Halfeti'de bağ bozumu zamanı

Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan Halfeti'de, aileler bağ bozumunun son günlerini pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk gibi ürünleri üreterek değerlendiriyor.

Halfeti'de bağ bozumu zamanı
Halfeti'de bağ bozumu zamanı
GİRİŞ 06.11.2012 12:49 GÜNCELLEME 06.11.2012 12:49

Bağcılığın önemli merkezlerinden Halfeti'de çoğu üretici, yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri sonbaharla birlikte bağlardan toplayıp evlerinin avlularında biriktiriyor. Dev kazanlara konulan üzümler, köy meydanlarında imece usulü ve geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk haline getiriliyor.

Birkaç ay süren bağ bozumuyla köylüler hem kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor hem de bir bölümünü satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Ürünler kimi zaman yurt dışında yaşayan Halfetili ailelere de gönderiliyor.

İlçeye bağlı Ortayol köyünde yaşayan Kamile Sevtekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailesinin bir kısmının Birecik Barajı'nın yapımının ardından yurt dışına taşındığını bir bölümünün de çevre illere göç ettiğini belirtti.

Bu nedenle her yıl çocukları ve torunları için hazırlık yaptığını aktaran Sevtekin, ''Özellikle yurt dışında olan çocuklarım ve torunlarımın yöresel tatlardan mahrum kalmaması için çalışıyoruz. Onlara evimizde hazırladığımız pekmez ve cevizli sucuktan gönderiyoruz'' diye konuştu.

KAYNAK: AA