Yeniden Refah ve Hüda Par Cumhur İttifakı'na katılacak mı?

  • GİRİŞ10.03.2023 08:46
  • GÜNCELLEME11.03.2023 13:14

Muhalefeti bir araya getiren masa, Meral Akşener’in gel-gitleri sonrası hafta başında yeniden 6’lıya döndü. Uzun pazarlıklar ve restleşmelerle geçen süreç, siyasi ilkesizlikler dışında amacına ulaşmış görünüyor. Kılıçdaroğlu’nun kendisini dayatmasıyla da olsa ittifak en azından adayını bulmuş oldu. Şimdi yeni hesaplar yapılıyor; “HDP’yi bu kombinasyonun içine nasıl dahil ettirebiliriz.”

6’lı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, “elbette görüşeceğim” sözüyle ilk hamlesini yaptı. İkinci hamleyi de HDP’nin kapısına giderek yapacak gibi görünüyor. Erdoğan karşıtlığı dışında, bu hamleler HDP’yi kendisine oy vermeye razı etmeye yeterli gelir mi? Bunu zaman gösterecek.

HDP cephesinde beklenti daha başka tabii; Bugüne kadar HDP’nin en büyük arzusu ilişkilerin aleni olarak yürütülmesiydi. Meşruiyet kazanma dertleri sır değil. İttifak nezdinde ilişkilerin alenileştirilmesi, resmileştirilmesi mümkün olur mu? İstekli görünüyor.

Kılıçdaroğlu, İyi Parti tabanının tavır koyacağından çekinmese belki daha cesur olabilirdi. Sancılı geçen, adaylığını İyi Partililere kabul ettirme sürecinden sonra bunu göze alması biraz zor görünüyor.

6’lı Masa'nın diğer paydaşlarının da mutlaka kendi hesapları vardır.

Masada ederinden fazla kıymet bulan Saadet Partisi, değerinin düşeceği endişesi taşıyordur elbette... Görüştüğümüz Saadetlilerin “HDP gelsin” ya da “gelmesin” diyememeleri biraz da o sebepten... Kürt kitleye oynayan Deva hariç diğerlerinin de çok da umurunda değil HDP’nin olup olmaması. Daha da iddialı bir söylem; Hiç başlarını ağrıtmadan HDP seçmeninin oyunu almanın yolu olsa kesin o yolu denerlerdi.

Ama bazı çekinceleri olduğu gerçeğini ıskalamamalıyız; 6’lı masayı bir arada tutmak için seferber olan FETÖ aklının da dahil olduğu dış yönlendiriciler...

Laikçiyi, ulusalcısını, milliyetçisini, muhafazakarını, liberalini aynı masada birleştiren aklı hafife alma imkânımız yok. Terör örgütünün siyasi uzantısı konumundaki yapıyı da masaya yaslamaya çalışıyor. Aynı yönlendiriciler bir taraftan da, İyi Parti ile HDP’nin arasını yapmak için yoklama çekiyor.

Tayyip Erdoğan’a karşı kusursuz bir seçim zaferi hayaliyle yanıp tutuşanlarda kurgu bitmez. Masaya 7’inci sandalyeyi koymak da bunlardan biri…

CUMHUR İTTİFAKI MASASINDA GENİŞLEME SİNYALİ

Cumhur İttifakı’nda da masayı genişletme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bir süredir ittifaka dahil olması olası partilerin yetkili isimlerinden görüşmelerin seyri ile ilgili kulis bilgileri almaya çalışıyorum.

Bir süredir biriktirdiğim bilgiler vardı. Ete kemiğe bürünmeye başladı.

Son gelişmeleri aktarmadan önce; Mahmut Övür’ün dün Sabah gazetesindeki köşesinde yazdığı “DSP ve Anavatan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceği” bilgisini hatırlatmakta fayda var.

Gün içinde de DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6’lı masanın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemeyeceklerini net bir dille açıkladı.

Aksakal, “Ülkenin bekasını sıkıntıya sokacak bazı girişimler varsa DSP o çalışmaların bırakın içinde olmayı kenarında dahi olmaz” dedi.

Aksakal, masayı tekrar bir araya getiren iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterilmesine de oldukça tepkiliydi.

Yaşananları görünce masaya dayatılanları, “İnsanların aklıyla alay etmek” olarak yorumlaması kadar doğal bir şey yok. 12 maddelik adaylık şartları masadaki liderlerin birbirine güvenmediğinin göstergesi değil de nedir!?

Sorusunda da hiç haksız sayılmaz; Birbirine güvenmeyen bir yapı koca Türkiye’yi nasıl yönetecek?

Tüm bu çıkışlar, Cumhur ittifakına yeşil ışık olarak algılansa da DSP’nin net pozisyonunu önümüzdeki günlerde belli olacak.

Diğer partilerle ilgili kulislerimize dönmeden önce iki kritik görüşmeyi hatırlatmakta fayda var; Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün MHP lideri Devlet Bahçeli ile 1 saat 15 dakikalık bir görüşme gerçekleştirmişti. Dün de Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'yle AK Parti Genel Merkezi'nde 1 saat 40 dakika süren uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Her iki görüşmenin ana gündemlerinden birinin ittifaka dahil olması konuşulan partilere yapılan teklifler olduğu aktarılıyor.

Siyaseti yakından takip edenlerin merak edilen görüşmelere gelelim. 

YENİDEN REFAH PARTİSİ CUMHUR’A KATILACAK MI?

İlkeli siyaset ve yapıcı muhalefet anlayışıyla bir süredir adından söz ettiren Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılıp katılmayacağı en çok merak edilen konu diyebiliriz. Henüz karar netleşmemiş olsa da bir süredir Genel Başkan Dr. Fatih Erbakan’dan ılımlı mesajlar geliyor. Bu ılımlı havadan ümitlenen, cesaret bulanlar var. Tarafların sadık kitleleri, üzerlerine vazife sayarak sık sık "birleşin, ittifaka dahil olun" çağrıları yapıyor.

Bu çağrılar karşılık bulacak mı?

AK Parti ve Yeniden Refah Partisi kurmayları arasında epeyce bir süredir devam eden yoğun görüşmeler var. Yaşadığımız deprem felaketi görüşmeleri bir süre kesintiye uğratmış olsa da sonuca odaklı sürüyor. İki partinin İzmir bağlantılı kurmaylarının görüşmelerde etkin rol aldığını da ileteyim. Görüşmeler olumlu yönde ilerliyor. Yeniden Refah tarafında oldukça olumlu bir hava sezdim.

Dün Yeniden Refah Partisi MYK’da konunun görüşüldüğü bilgisini edindim.

İttifak teklifindeki detaylar parti içinde değerlendiriliyor. Hafta sonunda da parti içi istişare görüşmelerinin sürmesi bekleniyormuş. Parti içinden konuştuğum isimler “ümitliyiz” mesajları verdi. Olası katılım kararının ittifaka etkisinden ve ses getireceğin oldukça eminler.

Deklare edilmese de önümüzdeki haftanın başında partinin kararının netleşmesini bekliyorum.

HÜDA PAR NEYİ BEKLİYOR?

İttifaka katılması muhtemel bir diğer parti de Hüda Par… Cumhur İttifakı, bir süredir Hüda Par’la da dirsek temasında… Partiler arası ve parti içi müzakereler epeydir yürütülüyordu.

Görüşmelerdeki son durumu parti kurmaylarıyla görüştüm. Görüşmelerle ilgili sürecin son günlerde çok hızlandığını aktardılar. Görüşmelerin bizzat Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu’nun uhdesinde yürütülüyormuş. Genel başkan yardımcılarının da duruma vaziyet ettikleri bilgisi var.

Aktarılanları iletelim; “Olumsuz bir gelişme yok. Görüşmeler müspet ilerliyor olsa da ittifaka dahil olma kararı henüz ilan aşamasına gelmiş değil.”

Öyle görünüyor ki, orada da sorularımızın cevap bulması biraz daha zaman alacak.

İTTİFAKA DAHİL OLABİLECEK ADAY PARTİ

Bitirirken henüz hiçbir ittifakta yer almayan, ittifaklar dışında kalan partilerin durumuna da kısaca değinelim… Bu durumdaki partilerin ittifaklardan birine dahil olma durumu olur mu? Tek bir oyun bile kıymete bindiği bir seçim yarışında neden olmasın. İttifak dışı partilerden biri Doğu Perinçek’in Vatan Partisi… Vatan Partisi muhalif duruşuna rağmen 6’lı masaya daha mesafeli duruyor. Cumhur İttifakı’na dahil olacak kadar yakın sayılmaz. Vatan Partisi’nin Cumhur ittifakına dahil olması için iktidardan hamle gelir mi? Ben bekliyorum.

Saflar netleştikçe göreceğiz.

Osman Ateşli – Haber7

e-posta: osman.atesli@haber7.com

Twitter: @oatesli

Yorumlar78

  • Mehmet DOĞAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler Osman Bey Üstadım. Tahliliniz yarın bir gün hayat bulacak inşaallah.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Fikriye hanım 1 yıl önce Şikayet Et
    Babasının videolarıni tekrar izlesin o zaman öyle karar versin......
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Mehmet Tekke 1 yıl önce Şikayet Et
    Bes oyum var hepsi reise.6 li masa turkiyeyi bolero batirir
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Serkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeniden Refah Partisi ile ittifak seçim sonucunu çok etkiler.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Hacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Cidden mi. Öyleyse sana saadetler dilerim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat