"Hepimiz sokak köpekleriyiz" diyenler, nerdesiniz?

  • GİRİŞ28.11.2022 09:14
  • GÜNCELLEME30.11.2022 08:37

Mustafa Kemal’in “Foks” adında bir köpeği vardı. Çankaya köşkünde en değer verdiği canlıydı. Anlatılanlara göre Atatürk, Foks'un ne yiyip ne içtiğinden özel hayatına kadar hemen her şeyiyle yakından ilgileniyordu.

Köpek de gösterilen ilgiye karşılık vererek Atatürk’ün ayağının dibinden ayrılmıyordu.

Gece ise Mustafa Kemal’in yatak odasında kendisine ait minderde uyuyordu.

Bir müddet sonra terbiyesini tamamen kaybeden Foks, önce köşke gelenleri, ardından Atatürk’ün elini ısırdı.

Devrimler için tehdit görülen Müslümanların darağaçlarında sallandığı o süreçte, “sahibini ısıran köpek” Foks da “tek parti diktası”ndan kendine düşen payı aldı ve CHP yönetimince öldürüldü.

 *

CHP’lilerin 'Milli Şef'i İsmet İnönü ise köpeklere karşı adeta savaş ilan etmişti. Başbakanlığı döneminde, 13 Haziran 1932 tarihli Resmi Gazete'de yayımladığı, "Köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler hakkında" başlıklı “tamim” ile sokak köpeklerine karşı kıyım başlatmıştı.

Dönemin Sağlık Bakanlığı’na, “Yapılacak mücadelenin sahipli sahipsiz bütün köpeklere teşmili lazım gelmektedir” ifadesiyle talimat veren İnönü, maskesiz ve bağlı olmayan köpeklerin tamamının öldürülmesini emretmişti. Dedelerindeki bu “köpek” nefreti torunlarına da sirayet etmiş olmalı ki, torunları Eren İnönü ile Yıldız Sertel köpekler yüzünden komşularıyla mahkemelik olmuştu.

*

İsmet İnönü’den sonra CHP’nin başına geçen “Karaoğlan” lakaplı Bülent Ecevit de sokak köpeklerine yönelik zulümle adından söz ettirmişti.

Evliliğinin ilk yıllarında Ankara’nın Bahçelievler semtindeki evlerinin bahçesinde kedi, köpek besleyen Ecevit, siyasete atıldıktan sonra hayvan beslemeyi bıraktığı yetmezmiş gibi,

iktidarında binlerce sokak hayvanı itlaf edildi.

28 Şubat süresinde, her yere “Başörtülüler ile köpekler giremez” yazıldığı dönemde Ecevit hükümetinin yayımladığı 20 Şubat 2002 tarihli gizli itlaf genelgesinde, belediyelere ve derneklere, “kedi ve köpeklerin sokaklardan barınma merkezlerine toplanması, bir süre sonra da uyutulması” talimatı verildi.

Milli Görüş yönetimindeki İstanbul İBB Başkanlığı, skandal talimata ve dönemin kartel medyasının “öldürülmeleri” yönündeki yayınlara rağmen “Biz hiçbir zaman öldürmeyiz” diyerek, “300 bin köpeği öldürmek yerine kısırlaştırma kararı” alırken.. 

Dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü bile “sahipsiz köpeklerin hemen ortadan kaldırılmasını” istiyordu. Bazı aklı evveller ise “ekonomik kriz” içinde debelenen Ecevit iktidarına, “Başıboş köpekleri Uzakdoğululara ihraç edip, para kazanalım’’ önerisinde bulunuyordu.

Zabıtalara “hayvan öldürme yetkisi” veren Ecevit iktidarında o kadar çok köpek itlaf edildi ki, eşi Rahşan Ecevit bile  verdiği bir röportajında, “Son günlerde partimize gelen faksların önemli bir bölümü sokak köpeklerinin görüldükleri yerlerde öldürülmelerini isteyen genelgeye tepkilerden oluşuyor.” itirafında bulundu.

Hatta!..

“Gizli Dosyalar” dizinde FBI ajanı Molder'ı canlandıran Hollywood yıldızı Gillian Anderson bile Başbakan Ecevit'e mektup yazarak, “Ülkenizde köpekler, develer, ayılar ve horozlara yönelik kötü muameleler olabildiğini şaşkınlıkla öğrendim” diye, tepki gösterdi.

*

Başkan Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarında ise tıpkı mütedeyyin insanlar gibi “ümmet” kabul edilen masum canlılar da rahat bir nefes aldı.

AK Partili belediyeler, sokak hayvanları için 5 yıldızlı otel ayarında barınaklar inşa edip, aşılama ve kısırlaştırma çalışmalarına hız verdi.

Sadece İstabul’da onlarca barınak açtı. 

Buna rağmen, Ecevit iktidarında yaşanan köpek katliamları karşısında dut yemiş bülbüle dönen sözde hayvanseverler, kısırlaştırma çalışmalarına karşı çıktı. Barınaklar “müebbet hapishanelerdir”, “tecrit merkezidir” diyerek, algı yürüttü.

AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce sokak hayvanları için inşa edilen Cebeci Bakımevi hizmete açıldığında ağızları açık kalan köpek severler, aynı günlerde, İBB’ye bağlı Hasdal Rehabilitasyon Merkezi'nde hayvanlara eziyet edildiği iddiasıyla Taksim Gezi Parkı'nda toplanıp, "Hepimiz sokak köpekleriyiz" şeklinde sloganlar attı.

Derken..

Sokakta aç kalma endişesi taşıyan sahipsiz hayvanları için bile doğaya yem bırakan AK Partili bazı belediyeler, 31 Mart 2019’da yapılan kirli ittifaklar sonucu CHP’li yöneticilerin eline geçti.

Örneğin, seçim kampanyası sırasında hazırladığı “İstanbul’a Yeni Bir Başlangıç” adlı kitapçığın 24’ünci maddesini hayvan haklarına ayıran ve “İstanbul’da nefes alan her canlının yaşam hakkını koruyacak çözümlerle geliyoruz” şeklinde bol kepçeden vaatte bulunan CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve gelir gelmez ilk iş olarak sokak köpeklerinden kurtulmaya çalıştı. Topladığı başıboş köpekleri Kocaeli’nin Gebze ilçesinde terk ederken suçüstü oldu. Sonra Adalar’daki binlerce at, ya öldü ya sırra kadem bastı.

Akabinde,  Kısırkaya Bakımevi’ndeki 1400 köpeğin kaybolduğu iddia edildi.

Akabinde,

Türkiye’de en son Ecevit iktidarında görülen, AK Parti’nin gelişiyle tarihe karışan “Sokak köpekleri terörü” yeniden hortladı.

Sıfırdan başlayıp hiçbir barınak yapmayan, sokak hayvanlarıyla yeterince ilgilenmeyerek köpek saldırılarının artmasında payı olduğunu düşündüğüm CHP’li yöneticilerin imdadına ise Konya’da çekilen skandal bir görüntü yetişti.

CHP’li belediyelerin zulümlerini ve beceriksizliklerini görmeyen fondaş medya, Konya Büyükşehir Belediyesine ait barınaktaki bir köpeğin, barınak çalışanları tarafından kürekle darp edilmesini manşetlerine taşıyarak, algıyı tersine çevirdi.

Nedense bu manzarayı görünce aklıma Ecevit iktidarı geldi.

O zaman da, Ecevit hükümetinin zulmünü görmeyen satılık kalemler..

Konya Belediyesi’nin ortağı olduğu et firmasının hamile bir hayvanı kestiğini öne sürerek, sol faşist zihniyetin toplu hayvan katliamlarını perdelemişti.

Yorumlar57

  • Volkan Balamir 1 yıl önce Şikayet Et
    Son zamanlarda sokak köpekleri üzerinden algı operasyonu.Saldirgan vıdı vidisi yapılıyor.Asil saldırgan insandır.Allah korkusu olmayanlar hiçbir şey den korkmazlar.Hayvan itlafindan söz ediliyor.Bu suçtur.Bunlarin yakalanması ve en ağır cezayı almaları gerekir
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Abd 1 yıl önce Şikayet Et
    Avcılardaydım geçen hafta. O nedir ya, her yer sahipsiz köpek dolu sokaklarda, dükkanların içinde bile. Bir akşam iyice uğultu sesi geziyorum, 6 7 tane bir meydanda, korktum vallahi, 3 defa Velahavlevela.... çektim hepsi sustu. Rotterdam da yaşıyorum burada göremezsin 1 köpek bile başı boş gezen. Böyle birşey yok. Yazık bu bile bir fırsattır seçmenin gözüne girmek isteyene.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Aras 1 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda bir dernek kuracaksin ve bu adı hayvan seven olan ama hiç bir işe yaramayan bu dernekle ugrasacaksin bunlar yüzünden belediyelerin görevi olan bu hayvanlari toplama işini mahkemelere giderek iptal ettiriyorlar o yüzden sokak hayvanlarindan zarar görenler önce bu dernegi sonra belediyeleri mahkemeye vermeleri gerekiyor
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Ahmet YAHYA 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bize seni lutfetti.Şimdiye kadar nerelerdeydin? (İnşallah harcamazlar) Rabbim şerlerden korusun.Kalmine güç kuvvet versin
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Negüzelde kendilerini ifade etmişler bravo biz biliyordukda itiraf etmelerini bekliyorduk
    Cevapla Toplam 8 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat