Cari açığın temel nedeni ve çözümü
Cari açığın temel nedeni ve çözümü
Bu aşamadan sonra sorulması gereken soru aslında şudur: Türkiye bu cari açık oranı ile devam edebilir mi, devam ederse bu ne kadar sürer?

Yorumlar8

  • efe 12 yıl önce Şikayet Et
    cari açığın temellerinde at sızlıktır.. eğer insanlar at binmeye yönelirse,benzin ihtiyacı,teknoloji ihtiyacı,yol yapım ihtiyacı,azalır.çocuklar bilgisarayıda,bilgisaray oyununuda bırakır.
    Cevapla
  • Skywolf 12 yıl önce Şikayet Et
    2009 daki krizde. Millet para harcamadı, zaten o yılın rakamlarına bakarsanız ihracatın ithalatı karşılama oranlarının nasıl %80 lerin üstüne çıktığını, dış ticaret dengesinin nasıl düzeldiğini görürsünüz, ithalat düştü, eh işte 2009 ve 2010 un ilk yarısında baskılanan para harcama alışkanlığının bugün acısı çıkartılıyor, geçici olduğunu düşünüyorum, zira zaten krizden önce 2008 de ihracat 130, ithalat 160 dı, yani sürdürülebilir bir durum vardı, eski rakamlara dönecektir...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Skywolf 12 yıl önce Şikayet Et
    Cafer Kazım. Pembe bir tablo çizmek için bu kadar zorlama, cari açık bugünkü şartlarda finanse edilemiyor, o yüzden zaten borç artıyor, yıl sonu 210 ithalat, 130 milyar da ihracat yapılacağı tahmin ediliyor, turizmden 25 civarı bişe gelecek, 10-15 milyar dolarlık da dış yatırım iyimser olursak, ee geri kalan 35-40 ı kim finanse ediyor, sen mi ediyorsun?
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Göktuğ HİLAL 12 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm Kur artışı ile olmaz.. Kur artışı ile cari açığı kapatmak açık olan parayı sağ cebimizden alıp sol cebimize koymaktır. Cari açığın kapatılmasının tek yolu üretip ihracat yapmak yada turizm gelirlerini arttırmaktır. Hiçbirini de yapamıyorsanız Temel ihtiyaç maddelerinde ithalata kısıtlama getirmek ve tüketim alışkanlıklarını yerli üretime çevirmektir.Tabi üretme alışkanlığınız varsa...
    Cevapla
  • garip yolcu 12 yıl önce Şikayet Et
    CARİ AÇIK ÇOK TEHLİKELİ. Cari açık çok tehlikeli. Yunanistandan kötü oluruz Biz bunu geçmişte yaşadık Başbakan Demirel 70 sente muhtacız diye bas bas bağırıyordu Ecevit döviz gönderin diye işçilere yalvarıyordu Bu hükümetin en büyük hatası döviz ucuz gösterildi Türkiye ithal mal cenneti oldu İhracat yapan firmaların birçoğu battı Türkiye yabancı Lüks araba cenneti oldu Benim ülkem garibanın biri herkesin altında wolsfogen. Bunun acısı çıkmayacak mı? elbet çıkacak Yunanistan AB nin şımarık çocuğu bu hale düşerse bizim halimiz ne olur? Düşünmek bile istemiyorum Yapılacak şey ithalatı düşürmek, ihracatı artırmak, lüks tüketimi kısmak, yerli üretimi cazip hale getirmek Büyük yatırımları geri dönüşümü kısa süreli alanlara kaydırmak istikrarlı bir döviz politikası izlemek...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sarcan 12 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin en önemli meselesi FAİZ MESELESİ dir..... Çin'in cari fazlalığı var da ne işe yarıyor? Çin halkı refah içerisinde mi yaşıyor? Hücre odalarda yaşayıp aynı binalarda üretime zorlanan Çinliler cari açık veriyor da ne oluyor? Türkiye'nin cari açıktan ziyade bütçeye odaklanması gerekiyor. Bütçe açık vermediği müddetçe devletin borçlanma ihtiyacı düşecektir. Türkiye bir taraftan faizleri düşürüp diğer taraftan daha az borçlanarak ödediği korkunç boyutlu faizden kurutulması gerekiyor. Türkiye her yıl 50-60 milyar dolar faiz ödemesi yapıyor kimsenin gıkı çıkmıyor ama cari açık olmuş diye ortalık ayağa kalkıyor. Önemli olan milleti düşünmek. Millet düşünülmediği zaman cari fazlalık olsa ne yazar? Türkiye'nin en önemli meselesi FAİZ MESELESİ dir. Bu arada özel sektörün döviz borcu Devlete (kamuya - millete)kambur olacaktı ise ne diye özelleştirmeler yapılıyor? Türkiye'de artık özel sektörlerin de özelleştirilmesi gerekmiyor mu?
    Cevapla
  • Genç Adam 12 yıl önce Şikayet Et
    ZİHNİYET YAPISI. BAZI insanlarımız siyasi fanatizm yüzünden -tıpkı maçlarda takımı adına kan döken fanatikler gibi- yalan,iftira,çeşitli art niyetli projelerin sözcüsü oluyor. Bu insanların ortak noktası hz. mevlanın örneğindeki gibi olmalarıdır. Örnekte; parmağını gözünün üzerine koy, gözlerin kapalı olduğu için dış dünyayı görmezsin. ama sen görmüyorsun diye dış dünya yok olmaz der. EY GÖZLERİNİ KAPATAN ZİHNİYET SEN GÖRMÜYORSUN DİYE ELDE EDİLEN GELİŞMELER YOK OLMAZ.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • ergin boz 12 yıl önce Şikayet Et
    İşte. AKP ile ekonomide geldiğimiz yer.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat