‘Bölge halkı yönünü devlete çeviririyor’

  • GİRİŞ05.10.2015 10:05
  • GÜNCELLEME05.10.2015 10:05

En kritik yerlerde bile vatandaş çocuğunu okula gönderdi. Ben de bu süreçte neler yaşandığını ve son durumun ne olduğunu öğrenmek için Irak ile 56 kilometre sınırı olan, yani teröristlerin sızma hattındaki Uludere İlçesi’nin Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan’ı aradım. Aslında Şivgan’la bu konuyu bayramda Uludere- Şırnak karayolundaki tuzaklama riski nedeniyle zorunlu olarak yaptığımız helikopter yolculuğunda da konuşmuştum ama o zaman okullar kapalıydı ve ne olacağı belli değildi. Şimdi ise durum net. Şöyle ki;


Köyler dahil ilçedeki tüm okulların açıldığını ve öğrencilerin geldiğini anlatan Kaymakam Şivgan,herşeyin devletin kontrolünde olduğunu söyledi. Sonra da “Bölge halkı yönünü devlete çeviriyor” dedi. Gerçi buna benzer bir sözü iki gün önce İçişleri Bakanı da sarfetti ama bunu direk alandaki kişiden duymak daha anlamlı. Hele de Roboski’de 34 kişinin ölümünden (2011) sonra taziyeye giden aynı yerin eski kaymakamına yönelik linç girişimi hafızalardayken...

İşte Çukurca, Beytüşşebap,Silopi ilçeleriyle komşu, sınırın öte yanında ise PKK’nın Haftanin ve Metina kamplarının bulunduğu Uludere’deki son durum:

- İlçede güvenlik konusunda sıkıntı var mı?

Son iki- üç hafta içinde ilçede kontrol, inisiyatif tamamiyle bizim elimize geçti. Şu an çok güçlü bir konumdayız, askerin ve polisin moral motivasyonu en üst düzeyde. Herşey rutine girdi. Mesela polis teşkilatının 12-12 çalışma sistemi vardı. Herkes ona uyum sağladı kimse izin istemiyor. Rapor, mazeret izni almak isteyen personelimiz yok. Sadece evlilik ve nişan izin talebi geliyor. Son dönemde herkes birbirine kenetlenmeye başladı, çok güzel bir gelişme bizim için...

- İzinler kalkmadı yani?

Hayır, yasaktan dolayı değil, kendileri istemiyorlar. Herkes görevinin başında. Biz olağanüstü bir durum varmış psikolojisinde değiliz. Yatırımlarımız devam ediyor,örneğin merkezde 80 kişilik bir yurt inşaatı var, okulların da hepsi açıldı. İlk haftada okula devam oranı yüzde 70-75’lerde. Öğretmenlerimiz göreve başladı. Yani bir kaos ortamı yok, çok şükür atlattık o zor dönemi.

- Kapalı okul,öğretmen eksiği var mı?

Bir tane bile kapalı okulumuz yok. Uludere’ye 189 öğretmen atandı, 187’si geldi. Yarısı da kadın öğretmen. Gelmeyen iki kişiyle de telefonla konuştuk ikna oldular. Bu hafta gelmeyi düşünüyorlar, bu hafta öğrenci katılım oranının da yüzde 90’lara çıkacağını ümit ediyoruz.

- Öğretmenler nerede kalıyorlar?

Her köyde (13 tane)ve ilçe merkezinde kaloriferli, mobilyalı, beyaz eşyalı eğitim ikamet merkezimiz var. Bavullarıyla gelen öğretmenlerimiz ayda 70 lira kira karşılığında bu merkezlere yerleştiler. Açıkta kalan öğretmenimiz yok.

- Sokaklar güvenli mi?

Bizde sokağa çıkma yasağı ilan edilme durumu olmadı. Köyler ve mahallelerde geceleri bile hareketlilik oluyor ama hükümet konağı ya da polis teşkilatının olduğu yerlerde, sokaklarda hava karardıktan sonra dışarı çıkmıyorlar.

- İlçeye ulaşan yollardaki risk durumu?

Sivil vatandaş açısından sorun yok. Günlük minibüs taşımacılığıyla gidip geliyorlar sadece resmi ve askeri araçlara karşı tehdit var. Onlarda da sevk minumum düzeyde yapılıyor.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat