Sağlıkta 'Beyaz Reform' süreci nasıl ilerliyor? Atılan adımlar sağlık çalışanlarını nasıl etkiledi?

  • GİRİŞ12.11.2022 07:52
  • GÜNCELLEME14.11.2022 08:53

İki ay kadar önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile, “Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması için hayata geçirilen bir proje” olan ‘Beyaz Reformu’ konuşmuş, kendisinden dinlediklerimi bu köşede geniş bir biçimde aktarmıştım.

İki ay sonra, Bakan Koca ile yeniden bir araya geldik ve kendisine, hem sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonu, hem de halkın sağlık hizmetlerine erişimini çok yakından ilgilendirdiği için, yine bu konuyla ilgili sorular yöneltme talebimi ilettim.

O da sağ olsun, sadece bu konu üzerine eğilme talebimi kabul etti ve sizlere biraz aşağıda aktaracağım önemli bilgiler verdi.

Bakan Koca, 30 Ağustos’ta yaptığı bir paylaşımda, ileriye dönük olarak kendisini de bağlayacak şekilde çok iddialı bir dil kullanmış, şunları söylemişti:

“Hekim ve sağlık çalışanı arkadaşlarımızın mutluluğunun sağlanmasıyla sağlık sistemindeki sorunlar çok daha kolay çözülecek. Yurt dışına gidişler azalacak. Çok yakında özel sektörden kamuya geçişlerin artacağını göreceğiz.

Gelinen noktada bu iddianın arkasını dolduracak güçlü kazanımların elde edildiğini net bir şekilde söyleyebilirim.

Hem geniş anlamda sağlık ordusunun, hem de milyonların sağlık hizmetlerine erişimi anlamında bu böyle.

SABİM’E BAŞVURU VE BEYAZ KOD SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ.

Bakan Koca’dan Beyaz Reformun somut sonuçlarına dair dinlediğim önemli iki veri var.

Kendi ifadeleri üzerinden bunları aktarayım:

-Beyaz Reform sonrası, hasta şikayetlerinin iletildiği SABİM’e başvurular ve Beyaz Kod sayısı (sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetle ilgili uyarı veren sistemin adı) yarı yarıya düştü.

-Bu da özellikle sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunun ciddi şekilde arttığını gösteren en önemli sonuç.

“SÖZ VERDİĞİMİZ 85 BİN SAĞLIK ÇALIŞANININ YARISINI ŞİMDİ ALIYORUZ”

Bakan Koca, görüşmemizde, “Hekimlerimizin çalışma ortamlarını daha güvenilir, hizmet edilebilir hale getirmek önemli. Her polikliniğe 1 tıbbi sekreter başlatmak istiyoruz” dedi.

Beyaz Reform paketinin içinde 85 bin sağlık çalışanının işe alınması vaadi vardı.

Bu rakamın içerisinde doktorların iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek tıbbi sekreter alımı da var.

Koca, dün Niğde’de, yeni alımlarla ilgili tam rakamı da şu şekilde verdi:

“İlk etabı olarak 31 bin 317 kişinin alımı için kılavuz yayınlamak üzere önümüzdeki hafta ÖSYM'ye gönderiyoruz. 11 bin 317 sürekli işçi alımı için de İŞKUR'a listelerimizi gönderiyoruz. Toplamda ilk etapta 42 bin 500 kişi alacağız.” 

“TUS’TA %99 ORANINDA DOLULUK SAĞLANDI”

Uzmanlık tercihinde ana kontenjan bir önceki yıla göre 3 kata yakın artmasına rağmen %99 oranında doluluk sağlandı.

Bakanlık eğitim araştırma hastanelerinde 4 binin üzerinde bütün kadrolar doldu.

Sağlık Bakanı Koca, Eylül ayında yaptığımız görüşmede, TUS’ta yerleşme oranının yüzde 90’ların üzerine çıkacağı öngörüsünde bulunmuş, iddiasını şöyle aktarmıştı:

“Önümüzdeki haftalarda yapılan TUS imtihanının sonucuna göre yerleştirme yapılacak. Açılan kontenjanlara yüzde 90’ların üzerinde yerleşme olacağını hep birlikte göreceğiz.”

Peki sonuç?

Yine Bakan Koca’nın sözleri üzerinden aktaralım:

“Uzmanlık tercihinde kontenjan bir önceki yıla göre 3 kata yakın artmasına rağmen, %99 oranında doluluk sağlandı. Bakanlık Eğitim-Araştırma hastanelerinde 4 binin üzerinde bütün kadrolar doldu.”

BEYAZ REFORMUN İKİ ÖNEMLİ SONUCU

Sağlık Bakanı Koca, Beyaz Reformun sağlık sektörüne dönük iki önemli sonucunu şu şekilde değerlendiriyor:

1-7 binin üzerinde kamuya dönme talebi oldu. Bunların 6 bine yakınının ataması yapıldı.

2-Bugüne kadar neler söyleniyordu? Artık asistanlık yapılamaz. Hekimlik yapılamaz. Branşlaşma olmaz. Riskli branşlar tercih edilmez deniyordu. Bunu hekimler de söylüyordu. Yarın müdahalemizi yapacak beyin cerrahı, göğüs cerrahı bulunamayacak diyorlardı. Şimdi artık bunlar söylenmeyecek

“RANDEVULARLA İLGİLİ ÇÖZÜM ÇABALARI YOĞUN BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR”

Ve gelelim halkın sağlığa erişimine dair en güncel ve önemli soruna.

Randevulardaki gecikmeler…

Önce Sağlık Bakanı Koca’nın bir konudaki yakınmasından söz edeyim:

Randevu aldığı halde randevusuna gitmeyenler…

Bir ay kadar önce bu oranı “Yüzde 30” olarak açıklayan Bakan Koca, gidilmeyecek olan randevuların iki gün önceden iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Bu rakamda küçük bir gerileme var.

Ancak, Koca’nın bana verdiği bilgiye göre, randevu aldığı halde, randevusuna gelmeyenlerin oranı hala %25’in altına inmiş değil.

Bakan Koca, randevularla ilgili sorunu çözüme kavuşturmak için 81 ilde, il il değerlendirmeler yapılarak ilerlendiğini dile getiriyor:

“Randevularla ilgili sorun tamamen bitmemiş olmakla birlikte, çözümü için yoğun çabamız sürüyor. 81 ilde, il bazında değerlendirmeler yapılarak çözümler geliştiriyoruz.”

Yorumlar28

  • randevu 1 yıl önce Şikayet Et
    öğleden sonraları neden bu kadar boş hastaneler? bütün sektörler 18.00-19.00 a kadar çalışırken hastaneler neden vardiyalı olarak böyle çalışmıyor?
    Cevapla
  • Numan 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi devlet kurumu adliye,okul ,postane vs hangi kurum 7 ye kadar çalışıyor
  • Vatandaş Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz reform ile doktor maaşları minimum 50bini geçti. Ancak lise mezunu bir teknisyen, yada şoförün maaşı ise öğretmenden fazla. Hatta akademisyen maaşından bile fazla. Devlet maaş yönetmeliğini sağlıkçılar için düzenleme yaptığı gibi diğer meslek grupları için de yapması lazım. Uzman öğretmen diyoruz lisans ++ yüksek + doktora derken en az 11 yıl üniversitesi sürüyor yapılan masrafı cabası. Hiçbir emek sarf etmeden torpille şoför olan ise öğretmenden fazla maaş alıyor hemde uzman öğretmen kadar. Madem üniversite (tıp fakültesi mezunu için ayırt edici) ayırt edici her kes için aynı olmalı. Devlet maaş adaletsizliğini memurları için gidermesi lazım.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    İnan bana saglici maaşı sandığın gibi yuksek değil sağlık bakanlığı olmuş doktor bakanlığı evet doktorlar çok iyi maaş almaktadır. Ama bende yüksek lisans mezunu 16 yıllik hemsireyim ve 16 yıllik öğretmen abim kadar alamiyorum benim toplam aldıklarım abimin toplam aldikalrindan daha az
  • Yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    Şuan evde hastayım sağolsun ailehekimimiz çok iyi randevusuz acil olunca baktı ama normalde hastaneler neden randevusuz bakmıyor hasta ya ayrılan süre mi çok çünkü hastaneler öğleden sonra boşalıyor erken bitiyor muayene randevu sızan yok çözüm lütfen
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    sağlık ekip işidir. sağlık sektörünün temel taşı işçiler her ödemeden mahrum. pandemi ücreti alamadı performans ek ödeme hiç bir şey yok. sözleşmedeki yol ücretleri bile verilmiyor
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Randevu yok.Randevusuz muayene yasağı koymak da be anlamadım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat