Macron nasıl cumhurbaşkanı olmuştu?

  • GİRİŞ04.12.2018 08:52
  • GÜNCELLEME05.12.2018 08:39


Fransa’da halkın hedefinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron var. Fransızların “Micron” da dediği Macron sadece bugün değil Cumhurbaşkanı olmadan önce de tartışılan bir isimdi.

 

 

ROTHSCHILD’LERİN BANKACISIYDI
Emmanuel Macron sermaye çevrelerinin yakından tanıdığı bir isimdir. Patronu ünlü hanedan Rothschild’lerin baronu olan David Rothschild’dir. Macron genç yaşına rağmen Rothschild’lerin Fransa’daki Rothschild & Cie grubunda ticari bankacı olarak yıllarca üst düzey görevlerde bulunmuştu.

SİYASİ KİMLİĞİ YOKKEN EKONOMİ BAKANI OLDU
Macron Fransa’daki bankacılık kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Hollande döneminde önce danışmanlık görevine getirildi ardından ekonomi bakanı oldu.

 

 

İŞÇİ YASASI NEDENİYLE FRANSA’DA KIYAMET KOPMUŞTU
2016’da Ekonomi Bakanı Macron’un mimari olduğu işçi yasası Cumhurbaşkanı Hollande tarafından meclise sunulmadan kabul edildi. Yasa işçinin değil işverenin elini güçlendiriyor, çalışma saatlerini arttırıyor, mesai ücretlerini kısıtlıyordu. Bu nedenle Fransa’da tıpkı bugünkü gibi aylarca süren hükümet karşıtı gösteriler patlak verdi, polisin müdahalesi sonrası ise yine bugün olduğu gibi şiddet olayları yaşandı.

2017 SEÇİMİNDE MACRON SÜPRİZİ
2017’ye gelindiğinde liberal eğilimli Macron Cumhurbaşkanı adayı oldu. Aslında favori değildi ama birden yükselişe geçti ve ikinci turda rakibi Le Pen’i geride bırakarak 7 Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanı seçildi. Yani Macron önce ana akım merkez sağ ve merkez solu, daha sonra da aşırı sağı yenerek Elysee Sarayına çıktı.

ANKETLERDE EN GERİDEYDİ BİRDEN BİRİNCİ OLDU
2017 seçiminde Ocak ayındaki anketlerde Emmanuel Macron rakipleri Le Pen, François Fillon ve Melechon’un bir hayli gerisindeydi. O günlerde birden Fillon hakkında yolsuzluk dedikoduları ortaya çıktı. Eski başbakanlardan olan Cumhurbaşkanı adayı Fillon, yolsuzluk iddialarının ardından kamuoyu yoklamalarında gerilere düşerken Macron üst sıralara tırmandı.

MACRON HAKKINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARI
Macron seçim döneminde rakibi Fillon hakkında çıkarılan yolsuzluk haberleriyle avantaj sağlamıştı. Fransa’da milliyetçiler seçim sürecinde Macron hakkındaki yolsuzluk iddialarını da gündeme getirmeye çalıştı üstelik bahsi edilen miktar 9 milyar Euro’ydu. Ancak sağcıların bu iddialarına Fransa’da itibar eden olmamıştı.

MACRON AVRUPA BİRLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR İSİMDİ
Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçiminde Fillon’un ayağının kaydırılıp Macron’un yükseltilmesinin sebebine gelince. Fillon dindar kimliğiyle ön plana çıkan bir isimdi, AB’den ayrılık rüzgarına kapılabileceği endişeleri vardı. Le Pen zaten İngilizler gibi ayrılık vaat ediyordu. AB’nin bütünlüğü için ideal aday ise Macron olarak görülüyordu. Macron’un Avrupa Ordusunun öncülüğünü yapan isim olması da bunun göstergesi olarak kabul ediliyor.

MADEM SERMAYENİN ADAMIYDI ŞİMDİ NEDEN HEDEFTE?
Dünyada ulusalcılığın yayılmaya başladığı bir dönemde AB de ayrılık tehdidine girmiş durumda. Fransa AB’nin ayakta kalması için en çok mücadeleyi veren ülke bunun için de ABD ve NATO’ya karşı PESCO adı verilen Avrupa Ordusunu kurmaya çalışıyor. Karşılığında ise “sarı yelekliler isyanı” patlak verdi.
İşte bu noktada cevap bekleyen sorular var.
Bugün Fransa’da yaşanan kaos ortamının perde arkasında hangi güçler var?
Küreselciler mi yoksa ulusalcılar mı?
Küreselciler bu işi körüklüyorsa “sermayenin adamı” olarak ortaya atılan ve Fransa Cumhurbaşkanlığına getirilen Macron neden hedefte? Yoksa küreselciler de kendi içlerinde ikiye mi bölündüler?
Yani hanedanların Amerika’daki üyeleriyle Avrupa ayağı çatışmaya girdi de o nedenle mi bugün Avrupa’da özellikle de Fransa böyle kritik bir süreçten geçiyor?

 

Yorumlar1

  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    macron roltşiltin adamı değilmi o getirdi fransa başına çapsızın biri pkk pyd sempatizanı beter olsun
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat