriye’de görev yapan Rus askeri polisi, Caberi’nin sözde komutanlarını tutukladı.
Bununla birlikte Suriye’de Esed’e ait muhaberat, şebbiha ve onlara bağlı ne kadar unsur varsa, neredeyse tamamı Ruslar tarafından tasfiye ediliyor.

Rusya Suriye’de rejim bölgelerinde kontrol noktalarını da kaldırdı.
Yani şu an Esed’e ait kontrol noktası bile bırakılmadı.

Şebihacıların sadece resmi devlet görevlisi olanlarına izin var. Onun dışında “ben Suriye ordusunda askerim” diyen ne kadar silahlı çete üyesi varsa onlar da Rus askeri polisleri tarafından tutuklandı.

2011’den bu yana devam eden kayıt dışı uygulamalarla, teröristten dönme on binlerce serseri, Esed’in ordusundaydı, hepsi bir bir ayıklanıyor. Esed ve ailesine bağlı gayri meşru çeteler, Ruslar tarafından ortadan kaldırılıyor.

Şam’ın Guta beldesinde hatırlarsınız, Rus askerler, rejimin yağmacı çete üyelerini tutuklarken, görüntülenmişti. O süreç devam ediyor.

Suriye’de özellikle Lazkiye’de rejim unsurlarının bir çok noktaya girişine bile izin verilmiyor. Özellikle de Rusların askeri üslerinin bulunduğu Tartus ve Himeymim yakınlarına Ruslar dışında kimse giremiyor. Yani Suriyeli bir komutan, kendi ülkesinde, Rus kontrolünde yaşıyor.

12 Aralık 2017’de Putin Suriye’deki Rus askeri üssü Himeymim’i ziyaret ettiğinde, Beşar Esed de karşılama için üstteydi ama uçak indiğinde Putin’e yaklaşamamıştı bile. Esed Putin’e doğru yürürken bir Rus komutan tarafından kolundan tutulmuştu.
Beşar Esed, Suriye’de devlet başkanlığı görevine devam edecek ama yetkisi Rusların Şam valisi kıvamında olacak.
Durum böyleyken birileri, Muharrem İnce’ye söylesin de artık “Esed’le barışacağım ya da Şam’a büyükelçi atacağım” gibi saçma vaatleri bıraksın. Mevcut ortamda İnce’nin bu lafları son derece anlamsız ve komik kaçıyor, Esed duysa o bile şaşırır.

Bu arada Türkiye’nin zaten gayet güzel bir Suriye politikası var. Türkiye bu politikayla Esed’i değil Rusları muhatap alıyor, bunu yaparken de sınır ötesi operasyonlara imza atıyor, Suriye’nin kuzeyini başarıyla terörden temizleyebiliyor.

Üstelik Türkiye’nin Rusya üzerinden yürüttüğü Suriye politikası, Türkiye-ABD ilişkilerinde de önemli kazanımlara yol açıyor. Bunun son örneğini Münbiç’te gördük. ABD, Türkiye’nin kurduğu Münbiç masasından daha fazla kaçamadı.

 

Yorumlar1

  • enver 5 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler. anlamayana bir de yazınızı okumasını tavsiye ederim.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat