İngilizlerin su oyunu

  • GİRİŞ06.07.2018 07:31
  • GÜNCELLEME07.07.2018 09:07

Türkiye’de 1954’den 2002’ye kadar 276 baraj inşa edildi. Ak Parti iktidarında ilk 15 yıllık dönemde 451 baraj tamamlandı. Bundan 5 yıl sonra ise bugün 727 olan baraj sayısı iki katına çıkıyor.

Yeni barajlar Güneydoğu’da hayatı daha da canlandırıyor. İstihdamla beraber bölge halkı için önemli bir ekmek kapısı.

 

 

Yıllarca bölgedeki barajlardan rahatsız olan taraf terör örgütü PKK’ydı.
Çünkü halkın refah düzeyinin artması, işsizliğin azalması, terör örgütünün işine gelmiyordu. Bu nedenle PKK teröristleri bir çok kez baraj inşaatlarını hedef alan saldırılar gerçekleştirdi.

PKK’nın istemediği barajlara şimdi de İngilizler kafayı taktı.
Financial Times gazetesinde “Türkiye’nin baraj projeleri Irak’ı kaygılandırıyor” diye bir haber vardı.

İngiliz gazetesi aslında bir haberden ziyade algı çalışması yapmış.
“GAP bölgesinde Fırat ve Dicle üzerinde 22 yeni baraj inşa ediliyor bu da Irak’ın susuz kalmasına sebep olabilir diye Iraklıları endişelendiriyor” diyor.

Financial Times’ın haberinde “kaygılı Iraklılardan” bahsediliyor. Türkiye’nin baraj inşaatlarına tepki gösterenler Iraklılarmış. Haberin içeriğinde bakıyoruz ki isim yok, hangi Iraklılar peki onlar diye araştırınca Financial Times, “Iraklı çevre aktivistleri” diyor.

IRAKLI AKTİVİSTLER DEĞİL PKK’LI TERÖRİSTLER
Irak 2003’ten beri işgal altında. Bağdat’ta dün yine terör saldırısı oldu. El Kaide, DAEŞ buradan çıktı.
Irak hükümetinin bir kolu ABD ve İngiltere’de, diğeri İran’da.
Iraklılar bunca sorunları varken hangi ara çevre aktisivistliğine merak sarmışlar, araştırılmalı.

Aslında ortadaki manzaraya daha iyi bakınca anlıyoruz ki, baraj inşaatlarından rahatsız olanlar Iraklı ‘aktivistler’ falan değil, bizzat PKK terör örgütü. İngilizler de onların sözcülüğünü yapıyor.

Türkiye yerli silahla, yerli otomobille, nükleer enerjiyle, silah teknolojisiyle, barajlarla kalkınıyor. Terörle mücadele tüm hızıyla devam ediyor ve terör örgütlerine sadece Türkiye sınırları değil Suriye ve Irak içleri de dar ediliyor.

Baraj projeleri de terörle mücadelenin bir parçası.
İşte bu yüzden İngiliz Financial Times gazetesi durduk yere, “Türkiye 22 baraj inşa ediyor, Iraklılar kaygılı” diye algı haberi yapıyor.

IRAKLILAR İNGİLİZLERİN NE KADAR UMURUNDA?
Kaldı ki endişesi duyulan Iraklıların onlarca problemi var. İngilizler Basra’yı işgal ettiklerinde neden Iraklıların canlarıyla ilgilenmediler de petrole saldırdılar ve şimdi mesele Türkiye’nin barajları olunca birden Iraklıların su sorununu düşünmeye başladılar?

TÜRKİYE MEZHEP AYRIMI YAPMADAN IRAK’A SU VEREN TEK ÜLKE
Üstelik Irak’a suyu yıllardır Türkiye veriyor. Hem de Kürt, Arap, Sünni-Şii ayrımı yapmadan tüm bölgelere su dağıtılıyor.
Mesela Irak’ın bir diğer su kaynağı İran’dan geliyor ama İran, sünni bölgeleri es geçip, Şii bölgelerine su veriyor.

MESELA İRAN SÜNNİLER SU BLOKAJI YAPIYOR
Bu durumu yıllar önce Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi çok net şekilde özetlemişti, “suyumuzu Türkiye veriyor hem de mezhep ayrımı yapmadan, İran ise sadece Şii bölgelere su girişine izin veriyor” demişti.

Financial Times’in iddasına göre Türkiye Fırat ve Dicle’ye baraj inşa edince Iraklılar susuz kalacaklarmış. Bu bölgede onlarca baraj var bugüne kadar neden Iraklılar susuz kalmadı da şimdi kalacaklar, buna cevap yok. Artısı var, o da Türkiye, Iraklılara su toplama izni de veriyor.

İngilizler Iraklılar susuz kalmasın diye hassasiyet gösteriyor ve Türkiye’nin PKK’nın temizlendiği bölgelere yeni barajlar inşa etmesine karşı çıkıyor.

İNGİLİZLER NİL NEHRİNDEKİ BARAJLARA NEDEN SESSİZ KALDI?
Madem İngilizler, insanlar susuz kalacak diye baraj inşaatlarına tepkili de o zaman niye Nil nehri üzerinde İsrail’in inşa ettiği barajlara tek ses çıkarmıyor.

Mısır darbesinin yıldönümü sürecindeyiz.
2012’de Mısır’da Mursi iktidarken, İsrail’in Etiyopya’da Nil suları üzerinde inşa etmeyi planladığı baraj projesine şiddetle karşı çıkmış ve o projeyi veto etmişti.

İSRAİL AFRİKA’YI SUSUZ BIRAKIYOR, KİMİN UMURUNDA?
Mursi sadece 1 yıl iktidarda kalabildi. Darbe sonrası İsrail ilk iş olarak darbeci Sisi ile anlaşıp, Nil nehrinde Rönesans adını verdikleri baraj inşaatına başladı.
Bir, İsrail’in Etiyopya’da ne işi var?
İki, o baraj Nil’in sularının Siyonistler tarafından gaspı oldu, Nil’in kollarından beslenen bölgedeki tüm Müslüman ülkeler, su toplanmasına fırsat verilmeden başlatılan proje yüzünden susuz kaldı, peki İngilizler neden o zaman böyle bir tepki vermedi?

YOKSA MESELE SU SAVAŞLARI MI?
Evet teknoloji sürekli gelişiyor. Ama su ve gıda en önemlisi.
Enerjiden bile daha önemli.
Yarın öbür gün su için savaşlar çıkabilir.
İsrail bugün Nil nehrini kurutma pahasına su için saldırıyor.
Diğerleri de öyle.

Türkiye doğal su zengini bir ülke.
Suyu komşularından esirgemiyor.
Ama baraj yapıyor diye birilerinin provokasyonlarına hedef olabiliyor.
Çünkü su savaşları diye bir döneme girildiğinde su kaynakları olanlar en güçlü olacaklar.
Bu unutulmamalı.

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat