Emlak vergisi nereye ödenir? İlk taksit ödemesi son tarih ne zaman?

Kişinin sahip olduğu arsa ya da bina üzerinden alınan vergi türüne emlak vergisi denir. Yılda iki defa ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksitleri yatırılmaya başlandı. Peki emlak vergisi ne kadar? Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi nereye ödenir? İlk taksit ödemesi son tarih ne zaman?
Emlak vergisi nereye ödenir? İlk taksit ödemesi son tarih ne zaman?
GİRİŞ 31.05.2023 09:04 GÜNCELLEME 31.05.2023 09:14

Milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinde birinci taksit dönemi Mart itibariyle başladı. Ödemeler tek seferde yapılabileceği gibi iki taksit olarak da yapılabilir. Bazı durumlarda emlak vergisinden muaf tutulabiliyor. Peki kimler emlak vergisi ödemez? Emlak vergisinin son ödeme tarihi nedir?

EMLAK VERGİSİNDE İLK TAKSİT VE İKİNCİ TAKSİT NE ZAMAN?

Gayrimenkul sahibi vatandaşların ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi, her yıl iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. İlk taksit mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksit ise kasım ayında ödenmelidir. İlk taksitin son ödeme tarihi ise 31 Mayıs 2023'tür.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR?

Emlak vergisi bedeli gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden her yıl belediyeler tarafından belirlenir.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Vergi ödemesi, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye gidilerek yapılabilir. e-belediye hizmeti veren belediyelerin sistemleri üzerinden online ödeme gerçekleştirmek de mümkündür. 

Ayrıca PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün. Ayrıca emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar bu işlemleri belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti aracılığıyla öğrenebilirler.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Ev hanımı, dul, işsiz, şehit yakını, gazi veya emekli kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur. Ayrıca emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekliliği gibi şartlar da bulunur.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.