2011, 1848 mi, 1968 mi, 1989 mu?
2011, 1848 mi, 1968 mi, 1989 mu?
Ortadoğu’daki değişimin nereye kadar gideceği en büyük merak konusu. ‘Göreceksiniz sonuçta hiçbrşey değişmeyecek’ diyen de bir yığın karamsar var. Gerçekten öyle olabilir mi, yoksa..?

Yorumlar24

  • salih güngör 13 yıl önce Şikayet Et
    Güzeldi. Harika kaleme alinmis bir yazi.Ben de tüm devrimlerin dinamiklarinin farkli oldugunu,her birini bagimsiz degerlendirilmesi gerektigini düsünüyorum. Wendell Phillips in &8221Revolutions are not made they come&8221 sözüne de aynen katiliyorum.Yazi icin tekrar tesekkürler.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • mustafa ulvi 13 yıl önce Şikayet Et
    cemal üstat bravo... cemal üstadım yine güzel bir yazı yazmışsınız. geçen yazınızı zevkle okudum. bu yazıda epey uzun ve selis.. inşallah bunu da bir kahve eşliğinde ilk fırsatta okuyacağım. görsel olarak paylaştığınız resimler de gayet güzel argüman.. teşekkürler. fakat genel olarak islamiyet ile batı dünyasının kıyası bakalım nasıl bir değerlendirmeye mazhar olmuş. sabırsızlıkla okuyacağım. iyi akşamlar.
    Cevapla
  • baybars can 13 yıl önce Şikayet Et
    yanlış olaylar yanlış tahliller.... ilk önce şunu bir anlamalıyız,fransız devrimi burjuva devrimidir halk devrimi değildir,devrim halka seçme hakkı getirmedi,sadece kullanıldılar,sovyet devrimide aslında bir burjuvatik devrimdi,alk sadece kullanıldı,tekrar eski rejimin baskılara halka döndü,bunlar burjuvatik devrimlerdi,birde burjuva devrimlerine karşı gerçek halk devrimleri 79,89 da başlayan burjuva karşıtı devrimler,ve şu andaki devrimlerde öyle,türkiyede bir devrim olacak buda kemalizme karşı seçimden sonra,ama sivil ama başka tavra bağlı.
    Cevapla
  • duydainanma 13 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede şu an böyle bir olay yaşanmaz. kalıbımı basarak söylüyorum. meşru yollarla 4 seçim üst üste kazanan ve hala çoğunluk desteği sürdüren bir yönetime ve de ekonomiyi rayına oturtmuş, büyüme devam ediyorken hangi çapta bir isyan olabilir? iran da aynı durumda fakat oradaki halk desteği türkiyedeki kadar güçlü değil. bir milletin refahı artıyorken kimse isyan falan etmez. bakın ingiltereye orada cumhuriyet mi var? emirliklere bakın, monarşi var kimin umurunda? gsyh çok yüksek. halk hayatından memnunsa krallıkmış, cumhuriyetmiş iplemez.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • duydainanma 13 yıl önce Şikayet Et
    eğer türkiye değişen şartlara uymayıp 1946da çok partili olmasaydı. bundan 20-30 yıl sonra 70lerde türkiyede ortadoğudakine benzer bir devrim yaşanacaktı. inönü istediğinden değil biraz mecbur kalarak akıllı bir karar aldı ve demorat parti kuruldu, fakat 60da darbeyle indirildi. halk egemenliğinin önü kesildi. ara ara ayar çekilen halk egemenliği için artık ayar verme dönemi bitti. halk egemenliğini istemeyenlerin çoğu artık meşru bir yol olan siyasetle mücadelesini veriyor. bizde kanlı olaylar olduysa da geçiş yumuşak ve uzun oldu. ortadoğuda daha hızlı olacak.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • duydainanma 13 yıl önce Şikayet Et
    avrupada neden hep bahar. toplumda refah varken neden bahar olmasın? yoksulluka savaşlarla ömür geçiren ortadoğu halkları, dayatma rejimlere direnerek silkeleniyorlar çok şükür. başarıya çiçekli yollardan gidilmez, bunlar ortadoğu için umudun sancısı. nasıl türkiye 46da çok partili sisteme geçtiğinde halk iktidarı için büyük bir mevzi kazanılmış oldu ve şimdi yeni yeni halk egemen oluyor. bu devrim de ortadoğu halkı için önemli bir mevzidir, bunu böyle düşünmek lazım..
    Cevapla
  • mehmet bulut 13 yıl önce Şikayet Et
    . takmışsın kim demiş türkiyede sistem değişmez die yahu bizim sistemimiz cumhuriyet demokrasi nie değişsin???yok akp seriat getirecekmiş yok be kardeşim bi akpli olarak buna ben bile karşı çıkarım karşıyım şeriat meriat yalan inanmayın kemale yahu...
    Cevapla
  • hayri kozalak 13 yıl önce Şikayet Et
    dikta yönetimler dayanamaz. ülkemizde de fikir diktalıgı var.hiç bir dikta fazla yaşayamaz.halkından taraf olmayan yönetimler eninde sonunda öyle yada böyle yıkılırlar.yaşasın içerisinde insan olan insana deger veren anayasa.en büyük anayasa ALLAH ın anayasası.
    Cevapla
  • duydainanma 13 yıl önce Şikayet Et
    . son 10 yılda ortadoğunun liderleri değişmiş demişsin amma mübarek 30 yıl, kaddafi 40 yıl, bin ali 25 yıl görev yaptı. yemen başkanı abdullah salih 20 yıl, ürdün kralı abdullah 12 yıldır görevde. ırakta petrol için yapılan savaşla bugünkü devrimi aynı kefeye koyman büyük talihsizlik. asıl bu diktatörler durdukça abd ortadoğuya müdahale etmek için elinde büyük bir kozu olacak. ortadoğu belki ilk kez bu kadar kendi insiyatifini ele almış durumda. 10 sene sonra baktığında kendi yorumlarına şaşıracaksın bence..
    Cevapla
  • fahrettin 13 yıl önce Şikayet Et
    sevgili kardeşim duydainanma 2.. neden o halk değilmiydi rejimi begenmeyip değiştiren. e onu abd yaptı begenmedin. peki bu devrimi kim yaptıda begenmiyorsun. işte tüm sorun burda. eskisini yapanın parmagı yenisindede var. eğer bişeyi değiştiriyorsan eskisine benzemesin. yoksa eskisine isyan eden 5 yıl sonra yenisinede isyan eder.
    Cevapla
  • fahrettin 13 yıl önce Şikayet Et
    sevgili kardeşim duydainanma. evet doğru söylüyorsun. bunlar planlanmış şeyler değil, aynı 2001 de ecevite yazarkasa fırlatılması gibi değilmi. herşey bir anda olup biti veriyor. ve diğerleri onagöre rol alıyor. peki neden bu adamların her olaya bir seneryoru bir planı var. ben ne yazarın görüşünü nede komplo teorilerisyenlerinin görüşlerini sovunuyorum. benim merak ettiğim bu birikmişlik nereden geliyor. ve neden bu birikim hep çevremizde oluyor ve birkim sonucunda cıkan olaylar ile değişim yaşanıyor ama halk o değişimden memnun kalmyr
    Cevapla
  • fahrettin 13 yıl önce Şikayet Et
    5.. şuan orta doğuda rejim değişimi yaşamayan tek ülke iran ve türkiye. tükiye 4 ay sonra secime gidiyor. kim garanti edebilirki şimdiki hükümet tekrar kurulaacak. kimse garanti edemez. yada kim diye bilirki bugun mısırda olan 2 ay sonra türkiyede olmayacak. ben diyemiyorum çümkü oyle bir coğrafyada yaşıyoruzki insan ürküyor. bi bakın çevrenize neler oluyor ama nedense istanbul boğazının öte tarfındaki dünya çok güzel. orda herzaman bahar var.
    Cevapla
  • fahrettin 13 yıl önce Şikayet Et
    4.. bakın dün ve bugun orta doğuda bir düzen değişmesi yaşanıyor. son 10 yılda neredeyse ortadoğudaki devletlerin hepsinin düzeni değişti. birileri gitti yerine başkaları geldi. ve bakın gidenlerle gelenler arsında ne gibi bir farklılık var. neredeyse ismleri bile aynı. dün saddam gitsin diyenler bugun abd gitsin istiyor. peki neden hani saddam gittiğinde ülke halkı özgür olacaktı. bakın bakalım kaç tane ıraklı yaşadığı ülkede mutlu.
    Cevapla
  • duydainanma 13 yıl önce Şikayet Et
    devrimin dinamiği içeriden geliyor fahrettin. bir kere bunu anlayamazsan analizi yanlış yaparsın. tunuslu seyyar satıcının kendini yakması planlı değildir. tunus halkının bu duruma isyanı da planlı değildir. yılların birikiminin neticesidir bunlar, ve iletişim çağı ve de zamanın ruhu. abd ve batılı ülkeler sadece pozisyon alıyor ve türkiye de. hüsnü mahalli, hakan albayrak ve cemal demir aynı şeyi söylüyor. ihvan-ı müslimin aynı şeyi söylüyor. fakat bizde herkes komplo teorisyeni dış politika uzmanı olmuş olayları daha iyi bildiğini idda ediyor.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • fahrettin 13 yıl önce Şikayet Et
    3.. şimdi biri bana neye niçin inanmamız gerktiğini anlatsın. evet biz müslümanlar değişen dünaya ayak uyduruyoruz ama bu dünyayı kim yada kimler değiştiriyor. bence asıl sorulması gereken bu değişimi yönetenlerin ülkesinde neden bir değişim yaşanmıyor. bunların ülkesinde yaşayan vatandaş çokmu mutlu yaşadıkları ülkenin düzeninden. orada neden kimse isyan etmiyor ? çünkü değişimin öncüleri onlar değilmi :))
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat