Geleneksel Sanatlarda Ustalar Haberleri
“geleneksel sanatlarda ustalar” etiketine sahip 36 sonuç bulundu.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCEMeraklıları için "antika bez" üretiyorSEBAHATDİN ZEYREK - Yaklaşık 7 asırlık geçmişe sahip Nikfer bezinin bilinen son dokuma ustalarından Denizlili Ümmühan Apalı, bu geleneği annesinden kalma tahta tezgahında yaşatıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCERölyef sanatıyla 46 yıldır bakıra şekil veriyorElazığ'da unutulmaya yüz tutmuş bakır rölyef sanatını yaşatan Harun Taşdemir, 3 boyutlu eserleriyle dikkati çekiyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEBerberliği bırakıp su kabağından ürettiği süs eşyaları ile ilgi topladıMUSTAFA KURT - Antalya'nın Alanya ilçesinde berberliği bırakıp el sanatları işçiliğinde ustalaşan Nazmi Aydemir'in, su kabağıyla yaptığı hediyelik süs eşyaları turistlerin ilgi odağı oluyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEYörük çalgısı "cura"yı yaşatmak için mücadele ediyorİBRAHİM ERBAY - Burdur'un Gölhisar ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Necati Arslan, unutulmaya yüz tutmuş Yörük çalgılarından curayı ustası ve icracısı olarak yaşatmaya çalışıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEÇini ustasının hayalini kızı gerçekleştiriyorSERCAN KÜÇÜKŞAHİN - UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği ve 2010 yılında vefat eden Kütahyalı ünlü çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, Kapadokya'nın kırmızı toprağı ile çini desenlerini buluşturmak isteyen babasının yarım kalan hayalini gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCESiirt battaniyesine 50 yılını verdiFECRİ BARLIK - Siirt'te yaklaşık 50 yıldır tiftikten battaniye dokumacılığı yapan 62 yaşındaki Vadullah İşçi, mesleğini yaşatmak için ilk günkü gibi heyecanla çalışıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEHasan usta 62 yıldır kemençe yapıyorHAKAN BURAK ALTUNÖZ - Sürmene'de 62 yıllık kemençe ustası Hasan Sancak, ilerleyen yaşına rağmen Karadeniz yöresi ve müziğiyle özdeşleşen kemençe yapımından vazgeçmiyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCESanatını doğadan gelen malzemelerle icra ediyorTAYYİB HOŞBAŞ - Düzce'de yaşayan Gülcan Aydın, doğadan topladığı toprak, bitki, ağaç kovuğu ve kuş tüyü gibi malzemeleri işleyerek ürettiği boya, kağıt ve fırçalar ile tezhip ve ebru sanatı yapıyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCETel kırma sanatını dünyaya tanıtıyorSELİM BOSTANCI - Bartın'da tel kırma sanatına 35 yılını veren Sönmez Tığ, yurt içinde ve yurt dışında katıldığı faaliyetlerle sanatını gelecek nesillere aktarıyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCE"Bir daha dünyaya gelsem yine keçeci olurdum"CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'da yaşayan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) 2015 yılında "Yaşayan İnsan Hazineleri" listesine alınan keçe ustası Ahmet Yaşar Kocataş, yünü 62 yıldır usta elleriyle ürüne dönüştürüyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCE"Nilgün usta", yüzlerce yıllık el sanatını geleceğe taşıyorGÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki Nilgün Efes, yüzlerce yıldır keten liflerinden üretilen ve el dokumasının en önemli örnekleri arasında yer alan elpek bezi dokumacılığını gelecek kuşaklara taşıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Kabak kemanenin profesörü" gençlere müziği aşılıyorYUSUF ŞAHBAZ - Henüz 12 yaşında hiçbir yardım almadan kabak kemane yapımını öğrenen, nota bilgisi olmadan bu enstrümanı profesyonelce kullanan İzmirli 62 yaşındaki İrfan Alkur, açtığı kültür merkezinde gençlere müzik eğitimi veriyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCEUNESCO ödüllü babasının izindeBİLAL KAHYAOĞLU - Yaptığı bağlamalarla UNESCO'dan "Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı" ödülü alan ve 5 yıl önce hayata veda eden Bekir Tekeli'nin mesleğini oğlu Mehmet Tekeli devam ettiriyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEFabrikasyon halılara rağmen dokuma tezgahını bırakmıyorSÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, ilçenin adıyla üretilen, kendine has motifleriyle dikkati çeken Döşemealtı halısının son sanatkarlarından olan Nazife Aktan, gelişen teknolojiye inat el emeği göz nuru halılar dokumaya devam ediyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Davul efsanesi"nin UNESCO heyecanıABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de Abdal kültüründe "davulun efsanesi" olarak bilinen Adem Göçer, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi çerçevesinde "Yaşayan İnsan Hazinesi" için aday gösterilmenin heyecanını yaşıyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCETaşı sanat eserine dönüştürüyorSEBAHATDİN ZEYREK - Denizli'de, havanda dövdüğü doğal renkli taşları büyük emekle iğne ya da tığ ucu yardımıyla sanat eserine dönüştüren Hüseyin Çoban, sabırla işlediği tuvalinde eşsiz eserler ortaya çıkarıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCETürkmen kadınını tanıtan bebeklerin 37 yıllık ustasıGÜNAY NUH - Ardahan'ın Damal ilçesinin adıyla anılan hediyelik bebeklerin ustası 72 yaşındaki Fidan Atmaca, ilerleyen yaşına rağmen mesleğine ilk günkü hevesle devam ediyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCETrabzon hasırı Süleyman ustanın elinde şekilleniyorDUYGU AVUNDUK - Trabzonlu Süleyman Bayram, gençlik döneminde başladığı altın hasırdan takı hazırlama işine 53 yıldır devam ediyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Siyah altın"ın 43 yıllık "Çelebi"siFIRAT ÖZDEMİR - Erzurum'da "siyah altın" olarak adlandırılan Oltu taşına 43 yıldır şekil veren Metin Çelebi, geleneksel Türk motiflerini işlediği bu taştan ürettiği tespih ve aksesuarları hem meraklılarının beğenisine sunuyor hem dünyaya tanıtmaya çalışıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Efsane Mehmet" çinicilikte usta eller yetiştiriyorTAHİR TURAN EROĞLU - MUHARREM CİN - Kütahya'da, "Efsane Mehmet" lakabıyla anılan Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik ve çini sanatçısı Mehmet Yıldırım, ustası Kamil Serçebay'dan devraldığı sancağı, ahilik kültüründe yetiştirdiği yeni ustalarla gelecek nesillere taşıyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCETelkari sanatına adanan 65 yılHALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin'in geleneksel el sanatlarından telkariyi 65 yıldır icra eden Süryani usta Suphi Hindiyerli, "sonsuz sanat" diye nitelendirdiği mesleğinde kendini hala çırak olarak nitelendiriyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEKurumuş kayısı ağaçlarına zurnacı Mesut Usta ses veriyorKEREM KOCALAR - Ürettiği zurnaların sesi 52 yıldır Türkiye'nin dört bir yanında yankılanan Gaziantepli usta Mesut Uz, maddi kaygılar nedeniyle mesleğini gelecek kuşaklara aktaramamanın üzüntüsünü yaşıyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCEYarım asırdır cama şekil veriyorALİ RIZA AKKIR - Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli cam üfleme sanatçısı 62 yaşındaki Coşkun Keskin, yarım asırdır nefesiyle camı şekillendiriyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEYorgancılığın kitabını yazan usta zamana direniyorİBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'da yaşayan 75 yaşındaki yorgan ustası Hasan Kar, 62 yıldır hayatını adadığı ve kitabını yazdığı yorgancılığın gelecek nesillere aktarılması için var gücüyle mücadele ediyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Beyaz altın" lüle taşını hayal gücüyle şekillendiriyorlarDENİZ AÇIK - ABD, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya ve Fas'ın bazı bölgelerinde de çıkartılan ancak ticari olarak işlenebilir en kaliteli lüle taşı yataklarının bulunduğu Eskişehir'de, sayıları 50'yi geçmeyen lüle taşı ustaları, "beyaz altın"ı hayal güçleriyle şekilden şekle sokuyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEAile büyüklerinin izinden gidip "diplomalı çini ustası" olduMUHARREM CİN - Kütahya'da çini ustası dedesi ve babasının izinden giden 36 yaşındaki Gülseren Öztuğcu, eğitimini de aldığı bu alandaki çalışmalarıyla geleneksel Kütahya çinisini yaşatmaya çabalıyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCEUstalarının izinde hat sanatını yaşatıyorİBRAHİM AKTAŞ - Kocaeli'de, çocukluğunda ilgi duyduğu ve 31 yaşında eğitimini almaya başladığı hat sanatında 10 yıl sonra hattat olan Erol Balcı, sanatına, yeni eserler üreterek ve tıpkı ustaları gibi yeni çıraklar yetiştirerek sahip çıkıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Şimşir kaşık" Sabri ustadan sorulurİBRAHİM YOZOĞLU - Kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan kaşıkçılık, Sakarya'nın sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Taraklı ilçesinde, 71 yaşındaki kaşık ustası Sabri Özşahin tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEUrartu sanatı Erdal ustanın ellerinde hayat buluyorCEMAL AŞAN - Van'da yaşayan 49 yaşındaki Erdal Binici, Urartulardan günümüze kadar ulaşan en önemli el sanatlarından savatlı gümüş işlemeciliğini atölyesinde yaşatıyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEHüseyin ustanın "toprak, su ve ateş"le geçen mesaisiÖZGÜN TİRAN - Kırklareli'nde 77 yaşındaki çömlek ustası Hüseyin Çokan, mesleğini geleceğe taşımak amacıyla yarım asrı aşkındır toprak, su ve ateşle mesaisini sürdürüyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE50 bin toplu iğne ile sanat eseri niteliğinde tablolar yapıyorALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde kalem gibi kullandığı toplu iğnelerle resim yapan sanatçı Tuncay Yurtsever, en az 50 bin toplu iğneden oluşan tablolarıyla, ilginç eserleriyle dikkati çekiyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEUstaların ustasının mesleği yaşatma mücadelesiİZZET MAZI - Kilis'te yaşayan 85 yıllık yemeni ustası Mehmet Özuslu, ürettiği el emeği göz nuru ürünlerle hem ekmek parasını kazanıyor hem de unutulmaya yüz tutmuş mesleğini ayakta tutup gelecek nesillere aktarmanın mücadelesini veriyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Gücün ve asaletin sembolü" bastonları taş işçiliğiyle süslüyorlarŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yaşayan baston ustası Cumali Birol, yaşlı ceviz ağaçları ile manda, sığır ve koç boynuzu kullanarak yaptığı, "gücün ve asaletin sembolü" olarak tanımladığı bastonları zümrüt, yakut gibi taşlarla, sedef ve ebruli ile süsleyerek, üzerine Osmanlı turası, ay yıldız gibi motifler işleyip meraklılarının beğenisine sunuyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCEBoynuzu işleyerek takıya dönüştürüyorYAVUZ EMRAH SEVER - Geleneksel Türk süsleme ve el sanatları ustası 64 yaşındaki Mehmet Atışan, sığır ve manda boynuzlarını değerli taşlarla işleyerek takıya dönüştürüyor.
-
GÜNCEL6 YIL ÖNCEEski ulaşım araçlarını minyatürleriyle geleceğe taşıyorCİHAN DEMİRCİ - Edirne'de minyatür araç yapma sanatındaki ustalığı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tescillenen sağlık teknisyeni Özcan Abacı, ahşaba sanatsal dokunuşlar yaparak birbirinden güzel eserler ortaya koyuyor.
-
KÜLTÜR6 YIL ÖNCE"Yaşım ilerledi ama kalbim hala nazar boncuğunda"EŞBER AYAYDIN - İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Nazarköy'de 43 yıldır camdan nazar boncuğu yapan ve Türkiye'nin "Yaşayan İnsan Hazinesi" listesinde yer alan Mahmut Sür, mesleğini ilk günkü aşkla sürdürüyor.