Putin'in Türkiye ile ilgili asıl planı ne?

  • GİRİŞ05.12.2014 08:22
  • GÜNCELLEME06.12.2014 08:53

Tarih: 22 Kasım 2013

Yer Rusya’nın St. Petersburg kenti.

Dönemin Başbakanı Erdoğan, Putin’le beraber. İkili ortak basın toplantısında konuşuyor, Erdoğan bir ara Putin’e dönüp, "Şangay İşbirliği Teşkilatı'na Türkiye'yi alın ve bizi bu sıkıntıdan kurtarın" dedi.

Erdoğan’ın “sıkıntı” dediği AB’ydi. Bugün AB, Ruslar için çok daha kritik bir sıkıntı.

O süreçte Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütüne katılım talebi fazlasıyla yankı bulmuştu. Hatta “Türkiye’yi oraya hayatta almazlar” diyenler çoğunluktaydı.

Bir sonraki adımda Türkiye, 6 üyesi bulunan ve dünya petrol üretiminin yarısından fazlasını elinde bulunduran örgüte “diyalog ortağı” oldu.

Bu ilk adımdı. Şimdi bu süreç boyut değiştirdi.

Rus medyası Türkiye’nin yakın zamanda Şangay İşbirliği Örgütüne kabul edileceğini iddia etti. Hatta bu konuda ciddi makaleler de yazıldı.

Onlardan birini paylaşacağım. Avrasya uzmanlarından olan ve bir çok uluslararası yayın organında yazıları bulunan Pepe Escobar, Putin’in Türkiye’nin Şangay Örgütüne kabulü için bir süredir lobi faaliyeti yaptığını söyledi.

Doğalgaz anlaşmasının önemine dikkat çekti ama Şangay planı yanında önemsiz kaldığını savundu.

“Türkiye, Şangay İşbirliği Örgütüne üye olmak üzere” ifadesini kullandı. Moskova’nın bir süredir Türkiye’nin üyeliği için örgüte baskı yaptığını iddia etti.

Bitmedi. Putin’in Türkiye planı Şangay’la sınırlı değil. Ruslar ayrıca bizzat kendilerinin kurduğu Avrasya Ekonomi Topluluğuna da Türkiye’yi üye yapacaklar.

Bu da şu anlama geliyor. Türkiye’nin de katılımıyla Yeni İpek Yolu Projesi yakın zamanda hayata geçirilecek.

Rus basınındaki iddialar bu yönde. Fazlası da var. Türkiye’nin artık yönünün Batı’ya değil Doğu’ya dönük olduğu, gerçek yerinin de Avrasya olduğu yönünde.

Putin’in son ziyaretinde Güney Akım’ın iptali yerine Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz transferi gündemin ilk sırasındaydı.

Batı ile ilişkileri Ukrayna kriziyle birlikte durma noktasına gelen Rusya, Avrupa’ya karşı “enerji savaşı” başlattı.

Türkiye ile Rusya yepyeni bir döneme girdi. Sadece doğalgaz ortaklığı değil içerisinde ticari ve turizm birliktelikleri de olan bir dönem bu.

Rusya hem Batı’ya rest çekiyor hem de AB ambargosuyla sarsılan ekonomisini Türkiye’yi öne çıkararak amorti etmeyi planlıyor. Tabi yaptığı her planda yollar Türkiye’den geçiyor.

Türkiye’nin doğal bir avantajı var. Haritadaki konumu. Bunu daha önce defalarca vurguladık. Yıllardır hiçe sayılan “geçiş ülke” olma özelliğini Erdoğan yönetimi sonuna kadar ve de en verimli şekliyle kullanıyor.

Rusların bu planlarına göre kaybeden Batı olacak. Tabi Avrupa ve ABD bu hamlelere nasıl yanıt verecek onu da bekleyip göreceğiz.

Taha Dağlı-Haber7

tahadagli@gmail.com

tahadagli@kanal7.com

Yorumlar42

  • Mustafa Türköz 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunu ilk defa açık bir biçimde dillendiren rahmetli Özal olmuştu ! "Türkiye'nin jeopolitik konumu" cümlesi ile.. Rahmetliye söyledik laf, hakaret bırakmamıştı bazı kalın kafalılar... Kimisi hazmedememişti , kimisi alışamamıştı... Hala da öyleler. Bir milim bile yol alamadılar...
    Cevapla
  • Josentin 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu da ilk yorumun devamı. Bence ABD bu anlaşmaya şöyle yanıt verecek: Maşaları PKK, El Kaide ve İŞİD'le terör dalgası yaratacak ve çarpıcı suikastlar düzenletecek, 24 Nisan 2015'te Ermeni soykırımını resmen tanıyacak ve ülkemizdeki sıcak parasını çekip ülkeyi 2000'deki Arjantin misali ekonomik krize sürükleyecek. Bu da önce devalüasyona, sonra da en geç 2 yıl içinde AKP'nin düşmesine neden olacak. Son olarak Putin bu kafada giderse 2018'de ülkesinde düzenlenecek Dünya Kupası'nı göremeyebilir. Malum siyasette dikine gideni harcarlar.
    Cevapla
  • reonur 7 yıl önce Şikayet Et
    bu yorumu yapan kişi bildin neren bildin demiyeceğim müneccim olmaya gerek yok demekki tüm türkiye kimin ne olduğunu biliyor fakat hala koyun gibi güdülüyoruz
  • SELAMDURMUS 9 yıl önce Şikayet Et
    ÖNCE RUSYA İLE ARAMIZDAKİ DERİN ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜLMESİ GEREKİR.SURİYEDE ÇEÇENİSTANDA KAFKASYADA KIRIMDA RUSYA İLE TAM ZIT GÖRÜŞLERİMİZ VAR.BUNLAR DURURKEN RUSYA İLE NASIL ANLAŞACAĞIZ.
    Cevapla
  • kimsesiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu şu demek durmak yok yola devam hedef 2023 ve ötesi tabiki uşaklar ve darbeci zihniyet bırakırsa,bu fırsatı iktidar halka iyi anlatmalı ki fırsatçıların ve stokçuların hevesi kursağında kalsın
    Cevapla
  • Türk 9 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Batıyor Kim Ne Derse Desin.Avrupa Musluman Ulkelerden petrol somurusu yaparak gecımını saglamaktadır.Mısırda SİSİ yi onlar başa getırdı.Şu anda suriyede esad ı onlar başta tutuyor.Avrupa Buyuk Bır Krıze Dogru suruklenıyor.Türkiyedeki somürü alanları RECEP TAYYİP ERDOGAN ın başa gelmesi ile keşilmeye başlamıstır.Eskiden Chp Türkiyeyi avrupaya sömürtmüştür.Don Alacak Paramız Olmadıgı Gunler yasatmıstır. Avrupa ya karsı bundan sonra hayır demek gereklıdır.Asya ulkelerı ticaret alanında türkiyeyı kalkındıracak ulkelerdır.AB , BM , NATO(CHP) tarzı seyler müslümanları ezmek ıcın , sömürmek için kullanılan araclardır. Bu secımdede AK PARTİ DIYORUZ...............................................
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat