Yunanistan’ın Ege’deki provokasyonları kurulan asıl tuzağı görmemize engel olmasın

  • GİRİŞ20.10.2022 09:41
  • GÜNCELLEME22.10.2022 10:03

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege krizi” nasıl sonuçlanır? Sorunun cevabıyla ilgili devletin en üst düzey sorumlularının ne düşündüğüne  ilişkin izlenim ve kanaatimi yazının sonunda paylaşacağım…

Ama önce, durum tespiti.

M NE DİYOR, HANGİ POZİSYONDA?

İki hafta önce Pragda Avrupalı liderlerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında şunları söyledi;

Beyefendi (Yunan Başbakanı Miçotakis) konuşmadan çok rahatsız olmuş. Rahatsız olduğu için de – aslında bu tür yemek adabına terstir, kimden izin aldı, nasıl yaptı bilmiyorum, herhalde başkandan almıştır izni – orada çıktı, bir konuşma yaptı. Kendisine bizim biraz ağır gelecek ifadeler kullandığımızı söyledi, aslında ağır bir şey de yoktu ve olması gereken yerde değiller, hala bunların biliyorsunuz bütün politikaları yalan üzerine kuruludur."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı basın toplantısında kendisine “Bir gece ansızın gelebiliriz derken Yunanistan'a saldırabiliriz mi demek istiyorsunuz” diye soru yönelten Yunanlı gazeteciye,"Yani konuyu anlamışsın aslında. Bu sadece Yunanistan için geçerli değil, bizi rahatsız eden, bize saldıran hangi ülke olursa olsun onlara karşı bizim cevabımız Bir gece ansızın gelebiliriz.Bunu böyle bilmeleri lazım, böyle anlamaları lazım. Şu an itibariyle siz anladığınıza göre herhalde onlar da anlamıştır" diyerek cevap verdi.

Pragdaki akşam yemeğinde yaşananlara ilişkin bir iki gün önce New York Timesda da bir haber yayınlandı. Haberde şunlar söylendi: Yemekte kürsüye çıkan Yunan Başbakan Miçotakis salondaki Avrupalı liderlere sesleniyordu. Yunan Başbakan'ın Türkiye'yi hedef alan cümleler kurması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Miçotakis'in sözünü kesti ve yüksek sesle itiraz etti.”

TÜRKİYE DİPLOMASİNİN HER TÜRLÜ ENSTRÜMANINI KULLANIYOR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önceki gün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı görüşmeye ilişkin konuşurken şunları söyledi;

"Yunanistan'ın kendi başına güç elde etme ihtimali yok. Bunu ancak ya AB ya da ABDdeki lobiye dayanarak yapabilir. Adalara askeri ekipman gönderilmesi anlaşmalara aykırıdır. Her türlü sonucu olur, karşılıksız kalmaz"

Yunanistan'a çağrımız şu; biz diyalogdan kaçmıyoruz. Kısa vadeli kazanımlar için ilişkiler tehlikeye atılmamalı. Gelin konuşalım, size bir fayda sağlamaz. Sadece Yunan halkına zararı oldu. Türkiye aleyhine ne gibi lobiler yapıldığını görüyoruz.”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, ”Ateş Serbest-2022” tatbikatında Ege sorunu ile ilgili konuştu. Akar,

Tatbikatın yapıldığı sahanın Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yolun kapısını açan önemli zaferlerden Sakarya Meydan Savaşı’nın yapıldığı alanda gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Ve şöyle dedi, “(Ege’de) Hiç bir şekilde bir oldu bittiye, herhangi bir şekilde istenmeyen bir duruma izin vermeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Türkiye olarak bizler daima sorumlu, sağduyulu ve sabırlı bir politika izliyoruz

Akar, Ege’ye üçüncü tarafların karıştırılmaması gerektiğini de belirterek, Karşılıklı iki komşu, iki müttefik olarak konuşup, görüşüp samimi diyalogla problemlerimizin, sorunlarımızın çözülebileceğine hala inanıyoruz” diyerek Yunanistan’ı AB ve Amerika’yı sorunun bir parçası haline getirmemesi konusunda uyardı.

“EGE’DEKİ GERGİNLİK DEĞİL, ASIL MESELE MİÇOTAKİS’İN ÖZEL GÜNDEMİ”

Peki devletin tepesinde bu  meseleye nasıl  bakılıyor?

En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Astana ziyaretini takip eden gazetecilerden biri de bizdik. O seyahatte gördüğüm, duyduğum ve edindiğim izlenimler şu şekilde:

 * Ege’de Yunanistan ile dalaşmamız yeni bir sorun değil. 40 yıllık sorun bir sorun. Kıta sahanlığı, fır hattı, silahlandırılmaması gereken ada ve statüsü belli olmayan adalar meselesi yönetilebilir bir sorun. Devletin tepesi ona pek takılmıyor.

* Asıl mesele Miçotakis’in özel gündemi. Daha önceki Yunan Başbakanlarının yapmadığı bir şeyi yapıyor. Türkiye’nin bir süre öncesine kadar ne kadar arasının bozuk olduğu ülke varsa onlarla ilişki geliştirdi. Ekonomik ve askeri anlaşmalar yaptı.
* Suudi Arabistan’dan Birleşik Arap Emirliklerine, Mısır’dan Fransa’ya kadar bu ülkelerle askeri anlaşmalar, ortak tatbikatlar yapıyor.
* Türkiye’yi çepeçevre sarmaya çalışıyor.
Bu durum ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’a da doğrudan iletildi.
* Türkiye Cumhuriyeti, Amerikalı muhataplarına, “Bu adama (Miçotakis) söyleyin biz ne yaptığının gayet farkındayız “ dedi.
* Devletin bir süredir Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve İsrail ile normalleşme süreci geliştirmesinin bir nedeni de Miçotakis’in bizi çepe çevre sarma ihtimalini yok etmek.
* Oluşan bloğu bozmak için dış politikada önemli adımlar atılıyor.
* Şu anda Yunan tarafının Ege deki krizi derinleştirme çabası, Miçotakis eliyle kurulmaya çalışılan bu büyük oyunu kamuoyuna anlatarak bozabiliriz.
* Aksi taktirde ortam geriliyor söyleye söyleye bir çatışma riski sonunda olur..! 

Son cümlenin gerçekleşmesini hiç birimiz istemeyiz ama göz göre göre bir çatışmaya gidiyoruz.

Bizden söylemesi!  

Yorumlar36

  • Levent 15 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan 'da bulunan Türk kardeşlerimizi, Makedonları, Arnavutları ve kendilerini hiç bir zaman yunan görmeyen Girit halkını biraz organize etmemiz gerekiyor. Türkiye' de Girit Adası'ndan gelen bir çok Türk kardeşimiz var. Eminim onlar da bu konuda yardımcı olurlar. Biraz da Yunanistan kendi iç işleri ile uğraşsın! Bu arada Boğazları kullanan Yunanistan ve Rum kesimi ticaret gemilerinin de hareketlerini biraz yavaşlatmak güzel olur!
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Muttaki 1 yıl önce Şikayet Et
    Katılıyorum, bir ek de ben yapayım, Adalar Denizi'ndeki adalara, otellere Türkiye'den yüzbinlerce turist gidiyor her yaz. Oranın ahalisinin temel geliri Türkiye'den giden turistler. Rica ediyorum hükümetimizden, insanlarımızın milli hassasiyet gösterip oralara seyahati bırakacağı yok bu ortada; lütfen hiç değilse siz bir seyahat kısıtlaması getirin de Türkiye'den bir süre oralara turist gidemesin. Bakın bakalım ne oluyor. Bir yaz bunu uygulasın hükümetimiz, sonraki sezona Yunanistan yelkenleri indirmezse ben de bir şey bilmiyorum! Elimizde o kadar silah var, kullanmıyoruz, kullanamıyoruz maalesef.
  • Gayserili 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD Yunan'a bu kadar silahları veriyor ve git Türkiye ile savaş diyor. Elbette burdaki hedef Türkiye'yi yormak ve ilerleyişini, yükselişini durdurmak. Asıl mesele Türkiye ile Yunanistan savaşırsa, Fransa ve ABD, bunlarla'da savaşacak'mıyız.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Başdaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ahlaksızın, ilişki geliştirdiği ülkelerle ilişkilerimizi düzeltelim, Yunanlilar, her zaman fırsatçılığı kurnazca yaparlar. Hileyi, akılla boşa çıkarmak en doğrusudur. Ama Nush ile uslanmıyorlar gibi görünüyorlar, bir süre daha sabır, uygun zaman kollanmalı, tokat o zaman atılmalı.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanlılar Adalar Denizinde Bozcaada ve Gökçeada hariç bize ait bir tane ada, adacık ve kayalık bırakmayıp sinsice hepsini işgal etti, yetmedi silahlandırdı, bu da yetmedi artık Trakya'yı almak için plan yapmaya başladı. Bunlar iyi bir dayak yemeden ve ellerindekini de kaybetmeden akıllanmayacaklar.
    Toplam 2 beğeni
  • MMMMMMMMMMMM 1 yıl önce Şikayet Et
    inceldiği yerden kopar
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Yunanistan'a iletin 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşılan, Paris ve Lozan anlaşmalarına göre belirlenen Türkiye-Yunanistan sınırlarından Yunanistan memnun değil ve bu sınırları daha Doğu'ya kaydırmak istiyor. Doğrusunu isterseniz ben de çok memnun değilim ve Yunanistan bize bir fırsat verirse bu sınırı Batı'ya kaydırmak istiyorum. Bu konuda Miço'dan ümitliyim, adaların karasularını 12 mile çıkardığını ilan etmesi, bu savaşı başlatmak için yeterli olur. ABD, AB siz hepiniz biz tek, ne zaman savaş çıkarmak isterlerse biz savaşmaya hazırız.
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Muttaki 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynen dediğiniz gibi, kara sularını 12 mile çıkardıklarını ilan edecekler. Türkiye de bunu savaş sebebi saydığı için harekata başlayacak. Maalesef bütün batı ülkeleri de Türkiye'yi saldırgan ilan edecek ve Türkiye'yi NATO'dan ihraç edecekler (oluru yok demeyin, söz konusu Türkiye ise her şey mümkün bunlar için), hemen İsrail ve G.Kıbrıs'ı NATO'ya alacaklar. Bundan sonra Türkiye NATO ülkesine (Yunanistan) saldıran bir düşman ülke ilan edilecek. Ayrıca bir NATO ülkesinin (G.Kıbrıs) topraklarını işgal altında tutuyor denecek. Nihayetinde Türkiye'ye NATO olarak müdahale edecekler. Plan bu. İnşaallah bizim de buna karşı bir planımız vardır.
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat