İsveç'ten PKK kararı: Bu adım NATO için yeterli olacak mı?

  • GİRİŞ07.07.2023 08:14
  • GÜNCELLEME07.07.2023 08:15

11/12 Temmuz’da yani, önümüzdeki Salı ve Çarşamba günü Litvanya’nın başkenti Vilnius’a yapılacak olan NATO zirvesinin en önemli gündem maddelerinden biri, İsveç’in NATO üyeliği meselesi olacak.
 
Türkiye İsveç’in üyeliği için yeşil ışık yakacak mı? Yoksa, bu ihtimal başka bir bahara, ya da başka bir NATO zirvesine mi kalacak?
 
Geçen yıl Haziran sonunda, NATO’nun Madrid’de yapılan liderler zirvesi sırasında Türkiye, İsveç ve Finlandiya liderleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg arasında varılan mutabakat sonrası tarafların buluştukları ortak zemini yansıtan bir memerandum imzalanmıştı.
 
İsveç tarafının söylediklerine bakacak olursanız onlar, geçen yıl varılan bu uzlaşmada üzerlerine düşen bütün şartları yerine getirdiklerini ve Türkiye’nin artık daha fazla direnç göstermemesi gerektiğini savunuyorlar.
 
Ancak Ankara, geçen yıl varılan anlaşmada taahhüt edilenlerin henüz tam olarak yerine getirilmediğini dile getiriyor.
 
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın üç gün önce Ankara’da dün ise Brüksel’de yaptığı açıklamalar, bu bağlamda çok açık mesajlar içeriyor. Açıklamasında Fidan, Madrid'de mutabık kalınan anlaşma çerçevesinde İsveç tarafının tıpkı Finlandiya gibi terörle mücadele açısından yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini vurguladı.
 
Ankara, İsveç’in NATO üyeliğine yapıcı bir tutumla yaklaştığını ifade ederken, Finlandiya’nın üyeliğine yeşil ışık yakılmış olmasını güçlü bir dayanak olarak ortaya koyuyor.
 
MADRİD MUHTIRASI İSVEÇ’E ÇOK AÇIK YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİYOR
 
Madrid muhtırasında (10 maddelik) terörle mücadele anlamında güçlü vurgular içeren başlıklar var. Örneğin 5’inci madde de, “Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder” şeklinde ifadeler geçiyor.
 
İsteyen dönüp tekrar okuyabilir.
 
Böyle bir taahhüt terörle mücadelenin şeklen değil, gerçekten yapılması gerektiğini açıkça ortaya koymuyor mu?
 
NATO zirvesi yaklaşırken, dün Brüksel’de önemli bir toplantı daha yapıldı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın üst düzey yetkilileri arasında geçen yıl tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma’nın 5’inci toplantısıydı bu.
Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar yer aldı.
 
Toplantıdan sonra yapılan açıklamalara bakıldığında, hem tarafların tutumunu yansıtan, hem de bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediğini gösteren bir takım verilere ulaşılabiliyor.
 
Önce Hakan Fidan’ın açıklamalarından iki cümle aktaralım:
 
1- "NATO'ya katılma arzusundaki ülkelerin terörizmle mücadele konusunda sağlam tavır sergilemeleri şarttır." 

2- "İsveç mevzuat değişikliği anlamında adımlar attı ancak mevzuat değişikliklerin fiiliyata yansıması gerekiyor.
 
Şimdi de İsveç Dışişleri Bakanı Billström’ün açıklamalarından kısa bir kesit:
 
"Yaptığımız görüşmede ilerleme sağlandığını düşünüyorum" 
 
"Önümüzdeki hafta olumlu bir karar çıkmasını umuyoruz ama bu tamamen Türkiye'ye ait bir karar olacak" 
 
İSVEÇ MAHKEMESİNİN VERDİĞİ PKK KARARI
 
İsveç Dışişleri Bakanı görüşmelerde ilerleme sağlandığını dile getirirken, bu ilerlemenin nasıl mümkün olduğunu anlamamızı kolaylaştıracak bilgiyi de basın açıklamasında dile getirmiş.  
 
Stockholm Bölge Mahkemesi'nin PKK/YPG üyesine haraç toplamaktan ceza verdiğini hatırlatan İsveç Dışişleri Bakanı, "Ülkemizde terör örgütü PKK/YPG için haraç toplayan 40 yaşındaki kişi, 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, cezasını çektikten sonra sınır dışı edilecek. Bu tarihi bir karardır. PKK'ya yönelik endişeleri ciddiye aldığımızın da bir kanıtıdır" şeklinde konuştu.
 
Bu örnek, İsveç’in terörle mücadele ile alakalı olarak Ankara’dan gelen’ önemli olan uygulama’ mesajını/talebini yeterince karşılıyor mu?
 
İlerleme kaydedildiği karşılıklı olarak teyit edilmişse, bu gelişmenin Ankara’da memnuniyetle karşılandığı söylenebilir.
 
Şimdi gözler, biraz da bu süreçteki aktif rolü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine sempatiyle yaklaşmasının da etkisiyle görev süresi bir yıl daha uzatılan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in duyurduğu görüşmeye çevrilmiş durumda.  
 
HAKAN FİDAN’IN ‘ZAMAN BASKISINI TASVİP ETMİYORUZ” SÖZLERİNE DİKKAT!
 
Stoltenberg, Pazartesi günü yani, zirveden bir gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu.
 
Pazartesi günü bir netice çıkar mı?
 
İsveç’in attığı yeni adımlar Ankara tarafından yeterli bulunur mu?
Yoksa bu iş yine başka bir bahara mı kalır?
NATO zirvesi öncesi şu birkaç gün boyunca Ankara’da yapılacak olan son hazırlıklar, Erdoğan’ın İsveç’li muhatabına ne diyeceğini de somutlaştıracak.
Sonucun ne olacağını da muhtemelen Pazartesi günü öğrenmiş oluruz.
 
Dışişleri Bakanı Fidan, ‘Zaman baskısının’ bir metot olarak kullanılmasını tasvip etmediklerini söylüyor.
 
Bu sözler, şu gün şurada şöyle bir zirve var o zamana kadar bu işi halledin şeklindeki bir yaklaşımın ters tepebileceğine de işaret ediyor. İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmanın yolunun  Madrid’teki taahhütlerin tatmin edici şekilde hayata geçirilmesinden geçtiğini belirtmek için bundan daha açık konuşulabilir miydi?

Yorumlar47

  • Mert 10 ay önce Şikayet Et
    1 hapis kararıyla tüm sorumluluğunu yerine getirmiş olmuyorlar. Ülkelerindeki tüm teröristlere ceza vermedikçe NATO'ya alınmamalı.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Kompakt 10 ay önce Şikayet Et
    İsveç ayaklarını bırakın,Afrika'da n geri kaldık..numara yapmayın
    Cevapla
  • Levent 15 10 ay önce Şikayet Et
    İsveç'i boşverin! ABD ile Suriye ve Irak' daki pkk ya desteği çekmesi karşılığında İsveç'e onay verelim! Bu kadar basit!
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Bülent DUMAN 10 ay önce Şikayet Et
    hayır göz boyama
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    İsveç kendi ülkesindeki PKK, ABD ise Suyriye ve Irak'taki desteğini çekmesine karşılık Nota girmesine EVET desin.
  • Halil 10 ay önce Şikayet Et
    isveç ve arkasındakiler Türkiye'nin nasıl güçlü bir devlet olduğunu anlayamamışlar hala.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat