30 Yıl Oldu Ama Unutmadık Seni Ali

  • GİRİŞ05.07.2023 08:36
  • GÜNCELLEME06.07.2023 09:17

Bugün 5 Temmuz 2023, tam 30 yıl olmuş.

Bazı acıların tarifi yapılamıyor.

Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, konuşurken, yazarken bazan kelime bulamıyor, bazan da bulduğunuz kelimeler boğazınızda düğümleniyor.

Bugün öyle bir gün işte.

30 yıl önce bugün, Erzincan’a 220 km mesafedeki Başbağlar Köyünde cumhuriyet tarihinin en büyük toplu katliamlarından biri yaşandı.

5 Temmuz 1993 günü akşam namazını cemaat halinde köy camisinde kılan 33 canımızın hepsi PKK’nın hunharca katliamı sonucu şehadet şerbetini içtiler.

Bu katliamı her yıl bu köşede yazıyorum.

Önceden yazılanları da dikkate alarak bugün yine bu büyük facianın unutulmaması için yeniden dile getirmek istedim.

Aslında Başbağlar katliamından söz etmek, Başbağlar’ı yazmak benim için oldukça acıtıcı, kanatıcı ve zor zira ben, o elim olaylarda yaklaşık on yıl İslam, Kadın Aile, İlim Sanat ve Gülçocuk dergilerinde beraber çalıştığım çok genç bir mesai arkadaşımı kaybettim.

Ali Taşdelen tanıdığım en sessiz, en mahzun, en dürüst ve terbiyeli insanlardan birisiydi.

İstanbul'dan yıllık izninin bir kısmını geçirmek üzere memleketi olan Başbağlar’a gitmişti.

Köy Camii'nde cemaatle birlikte akşam namazı kılmıştı ve tam o sırada köyü basan eli silahlı PKK’lılar tarafından tüm cemaatle birlikte katledildi.

Umuyor ve diliyorum ki Ali, Şehid olmuştur.

Veli Kara kardeşimin müdürlüğündeki abone servisinde çalışırdı.

Kendisini ne zaman görsem yüzü aydınlık ve güleçti.

Ali Taşdelen gencecik yaşında ardında, yetimleriyle birlikte kendisi gibi genç bir hanım bırakarak aramızdan ayrıldı.

Eminim her iki olayın ardından bugün hala onlarca suçsuz, günahsız dul ve yetim aramızda dolaşıyor, bir türlü kabuk tutmayan yaralarının üzerini kapatmaya çalışarak.

Bu coğrafyada yüzyıllardan beri Alevilerle Sünniler arasında yaşandığı iddia edilen yalan yanlış yüzlerce uydurma masal anlatılır.

Nakledilen ve ne Alevilere ne de Sünnilere asırlar sonra bile hala acı ve gözyaşından başka hiçbir faydası olmayan bu kanlı iddiaların taşıyıcıları da ne yazık ki biziz, kendimiziz.

Kendi cehaletimiz yüzünden bir türlü bu Kan Davasını (!) bitiremedik.

Biz bitirmeyince düşman da intikam cinayetlerini sürdürmek için fırsatı kaçırmadı; 2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta yakılan Madımak Otelinde 37 Ozan, Şair ve Yazar’ın dumandan boğulup, acımasızca yakılıp öldürülmesinden üç gün sonra yani, 5 Temmuz akşamı, Erzincan’ın Kemaliye İlçesine bağlı Başbağlar köyünde de 33 kişi silahla taranarak ve ateşe verilen köy evlerinde yakılarak katledildi.

Sivas'ta katledilenlerin çoğunluğunun Alevi olmasından dolayı Başbağlar'daki katliamın Sünnilere karşı bir intikam cinayeti olduğunu hepimiz biliyoruz.

Dahası bu olayın PKK'nın içindeki Alevi kanat tarafından yapıldığını da biliyoruz.

İşin bu tarafı Abdullah Öcalan'ın "olaydan benim haberim yok, eylemi Dr. Baran'ın gerçekleştirdiğini sonradan öğrendim" demesiyle de netlik kazanmıştı.

Kemaliye İlçesine bağlı bu şirin köyümüzde akşam namazı vakti işlenen bu cinayetin yaraları hala taze, hala canlı ve hala dipdiri duruyor yüreklerimizde.

Başbağlar katliamı; insan soyunun ne kadar vahşi, zalim ve acımasız olabileceğine en canlı örnek olarak gösterilecek bu vahşetlerin, çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız utanç dolu ve unutulmaz bir cinayettir.

Ve ne yazık ki, bugün hala en ufak bir fırsatını bulmaya çalışan, Alevilerle Sünnileri birbirine kırdırmak isteyen onlarca kişi, kurum, dernek ve kuruluş bizim bunları unutmamızı bekliyor.

Bunların bir kısmı yurt dışında, hatırı sayılır çok önemli bir kısmı da yurt içindedir.

Tesellimiz mi?

O da halkımızın, Anadolu’da onlarca Sünni-Alevi kavgasından ders almış olmasıdır.

Dileyelim ki; 2 Haziran 1966’da Muğla Ortaca’da başlayan, bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilk fitil ateşlenen, onlarca şehrimizde yıllarca devam eden ve en son

12-15 Mart 1995’de İstanbul Gazi’de yaşanan ve 22 kişinin katledildiği olaylarla birlikte bu toplumsal cinayetler son bulmuş olsun.

 

 

Ferman Karaçam

 

YouTube     : youtube.com/c/FermanKaracam

Twitter        : twitter.com/fermankaracam  

Instagram   : instagram.com/fermankaracam

Facebook   : facebook.com/karacamferman

E-mail         : fermankaracam@gmail.com

Web Sitesi : fermankaracam.com

Yorumlar17

  • Bozkurt 9 ay önce Şikayet Et
    Her yıl pkk nın yaptığı katliamlar soykırımlar anılmalı hava alanlarında ingilizce Almanca vs dillerde sürekli tekrar eden filimlerle gösterilmeli aynı zamanda ermenilerin 500000 Türkü katledişi filimlerle anlatılmalı Yunanlıların İzmir-kıbrıs katliamları anlatılmalıBelgesel çekilmeli
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Betül Taşdeln Sert 9 ay önce Şikayet Et
    Hala aydınlatılamayan bu büyük katliami ve ismini duyan herkesin güzel sıfatlarla andığı babamı köşenize taşımanınz çok anlamlı. Kaleminize sağlık..
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Münire Tasdelen 9 ay önce Şikayet Et
    Ferman abim duygularimiza tercüman oldunuz 30 yıldır dinmeyen acı kabuk bağlamaya yara hala tutuklanmayan sanıklar dinmeyen gözyaşları bugün büyümüş olan ama o günün bebekleri MehmetEsadlar R. betuller babasız geçen bir ömür arsa yükselen ahlar evlatları üzülmesin diye gözyaşlarını agitkari i içine akıtan anneler
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Sadık Torun izmir 9 ay önce Şikayet Et
    Selâm ve dua ile Ferman ağabey kalemine ve yüreğine sağlık
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • sivastan 9 ay önce Şikayet Et
    yazıklar olsun size; 93 yılı sivas madımak oteli yangınında, yanarak hiç kimse ölmemiştir, oteli zamanında terk etmeyi reddettikleri için dumandan zehirlenerek ölmüşlerdir.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat