Peygamberi hutbeden indiren iki çocuk!
Peygamberi hutbeden indiren iki çocuk!
Camiye ibadet için gittiğimde imkân dahilinde çocuklarımı da götürür onlara nasıl ibadet etmeleri konusunda örnek olmaya çalışırım.

Yorumlar19

  • Ayse Demir 11 yıl önce Şikayet Et
    peygamberimizin cocuklara davranislarindan bahsederken,. hz. fatima'nin cocuklarini nasil terbiye ettigini bilmek de enteresan olurdu. o yaslarda üc cocugu caminin en kalabalik oldugu bir aksamda okadar uzun süreligine camiye götürmek biraz abartili olmus bence. amcalarin üstüne düsen en azindan sabredip tepki göstermeyip sevaplari götürmek olabilirdi tabi ama anne babanin üstüne düsen de cocugunun cevresine rahatsizlik vermemesine caba göstermektir.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Haluk 11 yıl önce Şikayet Et
    iğneyi batırmak!. sayın ateşli,allah kabul etsin. çocuklarınızı câmiye götürmekle çok iyi etmişsiniz bunu tekrarlamaya gerek yok. keşke söylenenlere aldırmayıp câmiden çıkmasaydınız. programın çocuklar için uzun sürmesinden kaynaklı olarak çocuklar dayanamadı ve normal olarak çocukluklarını yaptılar, amcalarımızda haklı olarak! tepkilerini koymuşlar, ama sizi câmiden kovacaklarına çocuklara olumlu yaklaşsalardı onları oynatsalardı daha değişik bir ortam olacağına inanıyorum, bilmiyorum buna sizmi müsaade etmediniz? çocuklarda câmi için pek küçük duruyorlar evde neyse mecburen katlanıyoruz ama câmide herkes olgun değil işte..!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Mahmut Atmaca 11 yıl önce Şikayet Et
    farkınız yok. yorumları okuyunca üzüldüm. sizinde camide çocuğu uyaranlardan farkınız yok. bu çocuk, enerji dolu, hayat dolu. bir çocuğu o yaşlarda yetişkin gibi disipline edemezsiniz. eğer bunu yaparsanız çocukluğunu kaybedersiniz. geçen gün ben de mecburiyetten cuma namazına dört yaşındaki kızımla gittim. kızım gayet sakindi. daha önceleri de camileri götürmüştüm. oturdu tespihlerle oynadı, arada da bana soru soruyordu. önümüzde duran müslümanlardan biri arkasına dönüp kızıma sert bir şekilde susmasını söyledi. o sırada kızımın yüzünü görmeliydiniz. nerdeyse ağlayacaktı. peygamberin sünnetini yaşamak demek onun gibi onun gibi yaşamaya çalışmaktır. peygamber çocuklara nasıl davranmış bir araştırmak gerek. yazarında söylediği gibi bu durum camiilerde özellikle üzerinde dura dura anlatıllması gereken bir konudur.
    Cevapla Toplam 13 beğeni
  • rmn 11 yıl önce Şikayet Et
    dogru. cok gerekli ve dogru bir yazi yazmissin maalesef cocuklara karsi sabirli olamiyoruz, onlarin bu kucuk haraketlerden dolayi islamdan soguyabilecegini hesaba dahi katmiyoruz,
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • mehmet özgün 11 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara bak!. anlaşılıyorki biz islamı hiç okumamışız aklımıza geleni söylüyoruz ve bu konuda karşımızdakini suçluyoruz. allah cc kuranı kerimde ( siz muhammede tabi olmadıkça asla iman etmiş olmazsınız) diyor tabi olmak ne demek bilen varmı yok yok (ben hz. muhamede iman ettim onun ümmetindenim) demek değil onun yaptıklarını yapmak söylediklerini söylemek her hareketini kendimize örnek olarak görüp hayatımızda tadbik etmektir. budur tabi olmak yani o peygamberdi onlar sahabeydi onlar torundu onlar oluyorda biz olamıyormuşuz işte bu imanın zayıflığından geliyor yoksa onların heps ( hz.muhammed) dahil olmak üzere hepsibirer beşerdir onlara farz olan bizede farzdır onların yaptıklarını hayatımızda tatbik etmediğimiz müddetçe tam iman etmiş sayılmayız.
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Yavuz Çetinkaya 11 yıl önce Şikayet Et
    adı üstünde çocuk. çocuğu camiye getirmeden nasıl davranacağını öğret ne demek adı üstünde çocuklar zaten çocuklar siz namaz kılarken ne yaparsa yapsın yeterki çocuklar camiyi sevsin namazı sevsinler ordaki çocuklara bağıran yüzünden belki çocuklar camiye gitmek istemeyecek bunun vebalini bunun günahını nasıl ödeyecek o kişi keşke hergün çocuklar camiye gelse oynasalar zıplasalar ama gelseler ordaki yetişkinlerde onlara güzel davransalar hediyeler verseler yeterki gelseler.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • noter tasdikli yorumcu 11 yıl önce Şikayet Et
    uyarmak lazım . çocuklara sert çıkanları. ama ayıp olmasın cami cemaatinde herkesin birbiriyle selamı var diye çekiniliyor. müezzin bir abimiz hem kuran dersi hem diğer dersleri veriyordu. ders alanlar orta halli esnafın çocukları. ama abimiz itibarlı ve sert. çocukların şikayeti babaların kulağına gitse de ayıp olur meselesi var. bizimkine söyledim bir şey diyemem dedi sözünden sonra mecburen konuştum. asla korkmadan çekinmeden gelemeyecekse biz yokuz dedim. diğer çocuklar da örnek alıp gitmek istemediklerini söylemeye cesaret edince az kalsın dağılacaklardı. edepsiz demiştir içinden ne yapalım yanlıştan dönüldü çocuklar delikanlı oldu hala camiye devam ediyorlar.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Suleyman Erhan Kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    çocuklar camiye gide gide öğrenir . benden önceki yoruma cevap yazmaya çalışırken yanlışlıkla beğen tuşuna bastım, düzeltmek istedim. ayrıca yazarın çocuklarına camide veya toplum içinde nasıl davranacağını öğretmediğini nereden biliyorsunuz? aynı yaklaşımla o zaman camide çocukken yaramazlık yapan hz. hasan efendimize haşa büyükleri toplum içinde nasıl davranacağını öğretmemişler mi demek anlamı ortaya çıkmaz mı böyle bir yaklaşımla. çocuk çocuktur, her türlü nasihata rağmen hala çocukluğunu yapar. camilerin içi bidat hurafe dolmuş, güya akil adamlar seslerini çıkarmıyorlar, üçbeş çocuk gürültüsüyle mi namazdaki huşuları bozuluyor. çocukları camiye götürmeliyiz. tabiiki onlara nasihat edeceğiz vesaire vesaire diye ama lütfen talim terbiye ederken de asabi adam kisvesinden kurtuluversek lütfen.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Ömer KAYALI 11 yıl önce Şikayet Et
    haklısın kardeşim, sonuna kadar haklı.... kendini bilmezler yüzünden çocuklarımız camiden uzaklaştı. peygamberimizden çok güzel örnekler vermişsin. sizi gönülden destekliyorum. keşke burada yazdıklarınızı herkes okusa da birazcık bilgilense. sizin yapmanız gereken iki şey var bence. birincisi aynı caminin imamına durumu anlatıp bir hutbesinde bu olayı geniş bir şekilde anlatması. ikincisi ise bu yazınızın çıktısını alıp aynı camide herkese dağıtmanız. kim bilir belki peygamberimizin örneklerini görünce belki islamın çok katı kurallarının olmadığını öğretmiş olursunuz. dini zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız sözünü de unutmamak gerekir. saygılarımla
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • turgut sağlam 11 yıl önce Şikayet Et
    islamı yaşamıyoruz. peygamberimizin yaşadığı o güzel islamı yaşamıyoruz..bazı adetlerimiz gelenkelerimiz göreneklerimiz o kadar bizi bağlamış ki dinimizi ozlaştırmışız...her şeyden nem kapar olmuşuz..şimdi bir imam kucağında çocuğuyla hutbe verse, dedikoduculuk yaparız...yazık bize yazık...camilerde kadınlara özel yer bile açmadık adam gibi..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • orhan1980 11 yıl önce Şikayet Et
    ayağındaki toza kurban olayım ya resulallah..... o amcalardan çok çektik biz de çocukken..çoğu çocuğu bu tür davranışlar camiden soğutur.keşke o amcalar peygamber efendimizin yukarıda bahsi geçen hallerinden ibret alsalar da seslerini çıkarmasalar....
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    dikkat. önce çocukları eğitmek gerekiyor bence. çocuk namaz ortamını ailede görmeli tanımalı, o kültürü görmeli. eğer camiye götürülecekse kandil programı gibi uzun, çocukların sıkılıp cemaate zarar verecekleri zamanlarda değil, vakit namazlarına götürülerek bu eğitim verilmeli. bu aşamalardan sonra uzun programlara götürülmeli. unutmamak gerekir ki çocuk uzun programlarda sıkılırsa, cemaatten birileri birşeyler dememiş olsa bile biz o çocuğu zorla camide tutmaya çalışırsak o çocuk camiden nefret edip bir daha gelmek istemiyebilir. çocuk eğitimi için önce kendimizi eğitmeliyiz. bu arada yazarın yaşlı amcalara çıkışı hiç hoş olmamış. yanlış yanlışla düzeltilmez. madem asrı saadetten örnekler veriyor. o zaman amcaları uyarmakta da hz.hasan ve hz.hüseyin'in abdest almayı bilmeyen birisine abdest almayı öğretmekteki yönteme benzer bir yöntem kullansaymış..
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Asi 11 yıl önce Şikayet Et
    adı çocuk.... yorum yazan arkadaşların ya çocukları yok yada öylesine yazıyorlar. 4,5 - 6 yaşalrındaki çocuğa camii adabı nasıl öğretilir. hakkaten saçmalamışsınız. daha peygamberimizin namazı öğretin dediği yaşta bile değiller. adam sırf alışsınlar diye götürmüş camii ye. hz. hüseyin ve hz. hasan dedelerinin sırtına çıktıklarında peygamberimiz onlara namaz adabını öğretmemişmiydi. hem her namazda mutlaka namaz kılanların önünden geçenleri gördükçe kalkıp çocuklara laf söylemek ve söyleyenleri savunmak cahillik olsa gerek....
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Harun Reşit 11 yıl önce Şikayet Et
    ayıptır. osman ateşli abi, dediklerinizde çok haklısınız. çocukluk yaşlarımda bir ihtiyarın camide beni azarlamasından dolayı o yıllarda camiye ve müslüman ihtiyarlara öcü gibi bakıp soğuk durmuştum. dediğiniz gibi namaz kılmayı ömrünün son demine bırakıp sonrada camiyi babasının malı gibi gören insanlar, gençleri ibadetten soğutup kendileri gibi 50 yaşından sonra ibadet yapılır gibi bir düşünceye zorluyorlar. ayıptır demem ise, şuan yorumlarda ''haklısınız veya insanları tembihlemek gerekir '' demek yerine. ne biçim çocuk onlar. niye yaramazlık yapıyorlar. çocuk dediğin ağır başlı olur sesini çıkarmaz içine kapanık olur.. vb. tabirlerle çocuklarınıza laf atan ve muhtemelen 50'sinden sonra camiye yolu düşecek olan şahsiyetleredir. ayıptır.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • tarık 11 yıl önce Şikayet Et
    maalesef. yorum yapan bazıları bu camideki çocuklara tahammül göstermeyen amcalardan farksızlar. peygamber (asm) her davranışıyla bize modeldir. şimdi biz onun gibi yapınca haşa hata yapmış mı oluyoruz lütfi ardıç? adı üstünde çocuk bu elbette hareketli olucak. şimdi o zaman peygamber (asm) ki kendisinden daha iyi bir eğitici olamaz haşa hasan(ra) ve hüseyin(ra) efendilerimize camide nasıl davranıcaklarını öğretememiş mi demek istiyorsun metin ata? ne yazdığınızı bir okuyun kimi haşa itham ettiğinizi bir düşünün de öyle yazın. o camide peygamber (asm)'a o davranışları yapan hasan(ra) ve hüseyin(ra) efendilerimizin geldikleri makama hangimiz ulaşabilir? benim oğlumda ben namaz kılarken bana bu tarz davranışlar yapıyor ama ben onu terslersem namazdan soğutmuş olurum. ama terslemediğim için daha 2 yaşına gelmeyen oğlum şimdi benim yanımda namaza duruyor secdeye rüküya gidiyor allahuekber yapıyor.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat